mariusz7924 Opublikowano 7 Września 2017 #1 Opublikowano 7 Września 2017 Panowie, potrzebuję pomocy przy przerobieniu instalacji w mieszkaniu. Przez jakieś 10 latek działało sobie ogrzewanie z kociołkiem 12Kw, 8 kaloryferów i zasobnikiem 120 litrów wpiętym jak kaloryfer. Pompka z prostym sterownikiem, załanczającym ją przy temp. zadanej. Niestety, wielokrotnie były problemy z przerwami zasilania i trzeba było szaleć przy kociołku żeby nie wyleciał w powietrze. Chcę zmienić instalację, podłanczając zbiornik CWU 300L (120 przy trójce małych sępów to problematycznie mało) Na grawitacji, dokładnie nad kociołkiem. Ale w taki sposób żeby zasilanie na kaloryfery nie doiło zbiornika CWU. Kociołek i kaloryfery na jednym poziomie, a zbiornik CWU piętro wyżej. Zbiornik jest tak zbudowany że grzany jest cały zład a CWU grzana przepływowo wężownicą 2x25m miedzi 15mm. Na dole zbiornika wężownica do solara. Instalacja najlepiej prosta do bólu, bo nie chcę inwestować w stary domek. Obok powstaje już nowy, w starym nie ma miejsca na moją rodzinkę:) Pózniej postaram się naszkicować co mi po głowie chodzi.
hamis Opublikowano 7 Września 2017 #2 Opublikowano 7 Września 2017 A może po prostu zainwestuj w UPSa i pompę energooszczędna? Najmniej zabawy :-) Duży bojler, nawet w grawitacji, nie zapewni spokoju w sytuacji awaryjnej...
mariusz7924 Opublikowano 2 Grudnia 2017 Autor #3 Opublikowano 2 Grudnia 2017 Przepraszam że tak długo to trwało. Ale własnoręczna budowa domu potrafi zajmować naprawdę dużo czasu. Nabazgrałem taki prosty schemat instalacji o jakiej myślałem. zobaczę czy uda się jakoś go pokazać.
sambor Opublikowano 2 Grudnia 2017 #4 Opublikowano 2 Grudnia 2017 Na rurze do naczynie nie wolno nic montować a ty dajesz zbędny zawór różnicowy - po co on?
shogunzlasa Opublikowano 2 Grudnia 2017 #5 Opublikowano 2 Grudnia 2017 Chcesz odpalić 2 miedziane wężownice w zbiorniki 300L na grawitacji?To nie są 1-2 zawijasy jak w 120...Masz już ten bojler czy chcesz inwestować w niego kasę?
mariusz7924 Opublikowano 2 Grudnia 2017 Autor #6 Opublikowano 2 Grudnia 2017 Do tej pory jest podobnie, tylko zbiornik cwu jest wpięty jak kaloryfer i ma delikatnie przymknięty zawór kulowy. Czy po rozpaleniu kociołka, pójdzie to w grawitacji na rurkach chyba 28mm? Zbiornik miałby być grzany grawitacyjnie, a pompka miała by brac wtedy gdy sterownik potrzebuje ją załączyc. Ale żeby nie doiła zbiornika cwu. Prosiłbym o radę lub najprostszy schemat dla laika (czyli dla mnie). Zbiornik już zrobiłem, latem jakoś, jak czekałem na materiały budowlane. Mam tam równolegle dwa razy 25mb rurki 15-ki. cwu ma być grzana praepływowo od medium w układzie co.
mariusz7924 Opublikowano 2 Grudnia 2017 Autor #7 Opublikowano 2 Grudnia 2017 sambor. jak forum podpowiada, naczynie wzbiorcze z kotła bezpośrednio, baniak nad kociołkiem, zawór zwrotny- żeby pompka nie wyciągała zagrzanej wody z baniaka cwu.(przynajmniej tak myślę, zaznaczam że jestem laikiem) Całość wody w baniaku ma być grzane a cwu ma przepływać tylko przez tą wężownicę z rurki miedzianej.
shogunzlasa Opublikowano 2 Grudnia 2017 #8 Opublikowano 2 Grudnia 2017 Aaaa - wyrażenie zbiornik CWU mnie zmyliło :)Po prostu bufor 300L z przepływowym grzaniem wody... Nie wiem czy będziesz zadowolony z efektu grzania wężownicy przy zbiorniku 300L...Chcesz ustabilizować układ więc nie powinien chodzić na wys. temp. Podczas gdy ideą bufora i przepływowego grzania jest właśnie wysoka temp...
mariusz7924 Opublikowano 2 Grudnia 2017 Autor #9 Opublikowano 2 Grudnia 2017 Ma grzać do wysokich temperatur. Ma być więcej cwu niż do tej pory. (120l) Pompka do co ma nie wychładzać zbiornika. Miedziana przepływówka z powodu *** zakamienienia wody. np. czajnik po ok trzech miesiącach ma ponad 5mm warstwę kamienia. według niemieckiej skali twardości ponad 30 stopni. (testy akwarystyczne) I ma dać więcej czasu na reakcję na brak energii el. Nie muszę ustabilizować układu.
sambor Opublikowano 2 Grudnia 2017 #10 Opublikowano 2 Grudnia 2017 Jak nie chcesz wstecznego ruchu wody to daj zaw zwrotny klapowy, tylko montaż musi być z poziomie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.