schybki Opublikowano 3 Stycznia 2019 #76 Opublikowano 3 Stycznia 2019 W dniu 3.10.2017 o 20:47, szakallo napisał: Witam, Właśnie buduję dom i chodzi mi po głowie taki pomysł ale nie do końca wiem jak wygląda ten cały prosument. Chciałbym założyć na dachu instalację z paneli cienkowarstwowych ok 7-10kW ( 30st dwie połacie wschód zachód). Instalacia PV miałaby za zadanie nabijać kW do sieci w lato a w zimę grzać dom prądem z sieci na G12 lub G11 w bufor wody i z niego ogrzewać dom przez podłogówką resztę dnia. Czy jest to realne jeśli max wymagane obciążenie zimą wyliczone mam na 7-8kW. A grzałki chciałem dać w bufor 1500l 2x5kW Jak to widzicie? Jest szansa że latem nazbieram kWh tak aby zzerować licznik po zimie. W razie jakiegoś silnego mrozu miałbym jeszcze jakiegoś kopciucha na drewno. I jak tam z twoim pomysłem? Bo w sumie mam podobny. Myślę o Buforze 1000l z 2 grzałkami do tego PV. Ale jak narazie to szukam opini jak to by funkcjonowalo
szakallo Opublikowano 7 Stycznia 2019 Autor #77 Opublikowano 7 Stycznia 2019 Na razie w fazie pomysłu - budowa idzie wolno i na razie gaz + kominek. Co nie znaczy że podwaliny pod foto i taki sposób dogrzewania jest. Jedynie zastanawia mnie jak wygląda sprawa tego zdalnego sterowania panelami przez PGE, czy przypadkiem nie okaże się u ludzi że zamiast mieć nadwyżki to sieć będzie odłączać farmy prywatne akurat w lato kiedy świeci słońce. Żebym nie wykrakał, że umoczy się kupę kasy na nadwyżkę której nie będzie.
AdamMa Opublikowano 7 Stycznia 2019 #78 Opublikowano 7 Stycznia 2019 @szakallo to o czym piszesz dotyczy instalacji które zostaną podłączone po 27 kwietnia 2019. Do mocy 10kW będą odłączać całkowicie a dla instalacji powyżej 10kW będą ograniczać moc. Ciekawi mnie kto będzie decydował kiedy i jaką instalację odłączyć.
Ksieciunio Opublikowano 7 Stycznia 2019 #79 Opublikowano 7 Stycznia 2019 Fajnie. Inwestujesz gruby hajs by ktoś nie dał Ci zwrotu - bo nie.
szakallo Opublikowano 8 Stycznia 2019 Autor #80 Opublikowano 8 Stycznia 2019 AdamMa - Niestety ta opcja w instalacji to dla mnie wielka brzydko pachnąca kupa w którą można wdepnąć.
Gość berthold61 Opublikowano 17 Stycznia 2019 #81 Opublikowano 17 Stycznia 2019 A ja durny baran o mało co nie zwaliłbym przedsionka przed domem i chciałem robić taras zadaszony na 25m2 specjalnie pod panele , *** to.
Gość miki1212 Opublikowano 17 Stycznia 2019 #82 Opublikowano 17 Stycznia 2019 Może do CWU na 2-3 panelach to jest i dobre ale do ogrzania domu i jeszcze zasilanie sieci państwowej to niezbyt dobry pomysł. Obowiązuje zasada ograniczonego zaufania albo wręcz nieufności do państwa.
MarcinoK Opublikowano 17 Stycznia 2019 #83 Opublikowano 17 Stycznia 2019 No to mnie trochę podlamaliscie... Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Ryszard Opublikowano 18 Stycznia 2019 #84 Opublikowano 18 Stycznia 2019 Witam, Proszę o nie zamieszczanie postów nie dotyczących temat. Wpisy nie na temat przeniesiono do :
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.