Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kipi + Heitz Mini 16 Kw - Czy To Ma Sens?

dodo02

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Koledzy!

Chcę zmienić sposób palenia w domu. Nastawiłem się na kocioł na ekogroszek SKAM P Plus, wczoraj przyszedł polecony instalator do tego kotła, ale zaproponował mi KIPI 16 kW twierdząc, że szkoda dobrego pieca który stoi teraz, a w tym roku mógłbym nawet nie ruszać instalacji hydraulicznej. Pytanie czy to ma sens przy tym modelu pieca?

Dom podzielony na dwa mieszkania 75+32 m2. Lata 60-70. Nieocieplony, strych nieocieplony, instalacja na przekrojach 1,5-2", częściowo działa grawitacja, podzielona na dwa obiegi, obecnie chodzi na pompie cyrkulacyjnej. Do tego komin, który kiedyś ostro dostał w kość na ścianie szczytowej nieocieplonej tak jak na strychu. Przekrój 14x28 cm, 11 m wysokości. Bardzo dobry ciąg gdy nie jest zimny. Komin w słabym stanie, lekko łamany na poziomie piwnicy.
Mieszkanie opisane tutaj:
http://cieplowlasciwie.pl/wynik/2kz3

Za rok się wyprowadzamy z mieszkania 75 m2, a w 32 m2 zostaje teściowa. Trzeba zrobić automat, żeby teściowa tylko dosypywała do zasobnika. Do tego muszę mieć sterowanie i podgląd przez interent oraz obowiązkowo czujniki na okna teściowej do odcięcia jej obiegu. Do drugiego mieszkania będziemy przyjeżdżać raz na 2-3 tygodnie i trzeba będzie nagrzać dzień wcześniej. Nie przewiduję CWU. Ale jeden sezon musimy jeszcze przezimować tutaj i czekamy na potomka.

Piec to Heitz Mini 16 kW, zwykły GS z szamotem 30 mm w całej komorze spalania oprócz "sufitu". W drzwiach zasypowych kierownica powietrza wtórnego z ręczną zasuwką. Pod rusztem miarkownik ciągu. Dodatkowo w wymienniku znajdują się zawirowywacze z blaszek. Nie wiem jaką ma sprawność. Przekrój poniżej. W tym temacie jego zdjęcia przed szamotowaniem:

https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/15785-heitz-mini-24-kw-przerobka-na-dolnego-spalania/

Przez ostatnie 3-4 sezony spalałem 3-3,5 t kostki 28 MJ/kg po 800-900 zł, palenie dwa razy dziennie od góry z przekładaniem. Do mrozów dodatkowo 1-3 cegły szamotowe na dnie. Komfort cieplny u nas średni (19-20 stopni), szybkie straty. U teściowej zdławiony powrót ze względu na ciągłe wietrzenie. Ogólnie jestem zadowolony z rachunków i tego jak to działa, ale jest za dużo roboty z węglem i ani żona, ani teściowa tego nie ogarnie jak wyjadę w delegację.

Moje obawy i pytania:
1. Za mała sprawność pieca na zastosowanie KIPI -> czy nie dobije mnie potem ilość spalanego peletu? Nie chcę wyjść powyżej 4,5 t. przy obecnym użytkowaniu (jeszcze rok mieszkamy i spodziewamy się dziecka na październik). Proponowano mi Polski Pelet 18 MJ/Kg po 780 zł.
2. Palnik umieszczony na górze, więc szybsze wietrzenie pieca i niewykorzystany dół -> czy warto inwestować do tego pieca?
3. Komin w słabym stanie, były kiedyś zacieki, gdzieniegdzie może być nieszczelny. Czy wkład ze stali nierdzewnej nadaje się do peletu? Prawdopodobnie jest możliwość "wyprostowania" go w piwnicy. Dopuszczam możliwość powrotu do węgla jeśli KIPI nie wypali i przyjdą tęgie mrozy. Czy ewentualnie przekrój fi 130 po włożeniu wkładu nie będzie za mały? Jeszcze z nikim nie konsultowałem komina.
4. Poniżej rysunek pieca z proponowanym dodatkowym "usprawnieniem" - przegrodą z szamotu 15 mm przykręconej do spawanej blachy z teownikiem zawieszonym w szczelinie między obecnym szamotem a sufitem komory spalania. Może nawet nieuszczelnione, żeby było oddymianie. Niestety nie spełni wymagań producenta KIPI - przegroda oddalona o 218 mm wymagane 250. Czy można zaryzykować? Jakie zagrożenia przy tej odległości? Mogę urwać ewentualnie jeszcze 15 mm rozmontowując szamot i dając na plecach 15 mm a nie 30 mm.
5. Czy szczelina między plecami a przegrodą do wymiennika nie za mała (40 mm)?

Moje wypociny, które doprowadziły do ekogroszku a potem do KIPI znajdują się w poniższym temacie. W poście #35 opisywałem wątpliwości do KIPI. Tam jest całe "tło".
https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/24142-ogrzewanie-dwóch-mieszkań-w-starym-domu-107-m2-dla-starszej-osoby/?p=312126

Modernizacja.pdf

post-41332-0-57354400-1503259989_thumb.png

Opublikowano

Będziesz musial zabezpieczyć jeszcze wymiennik nad wylotem ognia z palnika (poziomy od spodu (lub u góry nad liczbami z wymiarami  100, 46, 41 ) bo tam będzie b. wysoka temp. a także zastanów się nad skróceniem tej pionowej płyty 15mm na kątowniku by nie utrudniała wydostawania się spalin - ale to już spece od palenia pelletem doradzą.

Opublikowano

Długość przegrody wynikała tylko z tego, że takiej długości płytki mam jeszcze gdzieś w piwnicy, ale jak dam o połowę mniejsza to akurat mi się mieści na szerokość.

Jeśli chodzi o zabezpieczenie wymiennika to boję się tylko, że prześwit między rura palnika będzie za mały i coś mu się stanie z braku odprowadzania ciepła. Producent nie podaje minimalnego prześwitu nad palnikiem. Podaje tylko nad krawędzią drzwi co może być tożsame, a w tym projekcie i tak brakuje parunastu mm.

• 1 rok później...
Opublikowano

Bardzo słaby wymiennik praktycznie cała energia z coraz droższego pelletu będzie lądować w kominie

1600557183_OperaZdjcie_2019-03-20_121955_forum.info-ogrzewanie_pl.png.666da6edd8503027a9997bba7274455b.png

Opublikowano

Zawirowywacze spalin jak najbardziej na 2 i 3 półkę tam gdzie jest wylot spalin i to takie dość mocno tłumiące.

Natomiast daruj sobie ten szamot na tylnej ściance pionowej , ten szamot to tylko jako półka dodatkowa którą Ci narysowałem

1536726300_OperaZdjcie_2019-03-22_072240_forum.info-ogrzewanie_pl.png.8f042105a9103cddadaa038607b168a2.png

Opublikowano

Wygląda dobrze, teraz jeszcze jest problem z płaszczem wodnym, myślałem że jest do samego dołu pieca, jednak kończy się na wysokości rusztu żeliwnego, jeśli na dole wstawię palnik czy nie będzie za mocno grzało tej blachy gdzie nie ma już płaszcza wodnego?

Opublikowano

To tam na sam dół daj taki pasek płyty wermikulitu ale tylko tam gdzie nie ma płaszcza wodnego. A sam ruszt żeliwny trzeba wyjąć jak będziesz grzał palnikiem.

Ja nie widzę żadnego problemu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.