Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jaki Kocioł Na Paliwa Stałe W 5 Klasie?

lukk9314

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czyli panowie co w tym wypadku kupić w przyszłym roku planowałem zmianę na mpm ds ale w związku z tym rozporządzeniem tylko pellet albo ekogroszek ?

Wysłane z mojego Redmi Note 2 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Coś za coś. Niedługo w ogóle taki może być wymóg . Chcesz mieć kocioł na drewno, żeby był na lata, kosztował nie więcej niż 5 tys. Trudna sprawa. Pozostaje pierwszy z brzegu smoluch, jest tego na pęczki. Za parę lat kupisz nowy i nie ma o czym pisać.

Opublikowano

Ideałem dla mnie byłby mpm ds ale nie wiadomo w jakim kierunku pójdą przepisy... Niestety ale nie chciałbym abym musiał np za 4 lata wyrzucić 4 tys złotych.

Opublikowano

Możesz wskazać konkretny zapis,że Viadrus U32 osiąga 5 klasę tylko z buforem,czy tylko tak palnąłeś nawiązując do MPM-a?

U tego sprzedawcy nic takiego nie ma(żadnego odsyłacza) do innych dokumentów,po prostu kocioł o mocy 15kW spełnia te wymogi.

Tu chyba można kupić najtaniej:

https://www.fuego.pl/viadrus-u32-14-15-kw.html?gclid=EAIaIQobChMIkrL3xrjr1gIVCeAbCh0q1gUhEAYYAiABEgJ93_D_BwE

Kupując ten kocioł masz stosowny papier w ręku i urzędasy mogą co najwyżej cmoknąć Cię w pompkę,jak będą mieli ochotę ;)

Na Twoje 200m2 w zupełności wystarczy,jest to moim zdaniem najlepszy wybór.

Opublikowano

Możesz wskazać konkretny zapis,że Viadrus U32 osiąga 5 klasę tylko z buforem,czy tylko tak palnąłeś nawiązując do MPM-a?

U tego sprzedawcy nic takiego nie ma(żadnego odsyłacza) do innych dokumentów,po prostu kocioł o mocy 15kW spełnia te wymogi.

Tu chyba można kupić najtaniej:

https://www.fuego.pl/viadrus-u32-14-15-kw.html?gclid=EAIaIQobChMIkrL3xrjr1gIVCeAbCh0q1gUhEAYYAiABEgJ93_D_BwE

Kupując ten kocioł masz stosowny papier w ręku i urzędasy mogą co najwyżej cmoknąć Cię w pompkę,jak będą mieli ochotę ;)

Na Twoje 200m2 w zupełności wystarczy,jest to moim zdaniem najlepszy wybór.

Ten kocioł ma 3 klasę na drewnie i ...wypada z gry.

Opublikowano

w innym temacie podawałem tańszy sklep - poniżej 6000.

Kotły zasypowe bada się tylko na mocy nominalnej , pod warunkiem, że w dokumentacji tech kotła będzie inf o konieczności podłączenia kotła do bufora.

Więc uzyskanie kl 5 dla wielu konstrukcji nie jest problemem

Opublikowano

nic nie wypada,na węglu kamiennym i brunatnym jest w 5-tej klasie...

Opublikowano

Przecież on się wcale nie nadaje do drewna z powodu chociażby znikomej wielkości komory zasypowej, 14kW -  32 litry.

Opublikowano

"Kocioł posiada ruszt wodny" to mnie dziwi myślałem że najlepszy żeliwny.

A panowie tak kombinując kupuje mpm-a do tego bufor np. 500 litrów wiadomo że nic wiele na nim nie uzyskam czy wtedy mogę urzedasa wysłać na drzewo ?

Opublikowano

Opłaty rtv nie mogą ściągnąć a kotły będą sprawdzać ? ! nie zawracajcie sobie głowy.

Opublikowano

"Kocioł posiada ruszt wodny" to mnie dziwi myślałem że najlepszy żeliwny.

A panowie tak kombinując kupuje mpm-a do tego bufor np. 500 litrów wiadomo że nic wiele na nim nie uzyskam czy wtedy mogę urzedasa wysłać na drzewo ?

