Gość vmilo Opublikowano 4 Września 2017 #26 Opublikowano 4 Września 2017 Przecież masz na szkicu ZZ na powrocie. Będzie działać, składaj to i już.
stolarz32 Opublikowano 4 Września 2017 Autor #27 Opublikowano 4 Września 2017 jaki dać tam zawór sprezynowy czy klapowy ? 3d 1 cal wystarczy ?
Gość vmilo Opublikowano 4 Września 2017 #28 Opublikowano 4 Września 2017 Klapowych bym nie stosował. Kup sobie wszystkie takie: http://allegro.pl/niezawodny-zawor-zwrotny-zzk-1-dn25-nowosc-i6185089760.html Mieszający starczy 1", pompa będzie go obsługiwać a nie grawitacja.
odpowietrznik Opublikowano 4 Września 2017 #29 Opublikowano 4 Września 2017 Przed filtrami musi być zawór odcinający aby móc je czyścić .Filtry powinny być skierowane sitkami w dół. Żadnych klapowych,wszystkie zawory zwrotne ze sprężyną.Schemat jak w załączniku
Gość vmilo Opublikowano 4 Września 2017 #30 Opublikowano 4 Września 2017 Przecież ma na schemacie opisane zawory z sitkiem... Nigdy nie spotkałeś ? ZZ na powrocie ma być, wystarczy że zechce CWU w priorytecie grzać i będą jajka. Aaa..i sprężynowe, z plastikowym zaworem, to szajs.
odpowietrznik Opublikowano 4 Września 2017 #31 Opublikowano 4 Września 2017 Ja wole stosować oddzielnie zawór i oddzielnie filtr osadnikowy.Rzeczywiscie ten ZZ na powrocie chyba potrzebny bo moze pchnąć przez 3D
stolarz32 Opublikowano 5 Września 2017 Autor #32 Opublikowano 5 Września 2017 Przecież ma na schemacie opisane zawory z sitkiem... zf.JPG Nigdy nie spotkałeś ? ZZ na powrocie ma być, wystarczy że zechce CWU w priorytecie grzać i będą jajka. Aaa..i sprężynowe, z plastikowym zaworem, to szajs. ten zawór kulowy z sitkiem moze byc w pionie jak i poziomie ?
stolarz32 Opublikowano 5 Września 2017 Autor #34 Opublikowano 5 Września 2017 Przed filtrami musi być zawór odcinający aby móc je czyścić .Filtry powinny być skierowane sitkami w dół. Żadnych klapowych,wszystkie zawory zwrotne ze sprężyną.Schemat jak w załączniku przy zwrotnych ze sprzęyna pompa elektroniczna nie daje rady podobno zaduze opory daje zz ,gdy termostaty na grzejnikach sie przykreca
odpowietrznik Opublikowano 5 Września 2017 #35 Opublikowano 5 Września 2017 ten zawór kulowy z sitkiem moze byc w pionie jak i poziomie ? Montują niektórzy czasami w pionie bo tak im pasuje ale prawidłowo powinien być w poziomie i jak mówiłem sitkiem w dół
stolarz32 Opublikowano 5 Września 2017 Autor #36 Opublikowano 5 Września 2017 Powinien być w poziomie powinien ale nie musi ?jak inaczej nie pasuje zabardzo
odpowietrznik Opublikowano 5 Września 2017 #37 Opublikowano 5 Września 2017 przy zwrotnych ze sprzęyna pompa elektroniczna nie daje rady podobno zaduze opory daje zz ,gdy termostaty na grzejnikach sie przykreca e tam nie daje rady Kup dobrej klasy ZZ bo wazny element instalacji
stolarz32 Opublikowano 5 Września 2017 Autor #38 Opublikowano 5 Września 2017 Klapowych bym nie stosował. Kup sobie wszystkie takie: http://allegro.pl/niezawodny-zawor-zwrotny-zzk-1-dn25-nowosc-i6185089760.html Mieszający starczy 1", pompa będzie go obsługiwać a nie grawitacja. czy ten zz mozna montowa w pionie za pompą co ?
odpowietrznik Opublikowano 5 Września 2017 #39 Opublikowano 5 Września 2017 Zawór ze sprężyną może być montowany w dowolnej pozycji nawet po skosie;) ( tak za pompą)w przeciwieństwie do klapowego który tylko w poziomie
Gość vmilo Opublikowano 5 Września 2017 #40 Opublikowano 5 Września 2017 czy ten zz mozna montowa w pionie za pompą co ? Nie ma ograniczeń montażowych, może być w każdej pozycji, i będzie działał. Opór hydrauliczny ma znikomy. Ja przed pompami nie daję filtrów, tylko jeden zbiorczy. Teraz piszesz, że masz termostaty.. to po kiego grzyba ten 3D ?
stolarz32 Opublikowano 5 Września 2017 Autor #41 Opublikowano 5 Września 2017 zeby nie gonic calej cieplej wody z pieca na grzejniki ,45 stopni na istalacje mi wystarczy
Gość vmilo Opublikowano 5 Września 2017 #42 Opublikowano 5 Września 2017 Błędne podejście. Ale jak tak to sobie wykombinowałeś, to trudno.
odpowietrznik Opublikowano 5 Września 2017 #43 Opublikowano 5 Września 2017 zeby nie gonic calej cieplej wody z pieca na grzejniki ,45 stopni na istalacje mi wystarczy Wątpię aby wystarczyło te 45st Chyba że masz bdb ocieplony budynek i grzejniki gabarytów niczym do kondensata ;) No ale zawsze mozesz podnieść temp. na 3D)
stolarz32 Opublikowano 5 Września 2017 Autor #44 Opublikowano 5 Września 2017 grzejniki mam spore 20 sztuk niektóre 180 x60 ,wczesniej mialem instalacje z pompa kotłową bez zadnych zaworów i brakowało opcji regulacji temperatury na grzejnik i podniesienia temperatury pieca ,woda z grzejników go zalewala i ciezko bylo osiagnac na piecu 50 stopni im wiecej tym wieksze spalanie bylo
Gość vmilo Opublikowano 5 Września 2017 #45 Opublikowano 5 Września 2017 Coś kolega błądzi... nie ma lepszego rozwiązania na termostaty na wszystkich grzejnikach. Przy zbyt niskim zasilaniu, głowice nie mają szans się wykazać. Jak słyszę o "zalewaniu kotła zimną wodą" to mnie pomału zaczyna trzepać. Kocioł 35kW nie dawał rady ? Może ktoś Ci to zechce wytłumaczyć, bo mój czas się skończył.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.