grajek350 Opublikowano 26 Września 2017 #1 Opublikowano 26 Września 2017 Drodzy forumowicze!Jutro zamawiam piec i mam dylemat.Byłem już zdecydowany na firmę defro jednak w ostatniej chwili w sklepie Pan namieszał mi w głowie proponując żebym się zastanowił nad Viessmanem bo to "mercedes" wśród pieców.Ogólnie bardzo dużo jest sprzecznych informacji na internecie jeżeli chodzi o piec Viessmana, więc teraz już sam nie wiem co wybrać. Czy ktoś użytkuje te kotły i mógłby mi doradzić który ewentualnie Waszym zdaniem jest lepszy?Proszę o jakieś konkrety i z góry dziękuję
zaszczytcony Opublikowano 26 Września 2017 #2 Opublikowano 26 Września 2017 co do jakości w/w kotłów być może wypowie się ktoś z doświadczonych forumowiczów znających ich wady i zalety, ale opinią Pana sprzedawcy bym się nie podpierał, raczej na pewno proponuje coś, na czym ma większą marżę, poza tym, potrzebujesz aż 20 KW??
grajek350 Opublikowano 26 Września 2017 Autor #3 Opublikowano 26 Września 2017 Mam stary dom. Pół drewniany a drugie pół murowany. Około 150 m2. Easypell jest dostępny u nas tylko w wersji 20kw. Myślałem że 16 kw mi wystarczy dlatego myślałem ciągle o defro. Sprzedawca jest moim znajomym więc myślę że nie proponował mi tego żeby na mnie zarobić. Jeżeli chodzi o sterowanie piecem to wiem że defro ma więcej możliwości. Proszę jeszcze o jakieś opinie
audilhr Opublikowano 27 Września 2017 #4 Opublikowano 27 Września 2017 Kolego chcesz kocioł na pellet kup sobie Kostrzewe, Biawara, RBR-eco Bio, Tekla po prostu typowy pelleciak bo moim zdaniem EasyPell jest przereklamowany chociaż mogę się mylić a sigma to kocioł bardziej do ekogroszku.
grajek350 Opublikowano 27 Września 2017 Autor #5 Opublikowano 27 Września 2017 Skoro piszesz że sigma ekopell jest bardziej do groszku to lepiej nic nie pisz bo szkoda mojego i Twojego czasu..
zaszczytcony Opublikowano 27 Września 2017 #6 Opublikowano 27 Września 2017 Być może kolega audilhr miał na myśli to, że sigma to klon ogniwo eko plus i kocioł typowo pod węgiel, a nie konstrukcja stworzona z myślą o pellecie. Jest na rynku wiele dobrych polskich kotłów, czasami warto się rozejrzeć i pomtśleć samodzielnie. W rodzinie do domu 200 m2 docieplonego wlasnie zaufany sprzedawca doradzil smoka z nominalną 26, gdziem max napewno powyzej 30 KW, teraz przez 80℅ sezonu to nie chodzi nawet na te 30 %...
audilhr Opublikowano 27 Września 2017 #7 Opublikowano 27 Września 2017 Kolega zaszczycony masz racje z defro peleciak bedzie defro kompakt ekopel lub bioslim Sigma uni to ta samo tylko palnik na ekogroszek ale jak wiesz lepiej to oka nic już nie piszę a ty słuchaj sprzedawcy. Pozdrawiam.
grajek350 Opublikowano 27 Września 2017 Autor #8 Opublikowano 27 Września 2017 nie chciałem Cie urazić, ale troche mnie wyprowadziłeś z równowagi pisząc że sigma ekopell jest raczej do groszku.. wiem że najpierw był to piec przystosowany do groszku, ale jednak został przerobiony na piec do pelletu i spełnia wszystkie wymagania i posiada certyfikaty, więc myślę że jest to dobra opcja. O Viessmanie czytam i doczytuję się coraz to gorszych wiadomości, więc raczej wybiorę defro. Pozdrawiam
audilhr Opublikowano 27 Września 2017 #9 Opublikowano 27 Września 2017 Nic sie nie stalo po prostu chce ci pomoc zebys sie nie meczyl w trakcie uzytkowania tego kotla, tak posiada certyfikaty ale z przerobek to bylo wstawienie palnika na pellet, jako kociol ekogroszkowy jak najbardzie tak jako peletowy ja bym szukal bardziej z tych co ci podalem. Tak wiem cena troszke inna, druga sprawa to warunki gwarancji w defro chore. Sam posiadam kociol defro bo tak samo polecil mi sprzedawca dzisiaj bym raczej szukal cos innego. A o Viessmanie sam sobie juz odpowiedziales hehe.
gilal Opublikowano 27 Września 2017 #10 Opublikowano 27 Września 2017 Ten defro bio slim jest całkiem całkiem. Podpytaj użytkowników tego kotła bo kilku już się odzywało tu na forum. Pozdrawiam
grajek350 Opublikowano 27 Września 2017 Autor #11 Opublikowano 27 Września 2017 Zdecydowałem się na defro kompakt ekopell Mam nadzieję że dobry wybór. Dzięki za rady
gilal Opublikowano 27 Września 2017 #12 Opublikowano 27 Września 2017 Moim zdaniem dobry wybór :) Jeżeli możesz to jak doleci piecyk wklej tu na forum fotki kociołka i zdaj relacje :) Wielkie dzięki :)
audilhr Opublikowano 28 Września 2017 #13 Opublikowano 28 Września 2017 No widzę że dałeś się przekonać hehe
Robinson74 Opublikowano 1 Października 2017 #14 Opublikowano 1 Października 2017 Nic sie nie stalo po prostu chce ci pomoc zebys sie nie meczyl w trakcie uzytkowania tego kotla, tak posiada certyfikaty ale z przerobek to bylo wstawienie palnika na pellet, jako kociol ekogroszkowy jak najbardzie tak jako peletowy ja bym szukal bardziej z tych co ci podalem. Tak wiem cena troszke inna, druga sprawa to warunki gwarancji w defro chore. Sam posiadam kociol defro bo tak samo polecil mi sprzedawca dzisiaj bym raczej szukal cos innego. A o Viessmanie sam sobie juz odpowiedziales hehe. A jaki typowo peletowy kocioł o mocy ok. 20kW mógłbyś polecić? Wprawdzie będę potrzebował gdzieś dopiero za rok, ale już chciałbym rozeznać rynek niezawodnych kotłów, z samoczyszczącym palnikiem peletowym. Zależy mi na wygodzie użytkowania.
grajek350 Opublikowano 30 Października 2017 Autor #15 Opublikowano 30 Października 2017 Witam! mam pytanie, wczoraj dotarł do mnie piec Defro o mocy 16kw jak wyciągnąłem z kartona Palnik, to na palniku widnieje naklejka 20kW teraz nie wiem czy palniki są wszystkie o mocy 20kW czy jest jakas pomyłka. ktoś może wie o co chodzi /?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.