Polegly Opublikowano 25 Października 2017 #1 Opublikowano 25 Października 2017 Witam pisałem już kiedyś na tym forum jak wyłączyć funkcję PID... lecz niestety po ustawieniach ręcznych spalal 80 kg na 24 h ekogroszku dobrej klasy ,piekielnie dużo jak na moje wiec włączyłem spowrotem pid i spalanie zmniejszyło się około 18kg/24h ale kolczyk na paleniska jest cały zlepiony znaczy same spieki... doszłam do tego że trzeba wejść w tryb nadzoru ze by przestawić podajnik i dmuchawy moje ustawienia tam to Czas podawania 3 sęk Czas przerwy podawania 3 min przedstawiłem na 5 min Czas pracy dmuchawy 30 sęk Czas przerwy dmuchawy 10 min Siła 30 procent Czy ktoś pomoże mi ustawić żeby ładnie się wszystko wypalalo
Polegly Opublikowano 25 Października 2017 Autor #2 Opublikowano 25 Października 2017 Mój piec 15 kw ogrzewa koło 110 m2 więc dużo nie jest ... chodzi mi tylko o to ze by nie było tych strasznych spiekow na palenisku.. z góry dziekuje za pomoc
Polegly Opublikowano 25 Października 2017 Autor #3 Opublikowano 25 Października 2017 Jednak tryb nadzoru ... nic nie pomaga i tak podaje po swojemu
Z4ku Opublikowano 29 Października 2017 #4 Opublikowano 29 Października 2017 W tym sterowniku i trybie z pid ustawienia podawania i nadmuchu zmienia się w menu>menu instalatora>współczynnik podawania oraz współczynnik nadmuchu. Jest tam też opcja odpowiedzialna za siłę nadmuchu.
Lorlen Opublikowano 30 Października 2017 #5 Opublikowano 30 Października 2017 Żeby zmienić w tym sterowniku czasy podawania lub przerwy pomiędzy podaniami,obroty minimalne i maksymalne wentylatora, w trybie PID, trzeba wejść do menu serwisowego. Na wstępie proszę w menu instalatora zejść ze współczynnikiem podawania(inaczej współczynnikiem mocy kotła) do wartości -24(minus24 lub minus25) zaś współczynnik nadmuchu(lub wentylatora) ustawić na wartość 9 lub 10. Oczywiście trzeba potem przez dobę poobserwować co się dzieje. Następnych zmian dokonywać jednym parametrem, albo mocą kotła (góra,dół) lub siłą nadmuchu.
stachu80 Opublikowano 28 Listopada 2017 #6 Opublikowano 28 Listopada 2017 spieki są bo paliwo ma zbyt dużą wilgotność. też miałem ten problem i okazało się że opał jest zbyt wilgny chociaż się z niego kurzyło. wysoka kaloryczność też się do tego przyczynia. opał w workach się poci ale nie wysycha. najlepiej wysypać cienką warstwę aby przez kilka dni wyschło. Nastawy najlepiej zostawić fabryczne. też kręciłem we wszystkie strony i tylko w komin leciało. mam nadzieję że pomogłem. używam pieca 4 sezon i jestem zadowolony. pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.