Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jak Podłaczyć Kocioł Co I Cwu Układ Otwarty

Pajo12

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

czerwonym kapturkiem. dolne podłączenie.. pilnowałem tego nigdzie nie pomyliłem a tu bym pomylił... nie mam zdjecia zaworu ale znalazłem chyba taki sam jak u mnie  w załączniku.

vmilo czemu nie po puszcze ponieważ cofa mi się powrót z pionu z parter... (niestety sam budowałem i chyba mnie to przerosło).

post-74862-0-90233200-1507999412_thumb.jpg

Opublikowano

czemu nie po puszcze ponieważ cofa mi się powrót z pionu z parter... (niestety sam budowałem i chyba mnie to przerosło).

Przecież masz zawory ze śrubunkiem - zawór zamknij, sprawdź czy nie wypchnie powietrza. Jeśli tam powietrza nie będzie, to będziesz szukał za zaworem.

Wystarczy na obiegu jednego grzejnika, aby stwierdzić czy przepływ przez listwę jest.

Opublikowano

zawór ustawione na N (full otwarty).

sambor a może zrobić tak nie zakręcać na powrocie grzejnika tylko zakręcić na belce powrót i spuszczać wodę aż poczuje ciepłą wodę w belce. Czy taki sposób byłby prawidłowy ? vmilo tylko który zamknąć zawór ? tej belki dolnej ? i odpowietrzyć grzejnik ? bo nie rozumiem. Może łatwiej będzie napisać po kolei co wykonywać ?
Opublikowano

Z tego co zrozumiałem, Ty spuszczasz wodę do czasu aż poczujesz, że leci ciepła. Nie na tym polega odpowietrzanie. Ale to na marginesie.

Zamknij zawór na dolnej belce, pozakręcaj grzejniki prócz jednego, popuść śrubunek przy zaworze (tym zamkniętym), pompa na max i spróbuj przepchać ciepłą wodę aż do śrubunku (możesz na ten czas włączyć lekko napełnianie, cobyś sobie wody nie wypompował nadmiernie).

Wtedy będzie pewność, że od kotła do belki przepływ jest lub nie. Jeśli będzie, trzeba szukać dalej, za zaworem.

ZZ jakieś gdzieś montowałeś ?

Opublikowano

Tam jest jeszcze jeden problem

Kolega ma w inst TZM czyli aby pompa podawała musi nagrzać instalację

A pewnie robi na letniej ins

Wtedy TZM jest zamknięty i nie ma w inst ciśnienia wytwarzanego przez pompę

Opublikowano

Pisał chyba, że część instalacji działa. Termozawór ma na tej niedziałającej części ?

Może ZZ dał.. a nawet starzy potrafią się pomylić :rolleyes:

Opublikowano

Caly problem jest chyba z cisnieniem. Jak pisal vmilo odkrrcilwm srubunek to woda tak slabo leci ale po 100l wody nagrzewa dolna belke. Zrobilem to samo na drugiej stronie budynku i tam po odkreceniu srubunku woda leciala duzo mocniej... Chyba cos nie drozna jest ta rura od zasilania po lewej stronie

Opublikowano

Nie zredukowałeś gdzieś po drodze ? Przy belce widać 1", a po drodze ? Jedna pompa to napędza, jaka ?

Opublikowano

Jeszcze pytania dodatkowe:

- czy masz między zaworem przy belce, a kotłem, jakieś miejsce gdzie można rozkręcić powrót, coby sprawdzić drożność w stronę kotła ?

- co z tymi ZZ ?

- gdy zakręcisz przepływ przez działającą stronę, ta problematyczna zaczyna pracować ?

Opublikowano

Rury zasilające rozdzielacze są drożne - przecież góra mu grzeje Według mnie problem jest na odcinku od rury głównej do rozdzielacza, Jezeli ma poprawnie podłączone grzejniki to któryś z nich powinien grzać - a nie grzeje żaden. Rury ma  z ocynkiem skręcane na konopi. A to połączenie daje możliwość skutecznego przytkania przepływu.Możliwe też aczkolwiek mniej prawdopodobne ,że ma uszkodzony zawór kulowy.

Opublikowano

Znalazłem przyczynę. Rozkręciłem instalacje znalazłem kruszywo w kolanku, mułek... Wypłukałem i działa pięknie... Doszedłem do tego dzięki rozkręceniu śrubunku na powrocie i zauważyłem że za słabe ciśnienie wody leci... Dziękuje za pomoc. vmilo sambot henryk1953

Opublikowano

No i super. Niedawno szukałem czegoś w pewnej instalacji, i w kolanku siedział kawałek styropianu, blokował jakieś 3/4 ;)

Najtrudniejsze zadanie to znaleźć odcinek, w którym jest blokada :P

Opublikowano

Na przyszlosc czym mozna czyscic instalacje bez rozkrecania? Obawiam sie czy gdzies jeszcze cos nie plywa i czegos kiedys nie zatka. Czy jak juz wszystko grzeje to raczej nie ma tam nic ?

Opublikowano

Jeśli ciało stałe, to niczym nie wypłuczesz, trzeba ciąć. Muł woda sama wypłucze, i zaniesie w jakieś miejsce - do kotła, czy gdzieś tam.

Montuje się filtry, i oczekuje, że tam będą gromadzić się zanieczyszczenia. Ale instalacja żyje swoim życiem, i zwykle ma je gdzieś.

Opublikowano

Na przyszlosc czym mozna czyscic instalacje bez rozkrecania? Obawiam sie czy gdzies jeszcze cos nie plywa i czegos kiedys nie zatka. Czy jak juz wszystko grzeje to raczej nie ma tam nic ?

Popełniłeś podstawowy błąd - zrobiłeś część instalacji rurami ocynkowanymi -Takie rury do CO się nie nadają , bardzo szybko korodują , instalację robi się najtańszymi rurami i kształtkami czarnymi , lepiej się do tego nadają i są duuużo tańsze od ocynku. Ocynk w temp. powyżej 60* odpada i tworzą się tzw, gluty - już parę ich usunąłeś.Ie ich jeszcze będzie trudno powiedzieć - sprawdzaj co jakiś czas filtry. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.