JankoM Opublikowano 30 Września 2017 #1 Opublikowano 30 Września 2017 Witam wszystkich. Jestem na etapie kupna bojlera 200 litrów ,wybrałem już że powinien to być dwupłaszczowy najlepiej pionowy ale ,no właśnie ale czy będzie działał dobrze w układzie grawitacyjnym jeśli zamontuję go na tym samym poziomie co piec. Do tej pory miałem Galmeta 140 litrów dwupłaszczowego zamontowany pod sufitem w kotłowni i działał dobrze,teraz chcę kupić używanego nierdzewnego Viessmanna na jakimś portalu,czy takie używki są jeszcze godne polecenia.
kazimip Opublikowano 30 Września 2017 #2 Opublikowano 30 Września 2017 Ciepło zawsze szło do góry. w przypadku zamontowania wymiennika powyżej jest to tylko dodatkowy bardzo duży odbiornik ciepła. W przypadku montażu poniżej lub na poziomie dolnym kotła proponuję małą pompę z regulatorem temperatury na wyjściu wody cwu do układu odbiorczego domu.
JankoM Opublikowano 1 Października 2017 Autor #3 Opublikowano 1 Października 2017 Ciepło zawsze szło do góry. w przypadku zamontowania wymiennika powyżej jest to tylko dodatkowy bardzo duży odbiornik ciepła. W przypadku montażu poniżej lub na poziomie dolnym kotła proponuję małą pompę z regulatorem temperatury na wyjściu wody cwu do układu odbiorczego domu. Znalazłem też poziomy dwupłaszczowy 200 litrów ale trochę wymiary (70x70x130) i waga jednak to 200kg wody plus ciężar bojlera pewnie z 50 kg mnie przerażają. Można taki bojler powiesić na uchwytach ściennych???
sambor Opublikowano 1 Października 2017 #4 Opublikowano 1 Października 2017 Jak dobra ścian to powiesisz, jak słaba to trzeba stojaki dorobić
JankoM Opublikowano 1 Października 2017 Autor #5 Opublikowano 1 Października 2017 Jakie zdanie macie w sprawie używanych nierdzewnych bojlerów ???
ayo007 Opublikowano 1 Października 2017 #6 Opublikowano 1 Października 2017 Z używanymi nie ma problemu, nic się raczej nie dzieje...też chciałem taki kupić, ale w końcu zdecydowałem się na zbiornik dwupłaszczowy Ermet epidianowany w środku (140l)..i wydaje się, że to był bardzo dobry wybór..obecnie go testuję i szybkość nagrzewania wody jest naprawdę bardzo dobra...i najważniejsze, ciepłej wody nie brakuje...
JankoM Opublikowano 1 Października 2017 Autor #7 Opublikowano 1 Października 2017 Jak dobra ścian to powiesisz, jak słaba to trzeba stojaki dorobić Nurtuje mnie jeszcze jedna sprawa ,jeśli zdejmę ten stelaż z kątowników i blachy boczne to czy mogę wykorzystać sam zbiornik i umieścić go na uchwytach ściennych?? Jak zachowa się ta piana ocieplająca ? Ze względu na niezbyt dużo miejsca nad piecem taki sposób instalacji by mnie interesował.
JankoM Opublikowano 3 Października 2017 Autor #8 Opublikowano 3 Października 2017 Trafiłem na bojler Viessmann Vitocell 100-B niestety o pojemności 300 litrów ,jest to bojler stojący z dwoma wężownicami i powłoką ceraprotect (mam podobną powłokę w bojlerze przy piecu gazowym Viessmanna został zamontowany w 2001 roku ,w tym roku sprawdzałem stan anody i byłem mocno zdziwiony super stanem zbiornika i wężownicy). Pytanie czy przy tak dużej pojemności jest sens się w to pakować ,w domu jest 6 osób które korzystają z wody,jest pomysł aby zamontować w przyszłości kolektory ale to przyszłość. Druga sprawa to piec mam obecnie Junkersa Supraclass K 32-1 S62 ,pytanie czy sobie poradzi z tak dużym bojlerem,na początku pewnie bym połączył obie wężownice. Co sądzicie o takim rozwiązaniu. :blink:
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.