atom191 Opublikowano 27 Lipca 2017 #1 Opublikowano 27 Lipca 2017 Powierzchnia 80 m2 + oddzielny bojler 150l (2 os), dom z lat 80-tych dosyć dobrze ocieplony, kotłownia w oddzielnym pomieszczeniu. Instalacja to grzejniki + w łazience dodatkowa podłogówka. Który z poniższych kotłów byłby optymalny funkcjonalnie i kosztowo do takiej powierzchni? VAILLANT ecoTEC plus VC 146/5-5 IMMERGAS VICTRIX 12 X TT 2 ErP VIESSMANN Vitodens 200-W, typ B2HB
Maciek92 Opublikowano 27 Lipca 2017 #2 Opublikowano 27 Lipca 2017 Jak nie potrzebujesz wodotryskow a po prostu niezawodny sprzet do grzania to Victrix. Co oznacza 'dosc dobrze ocieplony'?
atom191 Opublikowano 28 Lipca 2017 Autor #4 Opublikowano 28 Lipca 2017 'dość dobrze ocieplony' – nie jestem na 100% pewien, bo ocieplałem dom kilkanaście lat temu, ale chyba kleiłem styropian 8cm. Zmierzyłem dzisiaj grubość ściany - łącznie z ociepleniem ściana ma 54 cm. Do tej pory, przez kilkanaście lat ogrzewałem kotłem na węgiel, bardzo ułomnym w wyposażenie, bez dmuchawy, i.t.d. Spalałem 3 tony węgla i było wg mnie za ciepło, ale to po części wynikało z braku sterowania – co się włożyło do pieca, tyle musiało iść na kaloryfery, żeby woda się nie zagotowała. Instalacje wymieniłem 3 lata temu, teraz przyszła kolej na piec i mam dylemat … Victrix jest najtańszy i to na pewno przemawia za zakupem. A jakie mogę być różnice w kosztach ogrzewania przy zastosowaniu Victrixa , Vaillanta czy Viessmanna w przypadku mojego metrażu? Jest coś, poza ceną, co przemawia, żeby zastosować ten lub inny kocioł, ze wskazanych?
Maciek92 Opublikowano 28 Lipca 2017 #5 Opublikowano 28 Lipca 2017 Sprawdz jeszcze Termeta Ecocondens Silver. Tani i prosty kociolek. Jesli nie potrzebujesz dodatkowej automatyki a jedynie sterowanie pogodowe to smiem twierdzic, ze roznice w wydajnosci tych wszystkich kotlow lapia sie w granicach bledu statystycznego.
atom191 Opublikowano 28 Lipca 2017 Autor #6 Opublikowano 28 Lipca 2017 Poczytam o tym Termet Ecocondens Silver, dzięki. Jeszcze taki kocioł mi zaproponowano: Vitodens 100-W 6,5-19kWAle sporo droższy od tego Termeta :( i sporo tańszy od tego 200-W :)
sambor Opublikowano 28 Lipca 2017 #7 Opublikowano 28 Lipca 2017 Potrzebujesz kotła, który będzie grzał grzejniki i wodę, z nich Termet jest najtańszy, ma serwis w każdej wsi, i w miarę tanie części. Podobne funkcje ma Vitodens-100, 200-W to już możliwość rozbudowy i stąd ta cena. Sprawności na papierze są inne, ale w praktyce są bardzo podobne. Nie zapominaj, że do wszystkich trzeba wkład kominowy lub komin przez ścianę, a to też parę złotych kosztuje.
atom191 Opublikowano 28 Lipca 2017 Autor #8 Opublikowano 28 Lipca 2017 Dzięki.A czy dla ewentualnego wyboru Vitodens 100-W 6,5-19kW, ta moc minimalna tego kotła 6,5kW nie byłaby dla mnie i tak za duża? Chodzi mi o to, czy przez ewentualną za dużą moc minimalną nie będzie jakiś problemów, typu zwiększone koszty lub zmniejszona żywotność kotła?
sambor Opublikowano 28 Lipca 2017 #9 Opublikowano 28 Lipca 2017 Jak moc będzie za duża to kocioł się wyłączy, w okresach przejściowych te wszystkie kotły będą za mocne. I trzeba dodatkowe sterowanie termostatem pokojowym lub zwiększenie przerw między rozpaleniami kotła A pamiętaj, że kocioł najmniej spala jak nie pracuje.
atom191 Opublikowano 28 Lipca 2017 Autor #10 Opublikowano 28 Lipca 2017 No tak, czyli wydaje się ok :),jednak wciąż mam wątpliwość czy jak kocioł będzie się zbyt często włączał>wyłączał, a nie pracował w przedziale moc minimalna>moc maksymalna to będzie z tego problem dla mnie, czy raczej nie? Jak to w praktyce wygląda?
sambor Opublikowano 28 Lipca 2017 #11 Opublikowano 28 Lipca 2017 Moc minimalną ustawiasz , częstotliwość włączania - czyli zabezpieczenie przed taktowaniem to bywa różnie, w jednych kotłach jest w innych jest na sztywno. Tu trzeba wybrać konkretny kocioł i poczytać instrukcję.
dobroslaw0 Opublikowano 28 Lipca 2017 #12 Opublikowano 28 Lipca 2017 Serwis to podstawa wybierz piec taki do którego masz serwis w okolicy, z mojej strony polecam baxi duo tec z grupy De Dietrich ,tanie części, samoregulacja spalania więc praktycznie analizator spalin nie potrzebny idealny na różne mieszanki propanu bo sam dostosowuje spalanie, moc minimalna już od 3,7 kw
Jantar Opublikowano 1 Sierpnia 2017 #13 Opublikowano 1 Sierpnia 2017 Też szukam na to pytanie odpowiedzi... Udało się już jakiś wybrać,na jakiś kocioł gazowy zdecydować?
atom191 Opublikowano 2 Sierpnia 2017 Autor #14 Opublikowano 2 Sierpnia 2017 Jeszcze nie kupiłem, zakup planuje na przełomie siepnia/września. Na teraz najbliżej mam do: VAILLANT ecoTEC plus VC 146/5-5 VIESSMANN Vitodens 200-W, typ B2HB w kolejności jak wyżej, ale jeszcze nie wykluczam innych opcji.
atom191 Opublikowano 11 Sierpnia 2017 Autor #15 Opublikowano 11 Sierpnia 2017 Czy do takiej małej powierzchni regulator pogodowy ma sens, czy wystarczy regulator pokojowy?
elfuczi Opublikowano 12 Listopada 2017 #16 Opublikowano 12 Listopada 2017 regulator pokojowy wystarcza, kotły co traktuje jak agd czyli długa gwarancja producenta! tanie części zamienne uczciwi i sumienni serwisanci nie tylko pieczątka i kasa za przegląd!
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.