TomekZar Opublikowano 24 Października 2017 #1 Opublikowano 24 Października 2017 Witam, zwracam się z prośbą o pomoc i doradzenie mi w kwestii remontu instalacji centralnego ogrzewania. Mieszkam w domu o powierzchni użytkowej ok 200m2, instalacja jest starego typu (tzn. grube stalowe rury) grawitacyjna z dołożoną pompą. Ze względu na słabą wydajność chciałbym zmniejszyć przekroje rur całej instalacji. I tu pojawia się zapytanie i problem, ponieważ chcę zacząć od wymiany rur od pieca do pionów (ok 50m). Na dzień dzisiejszy wyjście z pieca jest rurą 2",a odprowadzenie do pionu piony1,5' i doprowadzenie do grzejników 1/2 'grzejników jest (16szt. żeliwnych) Rury 1,5" oraz część rur 2" które znajdują się w piwnicy chcę zmniejszyć w tym roku do przekroju 22mm, aby zmniejszyć ilość wody w układzie. Ewentualnie zmienić pompę na taką o większej wydajności. Docelowo oczywiście planuję wymienić piony oraz grzejniki ale nie w tym roku. Czy takie rozwiązanie (tymczasowe) na rację bytu. Dołączam rysunek poglądowy- o ile można to tak nazwać . Proszę o wypowiedź i pomoc.Dziękuję
szelest Opublikowano 24 Października 2017 #2 Opublikowano 24 Października 2017 Skonkretyzuj, co oznacza "słaba wydajność", czy dom ocieplony.Wymiana instalacji raczej nie podniesie wydajności , a wpędzi cię w koszty. Najwyżej można poprawić to co jest 'skopane'.
Gość mak Opublikowano 24 Października 2017 #3 Opublikowano 24 Października 2017 A czym charakteryzuje się ta "słaba wydajność"? Myślę że potrzebna jest regulacja hydrauliczna układu, może dobór pompy a nie wymiana rurociągów.
andrzejlubicz Opublikowano 24 Października 2017 #4 Opublikowano 24 Października 2017 Podepnę się do tematu, też mam starą instalację tylko, że większość grzejników mam wymienione na nowe. Jeśli grzejniki nie są ciepłe na całej powierzchni co może być przyczyną? Za słaba pompa? Pompa jest ustawiona na 1, mam jeszcze 2 prędkości.
szelest Opublikowano 24 Października 2017 #5 Opublikowano 24 Października 2017 Prawdopodobnie zapowietrzona instalacja.Odpowietrz instalację i pompę.Ja swoją instalację odpowietrzyłem za trzecim razem.
andrzejlubicz Opublikowano 24 Października 2017 #6 Opublikowano 24 Października 2017 U mnie, od tamtego sezonu na każdym (prawie) grzejniku i na pionach, mam automaty odpowietrzające, więc prawdopodobnie nie to jest przyczyną.
TomekZar Opublikowano 26 Października 2017 Autor #7 Opublikowano 26 Października 2017 Witam, piec na ekogroszek, który posiadam ma problem z ogrzaniem tak dużej ilości wody w układzie. Celem jest zmniejszenie ilości wody. Czy zmniejszenie średnicy rur wpłynie na lepsze i szybsze rozprowadzenie ciepła w instalacji?
HarryH Opublikowano 26 Października 2017 #8 Opublikowano 26 Października 2017 Fizyka przeczy tym tezom. Na pewno ilość wody w układzie nie jest przyczyną problemów.
hamis Opublikowano 26 Października 2017 #9 Opublikowano 26 Października 2017 Nie niszcz instalacji grawitacyjnej - działająca grawitacja jest na wagę złota. Instalacja na grubych rurach wolniej się rozpędza ale też wolniej stygnie, A dzięki temu, że masz duży zład wody masz większą bezwładność instalacji (działa trochę jak bufor)... Jaka moc kotła, jaki budynek i jakie grzejniki (moc lub rozmiar)?
Gość jacek61 Opublikowano 26 Października 2017 #10 Opublikowano 26 Października 2017 Mam taka instalacje na grubych stalowych rurach i nie jest ona przyczyną twoich problemów. U mnie pompa na I biegu, wszystkie kaloryfery ciepłe, jasne że będzie to trochę później niż na cienkich rurach ale bez przesady.Problemów szukaj na palniku kotła np nieuszczelniona korona czy zbyt dużo powietrza itp.
Maciek92 Opublikowano 26 Października 2017 #11 Opublikowano 26 Października 2017 U mnie, od tamtego sezonu na każdym (prawie) grzejniku i na pionach, mam automaty odpowietrzające, więc prawdopodobnie nie to jest przyczyną. A wiesz, że automaty na grzejnikach często zaciągają powietrze do układu? Montowanie odpowietrzników automatycznych gdzie się da to nie jest panaceum na zapowietrzenie instalacji.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.