Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jaki Kocioł Z Podajnikiem Do Miału?

users35

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Proszę o pomoc w wyborze kotła. Chcę kupić jeszcze w tym roku kocioł z podajnikiem do ogrzania nowo budowanego domu.

Parametry domu: http://cieplowlasciwie.pl/wynik/2nhc, (powierzchnia do ogrzania liczona po podłogach wyniesie około 140 m2).

Paliwem podstawowym ma być miał węglowy. Gazu nie ma i nie będzie. Mam dostęp do dobrego miału.

Zależy mi na sterowniku w pełni automatycznym takim jak eCoal (który obsłuży 3 do 4 pompy: CO – wszędzie podłogówka, zasobnik CWU, kotłową do ochrony powrotu).

Brałem pod uwagę Skam-p Premium 12 kW i RBR 12kW z palnikami Batory (wiem, że palnik ten sprawdza się w paleniu miałem).

Kocioł ma grzać również zasobnik CWU w lecie.

Z góry dziękuje za odpowiedzi.

Opublikowano

Ale o co pytasz?

Brałeś po uwagę i co z tego wyszło?

Opublikowano

Bierze pod uwagę ale boi się i czeka na potwierdzenie ze strony userów  , który brać , bierz kolego RBR i się nie zastanawiaj jak chcesz palić czarnym złotem w nowym domu

Opublikowano

Ja tam bym wziął rbr z spp v2 ale nie produkują :-p

Opublikowano

Dziękuje za odpowiedzi.

Ale o co pytasz?

No oczywiście pytam, który będzie lepszy.

Poza tym jest duża różnica w cenie, a buduję dom (już parę lat) metodą gospodarczą o każdy grosz się liczy.

Nie jestem znawcą, więc chcę wiedzieć, czy różnica ta ma odzwierciedlenie w jakości.

Poza tym bardzo ważne jest dla mnie - jako dla laika w sprawach palenia w CO - to, czy sterowniki oferowane w Skam-p pozwalają na w pełni automatyczną pracę kotła tak jak w przypadku eCoal.

Bierze pod uwagę ale boi się i czeka na potwierdzenie ze strony userów  , który brać ...

Sedno tematu!

Opublikowano

Ecoal to automat. Natomiast spp to sterownik z ręczna nastawą (można powiedzieć taki półautomat), ale prowadzi kocioł bezbłędnie i czysto. Co do jakości wykonania wymiennika to jak dla mnie rbr jest lepszy od skama. Za to skam w tej cenie jest bezkonkurencyjny.

Opublikowano

Ja tam bym wziął rbr z spp v2 ale nie produkują :-p

... spp to sterownik z ręczna nastawą (można powiedzieć taki półautomat), ale prowadzi kocioł bezbłędnie i czysto ...

Czy spp V2 lepiej steruje kotłem niż ecoal?

Opublikowano

Moje doświadczenie mówi że spp jest lepszym sterownikiem, ze względu na algorytm sterowania.

Opublikowano

Moje jest duże i uważam , że SPP Boleckiego jest jedną z najlepszych maszyn do sterowania kotłami , a jak ktoś ma wątpliwości mogę podać numer do producenta .

Dla mniej wtajemniczonych, mamy w gratisie podgląd i sterowanie przez Internet , dowolne w wersji V2 sterowanie dmuchawą ( liniowe lub cykliczne ) , tego nie ma żaden inny sterownik , i nie jestem synem Boleckiego tak dla jasności . 

Dopiszę jeszcze tylko jedno , Opanowanie przewymiarowanego kotła z podajnikiem tłokowym stało się możliwe dzięki sterownikowi SPP . Jeżeli ktoś zna zasadę pracy tłoka i wie jak to potrafi smolić, nie będzie miał złudzeń. A Zawijan  wie, o czym piszę .

Autorze tego wątku zastanów się nad tym miałem przy nowym domu ! Nie wiem za jaką cene możesz go kupić , ale nowy dom z miałem to jak syrena bosto z doładowaniem , bedzie jechać ale prychać też. 

A jak kogoś to dalej nie przekonuje to zapraszam na forum Boleckiego tam jestem pod tym samym nickiem i wystarczy poczytać .

Weź kolego kocioł RBR jak dobrze radzą tu koledzy do tego Grzesiek suspenser dołozy Ci SPP i będziesz palił czym będziesz chciał 

Opublikowano

Od 1października w produkcji tylko Vta klasa zgodnie z rozporządzeniem i publikacją w dzienniku ustaw.

Patrz zatem na Skamp-pv dostępny od 2016, nowa konstrukcja, palnik, wykonanie.

Lub od niedawna nowe rbr+ czy jak tam nazwali.

Opublikowano

Sterownik Boleckiego znam...

Nie znam tylko doświadczeń niektórych, którzy go chwalą, powołując się wyłącznie na własne doświadczenie  :)

A z tym tłokiem... super argument dla kotłów z retortami. Nie uważasz?

