mlotek1790 Opublikowano 8 Września 2017 #1 Opublikowano 8 Września 2017 Witam. Posiadam od tygodnia kocioł Metal-Fach SEG PLUS 28kW. Posiadam zawór trójdrożny, Podczas ogrzewania domu i ciepłej wody wszystko jest ok, natomiast podczas ogrzewania samej wody temperatura na piecu powoli stale rośnie aż do max granicy. Temperatura CWU nie zdąży spaść ok 5 stopni, zanim załączy się pompka a piec robi przedmuch na podtrzymanie ognia i temperatura się podnosi. Na sterowniku Platinum, który posiadam zmniejszyłem podawanie paliwa lecz nic to nie pomaga. Są też ustawienia serwisowe zabezpieczone kodem. Proszę o pomoc. Może ktoś wie jaki jest kod i jak powinienem ustawić piec, jestem w tym narazie lajkiem mój pierwszy piec na ekogroszek. Mam też funkcje zmniejszenia mocy pieca w kW w sterowniku. Rozumiem, że zmniejsza moc kotła ? Co daje ta opcja czy może to jest przyczyna. Z góry dziękuje za pomoc.
papasmurfek Opublikowano 8 Września 2017 #2 Opublikowano 8 Września 2017 Normalne, że ci przebija zadana. Masz zbyt duża moc grzania ustawioną w stosunku do zapotrzebowania. Druga sprawa sposób sterowania również powoduje przebijanie zadanej.
mlotek1790 Opublikowano 8 Września 2017 Autor #3 Opublikowano 8 Września 2017 Ustawiłem moc na 10 kW. Czas przedmuchu na nadzorze co 35 min. z minimalną mocą dmuchawy oraz podawania paliwa i znów to samo. Temperatura stale rośnie pomalutku, a wogóle nie opada. Pompka nie załączy się ponieważ woda w boilerze utrzymuje temperature.
Przemyslaw85 Opublikowano 8 Września 2017 #4 Opublikowano 8 Września 2017 Wentylator to nie za długo daje na podtrzymaniu? Powinien pracować tyle by żar podtrzymać. U mnie jest to ok 45s pracy co 40 minut. Inny piec i sterownik ale zasada ta sama. Albo masz lewe powietrze a wentylatro już daje mocny płomień na podtrzymaniu zamiast tylko podtrzymać żar. Wysłane z mojego LG-H440n przy użyciu Tapatalka
papasmurfek Opublikowano 8 Września 2017 #5 Opublikowano 8 Września 2017 10 kw na grzanie wody? ile czasu podawanie przerwa? do nadmuchu się nie odniosę bo to u każdego różna sprawa.
mlotek1790 Opublikowano 9 Września 2017 Autor #6 Opublikowano 9 Września 2017 Wczoraj przy moich ustawieniach wygasł piec. Proba kolejna ustawienia: czas podawania 6sek. Moc nadmuchu 20 % czas przerwy 25 min wydłuzenie nadmuchu 7sek.
sati Opublikowano 9 Września 2017 #7 Opublikowano 9 Września 2017 Ja też grzeje tylko obecnie wode i mam ustawione 4 KW i przedmuch co 80 min i jest ok całe lato tak grzeje.
mlotek1790 Opublikowano 22 Września 2017 Autor #8 Opublikowano 22 Września 2017 Witam po przerwie kolejnej próby prób i błędów. Obecnie udało mi się w miarę ustawić piec na grzanie Cwu gdzie temperatura wzrastała do 76 stopni i po ok. 5 godzinach spadała do 63 i znów wzrastała i tak w kółko. Popiół w miare ok troche spieków. Worek 30kg. na tydzień. Próbuję teraz ogarnąć grzanie razem z podłogówką oraz grzejnikami. Posiadam sterownik Platinum, wszędzie gdzie czytam na innych sterownikach jest czas podawania, czas przestoju, moc dmuchawy, czas przedmuchu a tutaj całkiem inaczej czy ktoś by mi pomógł to ogarnąć ? Załączam fotki z opisem co kumam a co nie. A więc zaczynamy : W głównym menu są ustawienia kotła : temperatura, tryb zima, lato, krzywa itp. co rozumiem natomiast jest też modulacja mocy i tu kilka pytań: a więc maksymalną moc kotła na grzanie cwu ustawiam na 4 kW, na ogrzewanie domu 28 kW on i tak sam z tego co zauważyłem dobiera moc do zapotrzebowania (chyba). nie wiem o co biega z tym tlenem, wiem że to do sondy raczej potrzebuje moce nadmuchu to przy jakiej mocy ma być ile procent mocy wiatraka ale zauwazyłem że niby100% nadmuchu to 30% ale i tak czasami pokazuje 48 % histereza to jeżeli spadnie o tyle temp. zaczyna się praca kotła. Mam jeszcze wybór trybu pracy: Nie rozumiem