bogdan7711 Opublikowano 21 Września 2017 #1 Opublikowano 21 Września 2017 Witam ,w związku z tym ze dużo się pisze o zastosowaniu zaworów 3 D a zależy mi tylko na tym aby kocioł był w jakiś sposób zabezpieczony przed powrotem zimnej wody, to mam pytanie czy zamiast tego zaworu mogę zabudować rurkę za pompą obiegową która jest na zasilaniu i połączyć ją z powrotem wody z C.O ,na tej rurce zabudować zawór kulowy który regulowałby przepływ wody z zasilania mieszając wodę i zarazem temperatura przed piecem.
papasmurfek Opublikowano 21 Września 2017 #2 Opublikowano 21 Września 2017 Widziałem takie rozwiązania i użytkownicy potwierdzają, że działa, tylko jedno ale... Zaworów kulowych używa się do zamykania, a do regulacji i dławienia powinieneś zastosować zawór grzybkowy.
Gość Digitrax Opublikowano 21 Września 2017 #3 Opublikowano 21 Września 2017 Ten układ to nic innego jak zwykły obieg kotłowy łączący zasilanie z powrotem z wymuszonym obiegiem przez pompę. Przed pompą koniecznie zawór kulowy + filtr. Za pompą zawór zwrotny plus zawór grzybkowy do regulacji przepływu. Układ sprawdzony i skuteczny.
Gość Oldek Opublikowano 21 Września 2017 #4 Opublikowano 21 Września 2017 Jeśli dobrze zrozumiałem to chodzi o coś takiego, co ja miałem w swojej instalacji i zmieniłem to coś na 4D. Może swoją rolę spełniało, podgrzewało powrót kotła. Ale do jakiej temperatury ? W czasie dużych mrozów przy 50°C na kotle powrót miałem 38°C, ale dla -5°C na kotle 45 powrót 35, a dla plusowych temp. na zewnątrz, nawet 40 st. na kotle było za dużo.
Gość Digitrax Opublikowano 21 Września 2017 #5 Opublikowano 21 Września 2017 Nie wiem co tam miałeś bo z powyższego zdjęcia nie wiele wynika. Czego się spodziewałeś, że mając 45 na kotle będziesz mieć tyle samo na powrocie ? 50 stopni na kotle to ja mam wtedy gdy jest on wygaszany. Kocioł poprawnie spala paliwo w okolicach 65 stopni. Gdybyś tyle miał to byś miał powrót poprawnie wygrzany i nie musiał instalować 4D.
Gość Oldek Opublikowano 21 Września 2017 #6 Opublikowano 21 Września 2017 50 stopni na kotle to ja mam wtedy gdy jest on wygaszany. To masz w kotłowni jakieś perpetum mobile, godne opatentowania! A co byś chciał jeszcze zobaczyć na tym zdjęciu, obieg z pompą, filterek i zaworki z obiegu pompy? Pokazałem dokładnie to, o czym była mowa w temacie. Tak trudno to zobaczyć ? A z czym ta Twoja kombinacja z zaworkami będzie tańsza i prostsza w obsłudze od zaworu 3D ?
Gość Digitrax Opublikowano 21 Września 2017 #7 Opublikowano 21 Września 2017 Mam poprawnie wykonaną i wyregulowana instalację hydrauliczną oraz mój kocioł pracuje w optymalnych warunkach nie powodując kiszenia opału podczas spalania. Żadne to więc perpetum mobile. Zastanawiałeś się dlaczego np silnik w aucie osiąga optymalne warunki pracy podczas gdy jego temperatura przekracza 80 stopni ? Z kotłami na paliwa stałe jest podobnie. Tu nie ma prawa zachodzić zjawisko kondensacji a na podstawie Twych powyższych informacji chyba jednak do tego zmierzasz.
teres Opublikowano 21 Września 2017 #8 Opublikowano 21 Września 2017 Witam ,w związku z tym ze dużo się pisze o zastosowaniu zaworów 3 D a zależy mi tylko na tym aby kocioł był w jakiś sposób zabezpieczony przed powrotem zimnej wody, to mam pytanie czy zamiast tego zaworu mogę zabudować rurkę za pompą obiegową która jest na zasilaniu i połączyć ją z powrotem wody z C.O ,na tej rurce zabudować zawór kulowy który regulowałby przepływ wody z zasilania mieszając wodę i zarazem temperatura przed piecem. Użyj zaworu termostatycznego np. Esbe serii VTC 300, Herz Teplomix.
bogdan7711 Opublikowano 22 Września 2017 Autor #9 Opublikowano 22 Września 2017 Dziękuje za podpowiedzi myślę że spokojnie tak mogę zrobić jak planowałem.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.