Xunil Opublikowano 26 Czerwca 2017 #1 Opublikowano 26 Czerwca 2017 Witam mam problem jak wlacze pompę to nie zamyka zaworu różnicowego dopiero jak wylacze i wlacze drugi raz to zamyka co może byc przyczyna wszystko nowe pompa goshe lava 25/40
konopka Opublikowano 26 Czerwca 2017 #2 Opublikowano 26 Czerwca 2017 sprawdź czy ten chińczyk załącza się za pierwszy razem
Xunil Opublikowano 26 Czerwca 2017 Autor #3 Opublikowano 26 Czerwca 2017 Tak zalancza sie za kazdym razem pompa chodzi
konopka Opublikowano 26 Czerwca 2017 #4 Opublikowano 26 Czerwca 2017 Jesteś pewny że się nie zamyka?Może nie słychać,kule są jakieś gumowe.Jak się nie zamknie będzie pompa będzie mieszać w miejscu
Xunil Opublikowano 26 Czerwca 2017 Autor #5 Opublikowano 26 Czerwca 2017 jestem pewien bo jak np napale dziala grawitacja no powiedzmy grzeja grzejniki bojler powrot jest chlodniejszy to chyba dziala ta grawitacja wlacze pompe to wszystko jest tak jak na grawitacji temperatura na kotle nie spada tylko sie podnosi jak ja wylacze i wlacze drugi raz to slychac pukniecie kulki temp spada na kotle i powrot zaczyna byc cieplejszy no sam juz niewiem znalazłem w necie taka wypowiedz sam zgupialem teraz Doradza ekspert z firmy PURMO Montaż zaworu różnicowego jest związany przede wszystkim z rodzajem zastosowanej pompy obiegowej. Jeżeli jest to pompa bez elektronicznej regulacji obrotów i mamy w układzie zamontowane termostaty zamykające obwody grzewcze, to zawór różnicowy musi być zamontowany. Jeżeli z kolei mamy pompę z elektroniczną regulacją obrotów, to zaworu montować nie musimy.
orzech1976 Opublikowano 26 Czerwca 2017 #6 Opublikowano 26 Czerwca 2017 Częste zjawisko przy elektronicznych pompach (nie mają takiego kopa przy starcie jak stare ups) Proponuję zamontować zawór kulowy za różnicowym nie
Xunil Opublikowano 27 Czerwca 2017 Autor #7 Opublikowano 27 Czerwca 2017 To wywalić ten różnicowy i wstawic kulowy czy może jakies inne rozwiazanie
konopka Opublikowano 27 Czerwca 2017 #8 Opublikowano 27 Czerwca 2017 Jak wstawisz kulowy to możesz doprowadzić do jakiejś niezbyt przyjemnej sytuacji.Może się zdarzyć że ktoś inny będzie odpalał kocioł,zawór będzie zamknięty,nie włączy pompy i co wtedy.......wyobraź sobie.O ile pompką steruje sterownik to jeszcze pół biedy.Jeżeli wstawiłeś pompkę to pewnie nie myślisz o grawitacji,nie trzeba było wcale robić obejścia.Możesz wstawić zawór klapowy,tylko ma być zamontowany poziomo
kiminero Opublikowano 27 Czerwca 2017 #9 Opublikowano 27 Czerwca 2017 Sprawdź filtr. Możliwe, że przytkał się tym ocynkiem.
Xunil Opublikowano 27 Czerwca 2017 Autor #10 Opublikowano 27 Czerwca 2017 Filtr czysty Konopka tojak by miało wyglądać obejście jakiś rysunek bo niezabardzo wiem to jest moje pierwsze skręcanie rurek ech i wywalić różnicowy
Gość vmilo Opublikowano 27 Czerwca 2017 #11 Opublikowano 27 Czerwca 2017 To wywalić ten różnicowy i wstawic kulowy czy może jakies inne rozwiazanie Wywalić. A zawór dać za odejściem na CWU, o ile jest konieczny.
konopka Opublikowano 27 Czerwca 2017 #12 Opublikowano 27 Czerwca 2017 w miejscu różnicowego daj pompkę z filtrem i zaworami,a na obejściu poziomo zawór klapowy
Xunil Opublikowano 27 Czerwca 2017 Autor #13 Opublikowano 27 Czerwca 2017 Bylem w hydraulicznym i byl tam gostek powiedzial ze to wina zaworu różnicowego od gorącej wody ze zagotowalem kurde termometr pokazywał 100 ale rury nyly ze można je bylo reka trzymać i nic się nie dzialo zglosilem ten term ma wymienić na nowy a inny mam zamont to pokazywał 60stopni panowie ja niemam kasy na takie eksperymenty czy tak się robi z tym klapowym czy będzie to bezpieczne ma ktos tak zrobione
Przemyslaw85 Opublikowano 27 Czerwca 2017 #14 Opublikowano 27 Czerwca 2017 Tak patrze na ten trójnik tego jakby drugiego obejścia i zachodzę w głowę jak to ma dobrze działać... Ta druga rura w pionie to od czego jest? Z tego co tu czytałem na forum to zawory różnicowe maja to do siebie że pod wpływem temperatury kształt kulki się zmienia, w efekcie może się skubana przykleić do górnej cześć i lub wbić (zamiast kuli będzie jajo), w efekcie pompa ma problem ją ruszyć. Ojciec u siebie ma dokładnie to samo. Czasem zwykła pompa LFP (40/60) na 2 biegu ma problem zamknąć ten zawór, a na 1 gania tylko na krótkim obiegu przez zawór.
Xunil Opublikowano 27 Czerwca 2017 Autor #15 Opublikowano 27 Czerwca 2017 rura do naczynia wzbiorczego ta na gorze a na dole zasilanie odziwo wszystko zaczeło chodzic jak nalezy chmmmm
konopka Opublikowano 27 Czerwca 2017 #16 Opublikowano 27 Czerwca 2017 być może kula się przyblokowała,mogło tak się stać pod wpływem temperatury.A jeśli chodzi o zawór klapowy to działa tak jak różnicowy,tylko jak pisałem wcześniej musi być zamontowany poziomo
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.