Opublikowano

Ja nie twierdzę że misiek jest złym sterownikiem. Po prostu spp jest lepszy.

Opublikowano

No fakt jeśli chodzi o palniki to coś przeoczyłem i za to przepraszam ! Batory to fajny pomysł przy ekogroszku , przy miale bym uważał na grzanie się palnika , Ogólnie przy miale bym sie wachał czy go stosować,. ŻADEN  OBROTOWY  do miału się nie nadaje Jak bardzo chcesz to Batory 10kW + ster boleckiego i coś z tego będzie 

Co do tego mojego poprzedniego wpisu to nikt nie napisał że to będzie retora ! ale przepraszam za wątek tłoka , którego nikt tu nie podejmował 

Opublikowano

ŻADEN  OBROTOWY  do miału się nie nadaje Jak bardzo chcesz to Batory 10kW + ster boleckiego i coś z tego będzie 

A dlaczego ŻADEN obrotowy do  miału sie nie nadaje? Masz jakieś doświadczenie?

Opublikowano

No i miała być taka prosta sprawa.

Od 1października w produkcji tylko Vta klasa zgodnie z rozporządzeniem i publikacją w dzienniku ustaw.

Patrz zatem na Skamp-pv dostępny od 2016, nowa konstrukcja, palnik, wykonanie.
Lub od niedawna nowe rbr+ czy jak tam nazwali.

Czy te nowe kotły będą dobrze spalały sam miał?

.... Weź kolego kocioł RBR jak dobrze radzą tu koledzy do tego Grzesiek suspenser dołozy Ci SPP i będziesz palił czym będziesz chciał 

To jest taka opcja? Wynika z tego, że eCoal ma problemy z prowadzeniem kotła na miale?

Opublikowano

Słyszałem tylko o zakazie dot. mułu i flotu.

Opublikowano

Tu jeszcze link do rozporządzenia:

http://dziennikustaw.gov.pl/du/2017/1690/1

Skamp-PV 13 i 20kW oprócz ekogroszku próbowaliśmy na groszko-miale

Sam takim opałem paliłem tez u siebie.

Groszko-miał to m.in. eko-fins

Sam miał - próbowałem, ale na dłuższa metę chyba bym nie chciał tym palić, za dużo odpadu, za dużo zabawy.

Z miałem bardziej chodzi o spiekalność jak kaloryczność, tyle,że tu cos miali kombinowac, aby nie było dostepnych miałów bodajże <23MJ

a to wielka szkoda, bo np. taki miał z sobieskiego czy Janki 19MJ bardzo fajnie w batorym czy ardeo-ironie obrotowym spalić było można

Natomiast miały 23-25MJ bywają już w retortach problematyczne, za taki w miarę nadający się uchodził swego czasu bodajże 23D z Piasta, ale jak ludzie pisali miały z Piasta wypadają loteryjnie.

do zabawy z miałami czy groszko-miałami lepiej mieć opcję zmiany nastaw pracy, jak wsypiesz dobry ekogroszek - ecoal cię zadowoli.

Tak cichuteńko mówiąc w drugą stronę tez to działa, chodzi o zestaw kocioł-sterownik, ale o tym na priva

w SPPv2 przy sofcie liniowym nie ma nastaw, trzeba w kodowym wpisać dobry przesyp palnika, podać jego prawdziwa kalorycznośc i tyle. W menu masz wybór max. mocy i podajesz np. 15kW, obok druga ikona korekcji powietrza +,- wartość 5 i to wsio. Jest mały haczyk - napisane pod konkretne wentyle.

W sofcie oficjalnym dane wyjściowe np. 5sek podawanie, 35sek pauza, dmuchawka X i to tyle z podstaw.

Opublikowano

Ale o co pytasz?

Ano wyszło to, że trzeba kupić kocioł, którego nie produkują - albo RBR z spp v2 albo Skam-p z eCoalem albo kotły 5 klasy, które nie lubią miału. :blink:

Teraz to już naprawdę nie wiem o co zapytać. No chyba jeszcze o ten miał - czy naprawdę nie będzie dostępny na rynku konsumenckim?

Opublikowano

Z własnej lokalnej perspektywy już są kłopoty z zakupem miału dobrej jakości. Na twoim miejscu dałbym sobie spokój z miałem a nawet z ekogroszkiem który wyjątkowo podrożał. Do takiego domu jak masz wybrałbym pelet. Z resztą rozglądnij się po okolicy czy sprawdź ceny i dostępność w internecie i sam wyciągnij wnioski.

Opublikowano

... Ja z miału przeszedłem na pellet i wcale nie płacę za to dużo więcej . 

Z nieba mi spadasz.

Napisz coś o kosztach obydwu rozwiązań, jakie są różnice w wydatkach, jaki masz kocioł. Jeszcze nie podjąłem ostatecznej decyzji.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.