Gość Digitrax Opublikowano 2 Listopada 2017 #26 Opublikowano 2 Listopada 2017 Instalacja jednorurowa i zawory ... Teraz to żeś wymyślił. Jeden zawór się zamknie bo pomieszczenie się nagrzeje i wszystkie grzejniki przestaną grzać.
shogunzlasa Opublikowano 3 Listopada 2017 #27 Opublikowano 3 Listopada 2017 Teraz sie kapnąłem, że nie chodzi o bojler w sensie bojler w sensie zwiększenia odbioru tylko bufora w formie magazynowania energii.Skórka za wyprawke.Jak obliczasz bufor na 24h dla domu z zapotrzebowaniem 10 kW to ma on jakieś 2400 litrów, Ty chcesz postawić 80 - zyskasz na tym przy mrozach pewnie z 20 minut. Fakt - z dogrzaniem elektrycznym może ma to jakiś sens ale tanio nie będzie (grzałka by musiała chodzić non stop - zacząć gdy jeszcze bojler jest ciepły, ale w piecu dogasa - dochodzi sterowanie elektroniczne) - pytanie czego kto oczekuje.Są bojlery bez wężownicy - ocieplone. Ale jak zepniesz w szereg to ciepło w grzejnikach pojawi się dopiero po nagrzaniu bojlera i wszystkich grzejników , jak zepniesz jak bufor - to albo dodatkowa pompa albo zawór mieszający bo grawitacja Ci go dogrzeje do 80-90 stopni... A to wszystko jest nie mała kasa...
Pajone Opublikowano 3 Listopada 2017 Autor #28 Opublikowano 3 Listopada 2017 Właśnie chciałem to jakoś policzyć. 20 minut to gra nie warta świeczki.. Lepiej wstać w środku nocy dorzucić łopatke i dalej w kime. Dogrzewanie grzałką odpada chyba że 2 taryfa ale ja w to nie wchodzę. Czyli wnioskujemy że to nie ma sensu tak?
sambor Opublikowano 3 Listopada 2017 #29 Opublikowano 3 Listopada 2017 Wyliczenie jest proste: jak w 1000l zgromadzimy wodę o temp 90C i rozładujemy ten bufor do temp 30C to uzyskamy : 1000 x 60 x 4,2 = 252MJ = 70kWh en cieplnej , co wystarczy na 7h przerwy, no może trochę dłużej , ale max 10h Ale aby naładować taki bufor to trzeba kocioł o wydajności min 1,5x większy niż zapotrzebowanie domu Czyli jeżeli dom potrzebuje 10kW, to kocioł powinien mieć min 15-20kW, inaczej bufor nigdy nie będzie naładowany. Z resztą aby naładować taki bufor kotłem o mocy 15kW przy nadwyżce 5kW to potrzeba 70kWh/5kW= 14h - czyli dość długo.
shogunzlasa Opublikowano 3 Listopada 2017 #30 Opublikowano 3 Listopada 2017 sambor zapuścił matematykę - ja powróżyłem z fusów by zobrazować :)Wniosek jest jeden - nie opłaca się :)
Pajone Opublikowano 3 Listopada 2017 Autor #31 Opublikowano 3 Listopada 2017 Instalacja 50L dołożenie 100L działa na wyobraźnię, ale liczby nie kłamią. W takim razie dzięki za dyskusje i poświecony czas. Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.