Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum o ogrzewaniu

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wykonanie Instalacji Co

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam nowo powstały dom w którym chcę wykonać insatalację CO samodzielnie, kocioł będzie na ekogroszek więc chciałbym wykonać instalację otwartą. Dodatkowo będzie ogrzewanie podłogowe w łazience na dole i górze oraz w kuchni. Chciałbym wykonać instalację z rur pex, na złączkach zaprasowywanych, piony miałyby wykonane z pex 18, a doprowadzenie do grzejników z pex 16, pompa obiegowa zainstalowana na zasilaniu. Wyprowadzenia z pieca wykonane byłyby z rur stalowych o średnicy 2 cali. Dodatkowo planuję doprowadzić wodę do rozdzielacza i stamtąd wykonać obowdy ogrzewania podłogowego do każdego pomieszczenia osobny obieg z zamontowaną pompą podłogową. Mam tak umiejscowioną kotłownie, że instalacja podłogowa byłaby poniżej pieca, teraz nasuwa się pytanie czy wszystko będzie prawidłowo działać, oraz czy nie zmienić planowanych rur na rury miedziane. Proszę o jakiekolwiek porady oraz pomoc. Z góry dziękuje.

Opublikowano

Wyprowadzenie z pieca z tego co ja wiem możesz zredukować o jedną średnicę z 2" -> 1 1/2". Ale zapewne zostanie to zaraz sprostowane przez fachowców.

Piony w miedzi, nie pex. Pex w podłogę i podłączenia grzejników.

Rozdzielacze planujesz osobne na podłogówkę, osobne na grzejniki?

Opublikowano
  • Autor

Planowałem zrobić rozdzielacz tylko na ogrzewanie podłogowe, a na grzejniki normalnie porobić piony. Jest możliwość zasilania grzejników poprzez rozdzielacz w systemie otwartym?

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu

Opublikowano
  • Autor

Do tej pory widziałem jedynie rozdzielacz w instalacji zamkniętej CO, mógłbyś mi wytłumaczyć jak powinno wyglądać podłączenie zbiornika przelewowego przy instalacji otwartej z rozdzielaczami? Byłbym bardzo wdzięczny.

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu

Opublikowano

hm... główna rura z kotła do naczynia, odgałęzienie do rozdzielacza (tak jak na grzejniki bez rozdzielacza) Wujek google wyświetla wyniki takiego zapytania.