levyyy Opublikowano 7 Października 2017 #1 Opublikowano 7 Października 2017 Witam, Muszę wymienić bojler - aktualnie mamy jakiś mały 120l poziomy i już przecieka. Wymyśliłem że kupimy pionowy i zamontujemy w piwnicy gdzie mam piec węglowy Stalmark 21Kw. W lecie wodę grzejemy Vailantem na gaz. Myślałem nad bojlerem wielkości około 200l z nierdzewki. Pytanie jakie firmy polecacie ? Wystarczy 1 wężownica ? Czytałem o bojlerze z wbudowanym naczyniem przeponowym - co to daje i czy jest sens taki kupować ? Czy na coś jeszcze mam zwrócić uwagę przy zakupie ?
odpowietrznik Opublikowano 7 Października 2017 #2 Opublikowano 7 Października 2017 Jak masz dwa kotły węglowy i gazowy to musisz mieć zasobnik z dwiema wężownicami
levyyy Opublikowano 7 Października 2017 Autor #3 Opublikowano 7 Października 2017 Aktualnie to wszystko jest wpięte na jednym obiegu. Jak nie pracuje węglowy to załącza się gazowy. Z tego co kojarzę to aktualny bojler ma jedną wężownicę.
odpowietrznik Opublikowano 7 Października 2017 #4 Opublikowano 7 Października 2017 Kocioł węglowy pracuje w układzie otwartym czy zamkniętym?
levyyy Opublikowano 7 Października 2017 Autor #5 Opublikowano 7 Października 2017 W otwartym. Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka
odpowietrznik Opublikowano 7 Października 2017 #6 Opublikowano 7 Października 2017 Kotły gazowe pracują w układzie zamkniętym dlatego aby oddzielić układ otwarty od zamkniętego sugeruje wymiennik płytowy i jak już wspomniałem zasobnik 2wężownice
levyyy Opublikowano 7 Października 2017 Autor #7 Opublikowano 7 Października 2017 W załączniku rzut instalacji z projektu - może coś wniesie więcej.
odpowietrznik Opublikowano 7 Października 2017 #8 Opublikowano 7 Października 2017 Ten zawór 3D Honywell jest niepotrzebny,po co on tam?(patrz załącznik)
levyyy Opublikowano 8 Października 2017 Autor #9 Opublikowano 8 Października 2017 Ten zawór nie jest dokładnie w tym miejscu jak na projekcie - jest zaraz na wyjściu z pieca i to jest 4D. Nie wiem po co zastosowany, tak fachowcy zaprojektowali. Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka
levyyy Opublikowano 8 Października 2017 Autor #10 Opublikowano 8 Października 2017 Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka
odpowietrznik Opublikowano 8 Października 2017 #11 Opublikowano 8 Października 2017 Przy wymienniku płytowym zawór 4D do wywalenia.
levyyy Opublikowano 8 Października 2017 Autor #12 Opublikowano 8 Października 2017 no już tak jest zrobione. Wpływa to jakoś negatywnie na całą instalację ?
levyyy Opublikowano 8 Października 2017 Autor #14 Opublikowano 8 Października 2017 no że jest zastosowany zawór 4D ? Nie chroni on przypadkiem pieca ?
odpowietrznik Opublikowano 8 Października 2017 #15 Opublikowano 8 Października 2017 Funkcję sterowania(w tym ochrony przed korozją niskotemperaturową kotła=odpowiednia temp.na powrocie do kotła) przy wymienniku płytowym przejmują pompy.Steruje się biegami pomp
levyyy Opublikowano 8 Października 2017 Autor #16 Opublikowano 8 Października 2017 ok a wracając do pytania z pierwszego postu - jaki bojler pionowy 200l wybrać ?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.