Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum o ogrzewaniu

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Zbiornik Hydroforowy Ocynkowany

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam pytanie czy są jakieś przeciwwskazania przy instalacji z rurek miedzianych zastosowania zbiornika hydroforowego ocynkowanego 300l?? Czy lepszy jest przeponowy zbiornik?

Opublikowano

Masz miedź między pompą a hydroforem, czy instalację domową z miedzi? Jak tylko w domu, to dla hydrofora nie ma znaczenia z czego ona jest. 

Zbiornik przeponowy ma tą przewagę, że w bieżącej eksploatacji nie ubywa z niego powietrze, a w razie braku prądu nie wtłoczy ci powietrza w instalację i jest "gotowy" na wznowienie pracy gdy prąd się pojawi. Żelaza w wodzie nie masz? Jak sobie z nim radzisz?

Opublikowano
  • Autor

Instalaję w domu cwu mam z rur plastikowych a co myślę dać z miedzianych. Myślę żeby miedź dać między hydrofor i bojler. Wody ze studni głębinowej jeszcze nie badałem.

Opublikowano

Badanie jakości wody z własnego ujęcia jest jak najbardziej wskazane i radzę je wykonać przed planowaniem "hydroforni". Może się okazać, że odżelazianie będzie konieczne i potrzebne będzie więcej urządzeń uzdatniających. 

Duże ilości żelaza w wodzie wydobytej i po kontakcie z powietrzem powoduje jej zabarwienie na "rdzawy" kolor. Tego nie da się pić. 

Opublikowano

Do wody studziennej zwykle poleca się zbiorniki bezprzeponowe, z uwagi na to, że umożliwiają napowietrzenie wody. Co do samej instalacji z miedzi, jedynym zastrzeżeniem jest zbyt miękka woda, dlatego o ile nie używasz czegoś, co zmiękcza ją całkowicie, nie powinieneś mieć problemów.