GABRIELL Opublikowano 2 Listopada 2017 #1 Opublikowano 2 Listopada 2017 Witam, prosze o pomoc. Piec firmy Enka 35kw z podajnikiem na ekogroszek, ogrzewa on ok 100mk podlogowki i drabinke w laziecne, ale problem w tym ze obecnie przy temperaturze +14 stopni na dworze piec spala ok 30kg wegla. Co moze byc przyczyna. Jak ustawic piec aby byl bardziej oszedny.
szelest Opublikowano 2 Listopada 2017 #2 Opublikowano 2 Listopada 2017 100 m2 domu ocieplonego 20 cm styropianu.Do ogrzania tego domku wystarczy 7-10 kw.Kto ci doradził takiego smoka na taki metraż.Podaj ustawienia kotła i zdjęcia palnika i popiołu. Wypełnij http://cieplowlasciwie.pl/ i wklej wynik.
161os037 Opublikowano 2 Listopada 2017 #3 Opublikowano 2 Listopada 2017 Proste , kocioł przewymiarowany i o to efekt niestety. Masz możliwość modulacji mocy to zmniejsz np na 50 % . Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka
GABRIELL Opublikowano 2 Listopada 2017 Autor #4 Opublikowano 2 Listopada 2017 Witam szelest, piec z duzym zapasem mocy poniewaz posiadam piwnice rowniez wielkosci 100mk ogrzawana grzejnikami ale na chwile obecna sa pozakrecane, w przyszlosci do zrobienia poddasze w o takiej samej wielkosci
szelest Opublikowano 2 Listopada 2017 #5 Opublikowano 2 Listopada 2017 Do ogrzania 300 m2+ CWU wystarczył by 20 kw z zapasem.Jaką masz temperaturę powrotu?
shogunzlasa Opublikowano 2 Listopada 2017 #6 Opublikowano 2 Listopada 2017 Wypełnij ciepło-właściwe dla przypadku obecnego te 100m i docelowego - będzie wiadomo co i jak35 kW to tak na 2 domy pewnie styknie - lub nieocieploną halę.W tym momencie masz jakieś 3-4 raza przewymiarowany piec - niestety będzie żarł, smolił, kopcił.Jaki palnik tam jest? Wg DTR pancerpol TRIO - z 2ma dyszami nad palnikiem (2 takie kolanka) - mam rację?
Gość mak Opublikowano 2 Listopada 2017 #7 Opublikowano 2 Listopada 2017 100 m2 i kocioł 35kW to nawet nie jest śmieszne tylko tragiczne! Minimalna moc takiego potwora to pewnie z 15 kW a w okresie przejściowym pewnie na te 100 m2 potrzeba może 3 może 5 kW. Tu jedynym wyjściem jest zakup drugiego kotła i póki nie będziesz grzał całości używać małego. A nawet jak będzie grzał całość to te 35 kW to i tak o połowę za dużo.
klapoluchy Opublikowano 2 Listopada 2017 #8 Opublikowano 2 Listopada 2017 Ja mam podobnej wielkości dom i obecnie ogrzewam 100m piętra, piwnica bierze z rur CO i jedno piętro stoi puste. W domu 22C a w piwnicy 19C, piec mam 15KW, a obecne zapotrzebowanie na moc to ok 3KW. Może jak byś wymienił palnik na jakiś mały to było by lepiej, bo sprzedać takiego potwora będzie ciężko i pewnie byś musiał dać dobre promo na cenę. A i mi obecnie bierze ok 15kg mieszanki grochu i groszko-miału.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.