Tu masz odpowiedz na temat tego kotła mpm-a

https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/24621-kocioł-w-5-klasie-do-ogrzania-120m2/

Opublikowano

Lukk tak Ci tutaj doradzamy i w zasadzie impas, myślę że chodzi ci po głowie ten mpm i chciałbyś podswiadomie potwierdzenia że tylko ten i nic innego. Ja osobiście nie używam drewna ale myślę że ten wybór nie będzie trafiony. Każdy kocioł ma wady i zalety i tak naprawdę każdy jest przystosowany do jakiegoś paliwa, najczęściej węgla, a drewno tylko zastępczo. Albo będzie za mała komora, albo zalecą dołożyć bufor, blachy za szybko zgniją itp. , itd. Myślę że naprawdę zastanów się czy nie warto kupić zwykły kocioł, jakich wiele, popalić parę lat i zobaczyć jak to wszystko się poukłada. Ludzie spalają drewno we wszystkim co tam mają i dają radę. Pomijam problem z kominami czy syfem w kotle. Jesli tak nie chcesz to mam w zasadzie taką ostatnią radę : przemyśl wszystko jeszcze raz, skoro chcesz palić drewnem to kup kocioł zgazowujacy, stricte do tego paliwa, będziesz miał wiele problemów poza sobą, w zgodzie z nowymi przepisami. A że koszty zakupu spore...no po prostu, inaczej się nie da. Trzeba to przełknąć.

Opublikowano

Nigdzie nie napisałem że chce palić tylko drewnem. Drewna mam na tyle że nawet w dolniaku z małą komora nie będzie problemu go spalić . Aktualnie palę w smieciuchu ale myślę nad zmianą w coś bardziej ekonomicznego. Wybór padł na mpm głównie dlatego że jest chwalony tutaj na forum i ma przynajmniej teoretycznie stosowne papiery. Nie ograniczam się tylko i wyłącznie do niego jednak w cenie mpm-a nie ma chyba za bardzo konkurencji a może jednak się mylę .

Opublikowano

MPM plus stosowna pojemność bufora to koszt kotła z podajnikiem w 5 klasie,np. Skam pv 13kW za 8 tyś.

Jak lubisz palić,zaglądać do kołłowni i masz więcej czasu to właśnie Viadrus 32 za 6-6,5 tyś bez bufora z papierami na 5 klasę na węgiel.

Opublikowano

Kolanin, popieram w 100%.

Lukk, no ja już sam nie wiem o co kaman, sam twierdziłeś że masz drewno , koledzy proponowali różne kociołki, była dyskusja o spalaniu tego drewna i nie oponowałeś ani nie wyjaśniłeś że to tylko możliwa opcja. Ja tam paliłem w MPM-ie i powiem Ci jedno: palić pali ,ale żadne cudo, jak to z dolniakiem. Ma swoje ograniczenia typu paliwo czy konieczność rusztowania co jakiś czas. O smrodzie smoły już nawet nie wspominam. Teraz palę węglem płomiennym, pełna kultura, nawet mogę kocioł przeładować bez przebierania się w ciuchy robocze. No ale każdy ma swoje priorytety czy marzenia. Dolniaki są kłopotliwe, takie moje zdanie.

Opublikowano

Z tego co czytałem to do kotła z podajnikiem V klasy trzeba komin ceramiczny niestety ja mam z cegły nie jest wyeksploatowany ale jednak z cegły. Wkład ceramiczny do niego to następne 5 tys. przez to kombinuję coś z zasypowcem

Opublikowano

Ja też miałem takie kosmate myśli i miotałem się z myślami (mam górniaka) a może dolniak mpm a moż przerobienie obecnego nna dolniaka i każdy z tych pomysłów to lipa większa lub mniejsza i doszedłem do wniosku że dam sobie luza i korzystam z tego co mam a jak już kupić to kupię podajnikowca dobrego być może nawet 4 klasy byle palił miałem groszkiem i tyle bo zmiana dla samej zmiany i dalej kombinować z rozpalaniem dolniaka czy górniaka aby zagrzać wodę do bojlera lub lekko przepalić dla zagrzania domu , nie wolę mieć wszystko w jednym

Opublikowano

Kol. @maronka pali drewnem w mom ds i jest zauroczony.

Opublikowano

No słuchaj, z tego co tam czasem przeczytam, Maronka to po prostu pasjonat. :lol:  Może nawet tak duży jak ja, odnośnie wspomagania się dobrą elektroniką przy spalaniu w śmieciuszkach. :P

Opublikowano

A przydałaby się elektronika do miarkownika przy paleniu drewnem. Był tu kiedyś taki co twierdził, że zrobi bez problemu ale cisza ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.