Ivek88 Opublikowano 10 Października 2017 #1 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2017 Witam piec na groszek użytkuje od 2 lat z racji obniżenia temperatury na zewnątrz zrezygnowałem z trybu letniego i przeszłam na pompę co ale niestety zaczęły się cyrki z czeskim groszkiem których nie było w zeszłym roku tz groch w trakcie wypalania skleja się w wielki spiek o konsystencji stopionego szkła . Próbowałem zmienić ustawienia ale po wielu próbach problem nadal występuje. Piec greenheat bioeconomy 10kw ogrzewam 56m2 mieszkanie nieocieplone 4 grzejniki plus łazienkowy sterownik Titanic 2 pompy Alpha i chyba zawór 4d(3d) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gaizka2 Opublikowano 10 Października 2017 #2 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2017 Zacznij o zmiany nadmuchu . Jaki masz teraz ustawiony ? Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ivek88 Opublikowano 10 Października 2017 Autor #3 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2017 Bieg 2 (1-10 skala) przysłona 80%otwarta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gaizka2 Opublikowano 10 Października 2017 #4 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2017 Hmm ... To nisko nadmuch myślałem że jest na 6 albo więcej. Na 1 też tak się robi ? Czy już jest problem z podbiciem temp ? Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ivek88 Opublikowano 10 Października 2017 Autor #5 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2017 Ciężko go rozbujać do 55stopni jak go przełączyłem na 1 bieg . Sam groszek się sprawdza bo klatka obok szwagier ma identyczny piec i tym samym pali ale niestety inny przekrój kominowy i mamy całkiem inne ustawienia . W zeszłym roku nie było takiego problemu a dmuchawę miałem ustawiona na 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
staryk Opublikowano 10 Października 2017 #6 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2017 Ponoc rozwiązaniem może być by podawac mało ale często Wysłane z mojego ONE E1003 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ivek88 Opublikowano 10 Października 2017 Autor #7 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2017 1min10s czas między podawaniem a 7s podawania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gaizka2 Opublikowano 10 Października 2017 #8 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2017 A może lewe powietrze Ci wylatuje spod dyszy ? Uszczelniales ja kiedyś? Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ivek88 Opublikowano 11 Października 2017 Autor #9 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2017 Retorda jest luźno włożona tak jak w zeszłym roku . Zmniejszyłem czas podawania oraz czas między podawaniem oraz dodałem krotność i po 12 h zauważyłem że jest lepiej ale niestety teraz robi się duży spiek nie jest lepki tylko raz duże kalafiory wielkości mandarynki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damianlupsczyk Opublikowano 29 Października 2017 #10 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2017 Moze nieszczelny talez retorty Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shogunzlasa Opublikowano 29 Października 2017 #11 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2017 Dowal mu wapna budowlanego. Czech ma dużo siary - zredukujesz coś zawsze. Rzuć też krótszą pauzę żeby się częściej ruszało na talerzu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ivek88 Opublikowano 30 Października 2017 Autor #12 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2017 Pauzę mam ustawiona na 10 min krotność 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shogunzlasa Opublikowano 30 Października 2017 #13 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2017 Ale w trakcie palenia przerwa podawania musi być mniejsza. Teraz dmuchasz na węgiel przez 70s bez ruszania paleniska. Jak się wypala po powiedzmy 40s to mu jeszcze przez 30s popiół smażysz... Spróbuj z przerwą podawania koło 30-40s. Dostosuj do tego podawanie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ivek88 Opublikowano 2 Listopada 2017 Autor #14 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2017 Czyli ma być małe podawanie z małą przerwa ? Na jaki okres ustawić samo podawanie . krotności na jaką ustawić ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mafik Opublikowano 2 Listopada 2017 #15 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2017 Spróbuj 5s podawania 30s przerwy, w podtrzymaniu np. 5-10s co 15-20min, zobaczysz co się będzie działo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ivek88 Opublikowano 4 Listopada 2017 Autor #16 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2017 Zrobiłem inaczej miałem ustawiona histereze kotła na 2*c a zmieniłem na 1 i zaobserwowałem że groszek lepiej się spala . Kalafiorki są ale dużo mniejsze . Dodałem również jak kolega wyżej pisał trochę wapna na razie testuje nastawy . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dexterpl Opublikowano 26 Grudnia 2017 #17 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2017 Cześć, Przez pewnie okres również miałem problemy z tworzeniem się spieków koksowych, czarnych, niedopalonych podczas spalania groszku Wesoła 30MJ. Podchodziłem do tematu na wszelaki sposób i zmiany parametrów sterownika na niewiele się zdawały ponieważ przyczyna problemy nie ulegała zmianie a było nią 5 ton paliwa o dużej zdolności do spiekania.... Jednym z rozwiązań było mieszanie w stosunku 1:1 z eko czeskim - wady: szybko wypełniający się popielnik, lepsze okazało się mieszanie w stosunku 2:1:1 (wesoła, czech, pellet), syfu było mniej ale rozwiązanie najbardziej kosztowne. Zacząłem kombinować i zadawać sobie pytanie dlaczego spieki spadają niedopalone, odp prosta, bo nic ich nie przytrzymuje i nie ogranicza ich formowania. Rozrysowałem sobie ruszt, który przytrzymuje spieki w palenisku, temat rzuciłem kolegom z pracy z prośbą żeby uspawali mi coś takiego z odpadów tytanowych (Temperatura topnienia 1668 stopni C). Przed utworzeniem nakładki, codziennie wybierałem ok 5L spieków z popielnika, po zastosowaniu nakładki wybieram kilka-kilkanaście po 4-5 dniach..... Wniosek jest taki, po zastosowaniu nakładki można palić czystą wesołą :) Nakładka zastosowana na palniku Ekoenergia 25kW. Kratki ograniczające montuje sie od strony zrzucania spieków, w moim przypadku podajnik jest z prawej strony, a koks zrzucany do tył. W załączniku znajduje się rysunek rusztu. Proszę twórców kotłów, użytkowników o przetestowanie tego rozwiązania. Pozdrawiam Ruszt.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus312 Opublikowano 26 Grudnia 2017 #18 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2017 Też tak można jeżeli spełnia to oczekiwania użytkownika .Jednak trzeba sobie zdawać sprawę z tego typu rozwiązania że może ona pociągnąć za sobą inne problemy przy spalaniu innego opału lub złego jego spalania .Może wytworzyć się szlaka ze stopionego popiołu która utknie w tym kagańcu i palnik jej nie będzie w stanie zrzucić do popielnika.Ja np kiedyś stosowałem taki deflektor z przyspawanymi prętami jaki na foto.Ostatnio stosuje nową koronę obrotową z pazurkami i też spełnia to zadanie :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.