dbh Opublikowano 5 Września 2017 #1 Opublikowano 5 Września 2017 Witam. Mam zrobiony kominek i dopływ powietrza z zewnątrz jest poprowadzony w ścianie wewnętrznej i wychodzi na zewnątrz przez ścianę zewnętrzną, jest to rura o średnicy 100mm . Niestety w rogu przy łączeniu ściany wenętrznej z zewnętrzna i po długości ściany wenętrznej tam gdzie idzie rura pojawił się grzyb. Rura jest w ścianie i dokładnie tak jak idzie rura wychodzi grzyb. Nie chce się kontaktować z osobą która robiła ten kominek bo wg mnie jest to koleś mało poważny ale to jużpomijam ten fakt, znajomy który tą rurę tam poprowdził mówił że to przez to że w zimie jest różnica temperatur i najlepiej zatkać rurę od zewnątrz, tyle tylko że nie uśmiecha mi się każdorazowo jak chce palićw kominku iść otwierać rurę za dom a później zatykać. Drugie rozwiązanie jakie zaproponował to żeby dop tej rury włożyć mniejszą i problem powinien wtedy zniknąć. Czy ktoś kumaty jest w stanie odpowiedzieć czy to faktycznie pomoże czy nie ma to żadnego sensu.?
Logan Opublikowano 5 Września 2017 #2 Opublikowano 5 Września 2017 W ścianie działowej po długości rurę masz puszczoną? Ja mam pod chudziakiem i tak powinno być, tj. ci kolega powiedział różnica temperatur robi swoje.
dbh Opublikowano 5 Września 2017 Autor #3 Opublikowano 5 Września 2017 tak rura jest w ścianie po długości i dokładnie po długości rury pojawia się grzyb, kominek jest w miejscu starego pieca kaflowego bo wcześniej był w innym miejscu kominek. czy to rozwiązanie z mniejszą rurą ma jakiś sens? ewentualnie czy wsadzając mniejszą rurę trzeba ją w jakiś sposób zaizolować bo nie wiem jak to rozwiązać.
Logan Opublikowano 5 Września 2017 #4 Opublikowano 5 Września 2017 Włożenie mniejszej rury da to, że na niej się będzie skraplała woda, a nie na tej zewnętrznej. Nie izolować, tylko włożyć tak żeby była w środku tej większej.
dbh Opublikowano 5 Września 2017 Autor #5 Opublikowano 5 Września 2017 tak wiem że chodzi o to żeby ją włożyć do środka tylko czy pomiędzy rury dawać jakąś wełnę albo jakąś piankę montażową itp. jak rozwiązać problem na zewnątrz, tzn jak zamocować ta rurę?
papasmurfek Opublikowano 5 Września 2017 #6 Opublikowano 5 Września 2017 Możesz jeszcze spróbować włożyć izolowany rękaw pod wymiar tej rury.
dbh Opublikowano 6 Września 2017 Autor #7 Opublikowano 6 Września 2017 mniejszą rurę zapakować w ten rękaw tak żeby rękaw był pomiędzy rurami ?
sambor Opublikowano 6 Września 2017 #8 Opublikowano 6 Września 2017 Kombinujecie jak koń pod górę, ale nic nie wymyślicie - wstawienie izolacji do środka mocno zmniejszy przekrój przy 2 cm izolacji na stronę nowy przekrój będzie zmniejszony o 2/3 - czyli będzie mało. Jedynym wyjściem jest wykonanie kanału prostokątnego o izolacji ścianek min 3cm i wstawienie go na miejsce dotychczasowego kanału. Wiadomo, będzie trochę rujnacji , ale będzie dobrze, PS Jakiego minimalnego przekroju wymaga ten kominek, wg mnie fi 100 to za mało
dbh Opublikowano 6 Września 2017 Autor #9 Opublikowano 6 Września 2017 nie wiem ile wymaga, kominek ma juz pewnie z 15 lat tyle tylko ze bardzo malo używany, stał wcześniej w innym miejscu i nie było wcale dopływu rurą tylko tyle co w pokoju ale ścianie była dodatkowa wentylacja ok. 20cm od ziemi. wstawilismy rure 100 bo gość który przerabiał kominek powiedział że tyle wystarczy
Hermogenes Opublikowano 6 Września 2017 #10 Opublikowano 6 Września 2017 Szkoda że tak późno to zobaczyłeś minął okres rękojmi. Wszak zawsze możesz wstawiającego sprać po mordzie do czego Ciebie nie namawiam. poz.Hermogenes
papasmurfek Opublikowano 6 Września 2017 #11 Opublikowano 6 Września 2017 Jakiego minimalnego przekroju wymaga ten kominek, wg mnie fi 100 to za mało Obstawiam, że żadnego bo zapewne pobiera głównie powietrze z wewnątrz. Taką rurę obecnie stosuje się dla zrównoważenia poboru powietrza. Taka moda jest teraz. PS. A gdzie jest zakończona ta rura?
dbh Opublikowano 6 Września 2017 Autor #12 Opublikowano 6 Września 2017 firma (od nas z rodziny) która robiła nam remont w całym domu nam go poleciła, a typ który robił ten kominek tzn obudowe z kamieni od razu mi podpadł bo jeszcze nie zdecydowaliśmy ze będziemy korzystać z jego usług a on już mowił że przed robota bierze zaliczke więc pewnie wiecie jaki to rodzaj "majstra" dlatego nie chcę mieć z tym gościem nic wspólnego bo wyglądałoby to tak że facet od kominka winiłby budowlańców a a budowlańcy faceta od kominka. co do robienia nowej rury to raczej odpada, za dużo rujnowania :(
papasmurfek Opublikowano 6 Września 2017 #13 Opublikowano 6 Września 2017 Ponawiam pytanie. Gdzie jest ta rura zakończona? Bo jeśli pod kominkiem, to lepiej ją zatkać. Najlepiej pianą pur.
dbh Opublikowano 6 Września 2017 Autor #14 Opublikowano 6 Września 2017 no gdzies pod kominkiem, nie pamietam teraz dokladnie jak to było robione
papasmurfek Opublikowano 6 Września 2017 #15 Opublikowano 6 Września 2017 Jeśli to doprowadzenie powietrza nie kończy się przyłączem do wkładu, to lepiej będzie dla Ciebie jak się go pozbędziesz.
papasmurfek Opublikowano 6 Września 2017 #16 Opublikowano 6 Września 2017 Jeśli to doprowadzenie powietrza nie kończy się przyłączem do wkładu, to lepiej będzie dla Ciebie jak się go pozbędziesz.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.