tych trybów czy może mi ktoś je opisać i wskazać który powinienem ustawić. Tych ustawień nie zmieniałem są oryginalne, zmieniam tylko w serwisowych: Nie ogarniam niektórych funkcji w ustawieniach palnika oraz kotła reszta raczej zrozumiała: Rozpalanie - tryb gdzie piec się rozpala z zapalarką ? Praca - załącza się gdy w stanie nadzoru temperatura spadnie poniżej zadanej ? Wygaszanie - dmuchawa działa dopóki nie wygasi pieca ? Nadzór - tutaj sobie ustawiam czas podawania, przerwy itp. aby stabilnie temperatura spadał i rosła bez załączania pracy ? Sonda Lambda - tu tylko kalibracja Minimalna moc nadmuchu - minimalna moc wiadomo ? Czas detekcji przy braku paliwa - nie wiem nie ruszam Temperatura spalin przy braku paliwa - nie wiem nie ruszam Maksymalna temperatura podajnika - powyżej tej temperatury piec chyba wysypuje więcej paliwa do retoru aby zbiornik się nie zapalił ? Czas narostu temperatury spalin - maksymalny czas aby osiągnął maksymalna temp. spalin ? A więc pierwsze ROZPALANIE : Tutaj nic nie zmieniałem oprócz temperatury spalin bo rozpala za każdym razem ale przed pierwszym nadzorem temperatura wynosiła 78 stopni. Co tutaj pozmieniać żeby było ok ? Dalej praca czyli załączenie kiedy podczas nadzoru spadnie temperatura poniżej zadanej ? : Tutaj gdy grzeje na samo Cwu zmieniam czas cyklu w trybie praca na 10 sek. Reszta bez zmian. Czy jest ok ? Dalej wygaszanie : Tutaj zmieniłem tylko czas wygaszania na 1 min. oraz moc przedmuchu na 15 %. O co chodzi z tym wygaszaniem ? Następnie nadzór : Czy to właśnie tutaj powinienem się bawić z czasami i mocą nadmuchu aby ustawić kociołek ? : Czas nadzoru 0 = wyłączenie nadzoru 255= cały czas działa lub osobne ustawienie minut ? Czas podawania oryginalnie 12 sek. na grzanie co + cwu na co mam 8 sek. to jest czas podawania paliwa ? Moc nadmuchu - moc dmuchawy ? Czas przerwy - czas przerwy między podaniem paliwa ? Wydłużenie nadmuchu - co to jest ? czas przez jaki działa dmuchawa ? Zostały jeszcze ogólne serwisowe ustawienia kotła : Tutaj wszystko serwisowe ustawienia. Popiół z grzania cwu w miare ok wiaderko na tydzień pół sypki pół spieki natomiast na grzanie Co + Cwu słabo : Proszę o pomoc, wszędzie gdzie czytam jest zaledwie kilka parametrów tj. czas podawania, czas przestoju, moc dmuchawy, czas dmuchawy a tutaj nie wiem co ruszac co zostawić czy tylko w tym nadzorze bawić się w ustawieniach ? Kocioł METAL-FACH SEG PLUS 28 kW + 300l zasobnik wody. Dom 300m2 ocieplony
fotopasjajelcz Opublikowano 23 Września 2017 #9 Opublikowano 23 Września 2017 Witam. Posiadam od tygodnia kocioł Metal-Fach SEG PLUS 28kW. Posiadam zawór trójdrożny, Podczas ogrzewania domu i ciepłej wody wszystko jest ok, natomiast podczas ogrzewania samej wody temperatura na piecu powoli stale rośnie aż do max granicy. Temperatura CWU nie zdąży spaść ok 5 stopni, zanim załączy się pompka a piec robi przedmuch na podtrzymanie ognia i temperatura się podnosi. Na sterowniku Platinum, który posiadam zmniejszyłem podawanie paliwa lecz nic to nie pomaga. Są też ustawienia serwisowe zabezpieczone kodem. Proszę o pomoc. Może ktoś wie jaki jest kod i jak powinienem ustawić piec, jestem w tym narazie lajkiem mój pierwszy piec na ekogroszek. Mam też funkcje zmniejszenia mocy pieca w kW w sterowniku. Rozumiem, że zmniejsza moc kotła ? Co daje ta opcja czy może to jest przyczyna. Z góry dziękuje za pomoc.kod serwisowy to 0000 Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
fotopasjajelcz Opublikowano 23 Września 2017 #10 Opublikowano 23 Września 2017 jakie ma pan ustawienia pieca czy piec pracuje na pogodówce Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
mlotek1790 Opublikowano 24 Września 2017 Autor #11 Opublikowano 24 Września 2017 Piec pracuje w trybie zima/lato obecnie lato na same Cwu.
