Slawekcz Opublikowano 5 Lipca 2017 #1 Opublikowano 5 Lipca 2017 Witam wszystkich serdecznie . Jestem tu nowy , chociaz od dawna czytam Was i tym razem i ja postanowilem zasiegnac porady . A mianowicie , potrzebuje zalozyc zawor mieszajacy , do ochrony kotla i regulacji tempereatury ogrzewania. Piec mam Moderatora vento bio na pellet , sterownik to ecoMAX850P2-M. Czy procz zaworu potrzebne sa jeszcze jakies czujniki itp? Wyczytalem ze zawor powinien byc z silownikiem podpiety pod regulator pieca ,ale czy dobrze wyczytalem...? No i kolejne pytanie , gdzi zalozyc ten zawor? Zalaczam fotki instalacji nad piecem . Z gory dzieki za pomoc i sorry za moze glupie pytania :)
konopka Opublikowano 6 Lipca 2017 #2 Opublikowano 6 Lipca 2017 jak chcesz mieć regulację temp. zasilania i ochronę powrotu to zawór 4d.Jeśli ma to być regulacja auto to jeszcze siłownik i odpowiedni sterownik,stałotemperaturowy lub pogodowy.Akurat mam coś takiego do sprzedania https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/23862-sprzedam-zaw%C3%B3r-3d4d/
odpowietrznik Opublikowano 6 Lipca 2017 #3 Opublikowano 6 Lipca 2017 Nie powiem aby to była bezpieczna instalacja
sambor Opublikowano 6 Lipca 2017 #4 Opublikowano 6 Lipca 2017 Zaw 4-D do kotła na pellet jest mało warty - nie daje rady obsłużyć i ochrony powrotu i reg temp wody na grzejniki. Ponadto nie ma osobnej rury do naczynia wzbiorczego , więc każde założenie zaworu na zasilaniu dodatkowo odcina naczynie wzbiorcze.
Maciek92 Opublikowano 6 Lipca 2017 #5 Opublikowano 6 Lipca 2017 Jak masz tylko obieg grzejnikowy i wymiennik cwu (calosc na 2 pompach) to mozesz po prostu wstawic Esbe TV55 na powrocie i temat ochrony powrotu masz z glowy. Obejdzie bez sprzegla i to bedzie chyba najsensowniejsze rozwiazanie. Ale najpierw kwestia bezpieczenstwa, wiec nie obejdzie sie bez kilku przerobek :-). Edit: Regulacja grzejnikow termostatami. Sterowanie pogodowe albo stalotemperaturowe silownikiem to IMHO fanaberia.
Slawekcz Opublikowano 15 Lipca 2017 Autor #6 Opublikowano 15 Lipca 2017 Ok na powrocie mozna zastosowac zawor temperaturowy , pompka przed zaworem gdzie powinna byc podlaczona ? do sterownika ? a co jest nie tak w kwestii bezpieczenstwa?
sambor Opublikowano 15 Lipca 2017 #7 Opublikowano 15 Lipca 2017 Pompą ma być pomiędzy zaw3D a kotłem Oczywiście na powrocie
Slawekcz Opublikowano 15 Lipca 2017 Autor #8 Opublikowano 15 Lipca 2017 Tak wiem , ale chodzilo mi o to czy ma byc podlaczona na stale np do gniazdka czy do sterownika pieca ktory bedzie nia sterowal?
sambor Opublikowano 15 Lipca 2017 #9 Opublikowano 15 Lipca 2017 To już najmniej ważne Zależy od sterownika i instalacji
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.