Skocz do zawartości
IGNOROWANY

nie dopala paliwa- może źle ustawione mam

Rekomendowane odpowiedzi

Link afiliacyjny

🔧 Szukasz fachowca?

Wybierz branżę i porównaj oferty firm z Twojego regionu

Opublikowano

Witam serdeczeni zapisałem sie na forum ponieważ mam kilka pytań

odnośnie ustawień i palenia w piecu

Piec UKS-N 23KW

seterwnik kom-ster Fokus

pompka Wilo 4 biegowa

powieszchnia do ogrania 130mk + bojler

wiem jak rozpalać :) ładuje miał (mokry) i odpalam ognisko od góry

i tu jest pytanie czy załaduje piec do pełna czy wsypie do połowy

to i tak tyle samo czasu pali sie w piecu tz około 10-12 godzin

a powinno chyba 24h, czemu tak jest?

może mam żle ustawiony sterownik

pompka włącza sie przy 40*C

temperatura ustwiona na piecu 47*C

pompka na 4 biegu

no i pytanie drugie czemu nie dopala mi paliwa do końca

zawsze jak rozpalam następny raz to zostaje mi duża łopata żaru

Opublikowano

ustawienia:

temperatura 47*C

przerwa 3 minuty

przedmuch 10sek

dzisiaj ponownie testuje

załadowałem 50 litrów miału wilgotnego

rozpaliłem o 17

no i zobacze jak to sie bedzie paliło i czy sie wypali

bo oczywiście znowu wywaliłem łopate żaru

Opublikowano

Witam serdecznie. Przestaw sobie na 10 sek co 8 minut. Musisz dobrać czas przedmuchu i przerwy. Ale co trzy minuty ti zdecydowanie za często przy tej mocy pieca. Poza tym zamontuj obie zawór czterodrożny ze sterownikiem lub bez i na nim ustawiaj niską temperaturę na grzejniki. A piec niech pracuje na co najmniej 65 st C. W niskich temperaturach ustawianych na piecu nie ma dobrej wymiany ciepła z opału do wody. A warstwa wychłodzonego popiołu przy wymienniku działa jak izolator dla ciepła. Czasami trzeba żar rozgarnąć i przemieszać z tym wychłodzonym szczególnie pod koniec wypalania się opału. Pozdrawiam.

Opublikowano

no i porażka :)

50 litrów miału wypalone w niecałe 20 godzin

co to żaru to jeszcze mieszam aby sie wypaliło wszystko temperatura na piecu 42*C

przedmuch ustawiłem na 10sek co 8 minut

tam gdzie czujnik od temperatury wlałem olej

Opublikowano

Witam serdecznie. Wlewanie oleju do kapilary z czujnikiem temperatury to nie jest najlepszy pomysł. Jeśli chcesz poprawić odbiór ciepła przez czujnik to proponuję pastę termoprzewodzącą silikonową. Do nabycia w każdym sklepie elektronicznym za parę zł. ten piec nie ma zbyt wielkiej sprawności. Dane producenta wskazują na 75% przy miale węglowym i 66% przy zastępczym opale. Wiedz, że generalnie żaden piec nie ma liniowej charakterystyki spalania i odbioru ciepła przez wodę. Tzn. nie jest tak, że jak wsypiesz 20 kg miału to będzie Ci się paliło 12 godz a 40 kg to 24 godz. Tylko dziwię się, bo mi pogardzany przez niektórych forumowiczów ekocentr 24 kW pali 20 kg teraz przy tych temperaturach na dworze i troche drewna co najmniej 28-30 godzin przy ogrzewaniu zasobnika. Ale ja jadę na 75 st na piecu a niską temperaturę na instalacji c.o. uzyskuję na zasadzie podmieszania wody powracającej z grzejników z wodą ogrzana w piecu w zaworze czterodrożnym. Jedną z możliwych przyczyn tak krótkiego czasu pracy może być niska wartość kaloryczna zakupionego przez Ciebie miału i wysoka zawartość popiołów. Czy jesteś w stanie mniej więcej określić ile objętościowo wywalasz tego popiołu?

Opublikowano

popiołu wywaliłem około 12 litrów oczywiście był żar, ale miej bo w końcowej fazie dopalania 2 razy byłem zamieszać

dzisiaj ponowny test

inny miał , załadowałem 40 litrów i rozpaliłem o 19godzinie

piec ustawiony na 47*C przedmuch co 8minut /10sek

temat z czujnikiem jutro wywalę olej i zapakuje pastę termo przewodzącą

ale tak czytam różne posty i dochodzę do wniosku ze zawór czterodrożny musi być bo w domu można sie ugotować :)

Opublikowano
popiołu wywaliłem około 12 litrów oczywiście był żar, ale miej bo w końcowej fazie dopalania 2 razy byłem zamieszać

dzisiaj ponowny test

inny miał , załadowałem 40 litrów i rozpaliłem o 19godzinie

piec ustawiony na 47*C przedmuch co 8minut /10sek

temat z czujnikiem jutro wywalę olej i zapakuje pastę termo przewodzącą

ale tak czytam różne posty i dochodzę do wniosku ze zawór czterodrożny musi być bo w domu można sie ugotować :)

Witam. Chciałbym jeszcze dodać, że do samego zmniejszenia temperatury na grzejnikach wystarczy zawór trójdrożny, natomiast ze względu na dodatkową ochronę pieca warto zainstalować czterodrożny. Pozdrawiam.

Opublikowano

Moim zdaniem niedopalanie miału następuje z powodu zapychania sie szczelin rusztu popiołem. Powietrze do spalania

napływa wtedy głównie górnymi otworami, nie biorąc udziału w dopalaniu żaru. To wada tych kotłów. Zaleciłbym

zatkanie połowy z tych otworów, żeby więcej powietrza poszło pod ruszt.

Załatwianie wszystkich problemów przy pomocy zaworu czterodrożnego powoli zaczyna wygladać na lekką przesadę.

Proszę bez obrazy. Pozdrawiam.

Link afiliacyjny

🛠 Szukasz kotła na paliwo stałe?

Wypełnij krótki formularz i porównaj oferty firm z Twojego regionu

Porównaj oferty