mlotek1790 Opublikowano 24 Września 2017 Autor #12 Opublikowano 24 Września 2017 Na tryb zima ustawienia mam takie jak wcześniej na obrazkach.
fotopasjajelcz Opublikowano 16 Października 2017 #13 Opublikowano 16 Października 2017 Ja w lecie pracuje na.minikw Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
fotopasjajelcz Opublikowano 16 Października 2017 #14 Opublikowano 16 Października 2017 Ustawiłem moc na 10 kW. Czas przedmuchu na nadzorze co 35 min. z minimalną mocą dmuchawy oraz podawania paliwa i znów to samo. Temperatura stale rośnie pomalutku, a wogóle nie opada. Pompka nie załączy się ponieważ woda w boilerze utrzymuje temperature.Jesli masz wlaczone FuzzyLogic wylacz Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
fotopasjajelcz Opublikowano 16 Października 2017 #15 Opublikowano 16 Października 2017 Piec w lecie będzie wariował na Fuzzy Logic nie wiem dlaczego ale nawet producent zaleca wyłączenie w lecie ja się przełączyłem na MiniKW , druga sprawa wyłączyłem sterowanie pogodowe pieca za dużo podbija maksymalna temperaturę ( lato ustawiam na minikw+ 54 - 56 C na kotle ) , MiniKW - praca pieca do 8KW mocy nawet jesli ustawisz moc np na 17KW sterownik i tak nie pozwoli tyle osiągnąć . MAX KW - piec jedzie na Maxa . FuzzyLogic - dziwny tryb w lecie anomalie kocioł sie przegrzewa i nom stop alarmy , w zimie idealna praca wykresy mocy kotła i temp w miarę równe . Standardowy - powiązane z ustawianiami pieca tryb ręczny wtedy sterownik tylko kontroluje maksymalna temp pieca oraz temp spalin . podsyłam swoje ustawienia To moje ustawieniaWysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka Na tryb zima ustawienia mam takie jak wcześniej na obrazkach. To moje ustawieniaWysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
fotopasjajelcz Opublikowano 10 Listopada 2017 #16 Opublikowano 10 Listopada 2017 i jak tam kocioł grzeje Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
fotopasjajelcz Opublikowano 20 Listopada 2017 #17 Opublikowano 20 Listopada 2017 jeśli tylko same CWU tryb Lato przełączyć na Minikw temp kotła 55 maksymalna 62 wyłączyć sterowanie pogodowe dla kotła , i mieszaczy nadzór 30 min przedmuch co 20 sek podawanie 5 s dmuchawa bez zmian jak w serwisówce Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
elfuczi Opublikowano 20 Listopada 2017 #18 Opublikowano 20 Listopada 2017 kocioł jest dużej mocy, bezwładnością dochodzi do temp. to że sie go zdławi na sterowniku nie oznacza wcale że jest sie w stanie zapanować nad temperaturą. ciekawe z jakim zasobnikiem współpracuje?
mlotek1790 Opublikowano 31 Grudnia 2017 Autor #19 Opublikowano 31 Grudnia 2017 Powierzchnia 300 m2 + zasobnik 300l. Dom budowany w latach 1995-2005 ocieplony
mlotek1790 Opublikowano 31 Grudnia 2017 Autor #20 Opublikowano 31 Grudnia 2017 Kociołek ogarnąłem w zimę mam ustawioną temperaturę 65 stopni oscyluje w zakresie 62-72 wykresy równe. 7 worków 25 na tydzień spalam. Pojawił się następny problem z wykwitami na kominie w pokoju. Czyli montaż wkładu kominowego :(
elfuczi Opublikowano 31 Grudnia 2017 #21 Opublikowano 31 Grudnia 2017 Niestety tak z kominem. To szału ze spalaniem nie ma. 25zl dziennie co odpowiada 13m3 gazu. Pompa na 280m2 domu w 2 taryfie pożera średnio 52 kwh po 33gr i zero obsługi (dom z lat 80 słabo docieplony)
ayo007 Opublikowano 31 Grudnia 2017 #22 Opublikowano 31 Grudnia 2017 Temat rzeka, szeroko opisywany na forum, poczytaj w różnych działach tego forum jak sobie z tym radzili koledzy. Niestety w niektórych przypadkach pozostaje już tylko montaż wkładu kominowego...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.