vincents Opublikowano 7 Maja 2017 #1 Opublikowano 7 Maja 2017 Witam, jestem posiadaczem nie "sklepowego" modelu kotła szufladowego firmy Janosz (koło Pszczyny) z sterownikiem Kentronic KW-141. Moc kotła 21KW. Rodzaj paliwa: ekogroszek (24kJ bezpośrednio z kopalni Ziemowit) Rok produkcji: 2014, w użytku od czerwca 2015 dwa obiegi: CO i CWU CWU: Galmet 120L z zaworem 3-drożnym termostatycznym Od pewnego czasu zauważyłem osady smoliste na drzwiczkach oraz ścianach kotła (fotki). Opał suchy, jakościowo chyba nie najgorszy. Piec czyszczony regularnie w sezonie grzewczym co 2 tygodnie, po za sezonem co zasyp (ok miesiąca). Obecnie piec pracuje tylko na układzie CWU ale owe "wykwity" smoliste zaczęły pojawiać się już w sezonie grzewczym. Zaznaczam że nie jest to mokre tylko klejące jak smoła. Najwięcej widoczne to na drzwiczkach czopucha (ostatnie zdjęcie) oraz w komorze paleniskowej (1 i 3 fotka) 2 fota to drzwi paleniskowe, 4 drzwi drugiego paleniska Zastanawiam się czy to wina opału czy może obecne ustawienia należy zmienić. Parametry sterownika dopracowane chyba do najlepszych, bynajmniej patrząc na to jak opał się spala - zero spieków, czysty popiół, wypalanie 100%. podpowiecie coś? :)
marekd Opublikowano 7 Maja 2017 #2 Opublikowano 7 Maja 2017 Hm, piszesz ze spalanie 100% ja sadze nie bardzo jak masz smole w kotle jeszcze z podajnikiem uwazam ze za mało powietrza i paliwo sie dusi na palenisku , zapytam jaka temp. Na kotle ?. Moj kocioł tak sie prowadzi
vincents Opublikowano 7 Maja 2017 Autor #4 Opublikowano 7 Maja 2017 teraz kocioł pracuje na trybie LATO - z tego co zaobserwowałem jeżeli temperatura spada poniżej 45st załącza się podajnik i dmuchawa w normalnym trybie kocioł pracuje w temperaturach 52 (okres przejściowy) 57 (zima) czy się dusi, zdarza się że w kotle jest "młyn" ale stosunkowo rzadko. klapa wentylatora zamyka się po wyłączeniu dmuchawy, otwiera w momencie załączenie dmuchawy. fakt że dmuchawa chodzi na najniższych biegach 1 lub 2.
papasmurfek Opublikowano 7 Maja 2017 #5 Opublikowano 7 Maja 2017 52 to trochę nisko. Spróbuj podnieść do 60. Zwiększ również nadmuch, jak koledzy radzili i obserwuj. Opal masz suchy?
vincents Opublikowano 7 Maja 2017 Autor #6 Opublikowano 7 Maja 2017 suchutki, kupowany w czerwcu zeszłego roku, workowany, w suchej piwnicy Tylko że w moim sterowniku funkcja LATO nie ma regulacji temperatury :( (w tej opcji kocioł pracuje tylko na pompie CWU, pompa CO nie jest w ogóle załączana). Pozostało by mi wrócić do normalnych ustawień i podnieść temperature załączania pompy CO na np 75st. Obecnie mam ciepło w domu więc nie potrzebuje cisnąć ciepła na dom czyt. CO. A dzwigając do 60st temp zadaną to nie wiem czy nie przegrzeję pieca bo ciepło jest odbierane tylko przez CWU - o ile użytkujemy wodę. Niestety sterownik nie jest za zbyt bogaty http://www.kentronic.com.pl/dokumenty/kw141.pdf Myślałem na wymianą ale do tak prostej instalacji jaką mam u siebie nie ma zbytnio wyboru a płacenie za sterownik który ma obsługę 5 pomp itp. nie wiem czy nie minie się z celem. jak myślicie?
papasmurfek Opublikowano 8 Maja 2017 #7 Opublikowano 8 Maja 2017 Nie znam tego sterownika, ale nie wydaje mi się, żeby nawet w trybie lato nie było możliwości ustawienia temp. kotła. PS. Nie ma możliwości przegrzania kotła bo sterownik powinien uzupełniać tylko straty ciepła do temp. zadanej. Musisz tylko odpowiednio skorygować ustawienia czasu podawania i przerwy do zapotrzebowania. Na "zimowych" ustawieniach nie pojedziesz. PS2. Zobacz sobie np. Sppv2L
vincents Opublikowano 8 Maja 2017 Autor #8 Opublikowano 8 Maja 2017 nie ma możliwości, jest to standard w sterowniku. na normalnym trybie strasznie przekombinowane by to było ustawienia w trybie podtrzymania jest ustawiony na tyle że nie wygasza mi kotła a i nie pozostawia nie spalonego opału. SPPV2L niestety nie robi sterowników dla tłoków :( bynajmniej taka odpowiedź otrzymałem od producenta ewentualnie SKPZ lub IRYD, tyle ze SKPZ koszt kosmos :) a myślałem o czym co będzie dostępne online albo bynamniej w lokalnie i SPPV2L wpasowuje sie w to fajnie ale... a dalej nie daje mi ta smoła spokoju :(
papasmurfek Opublikowano 8 Maja 2017 #9 Opublikowano 8 Maja 2017 Z tego co wiem, to algorytm Sppv2 jest taki sam niezależnie od wersji. Jedynie 2L jest "wykastrowany" o obsługę dodatkowych urządzeń. Odnośnie smoły to poradę uzyskałeś. Wypróbuj któreś rozwiązanie.
konopka Opublikowano 8 Maja 2017 #10 Opublikowano 8 Maja 2017 SKZP nie jest taki drogi,kupiłem u producenta za 550 bez czujników,które dorobiłem sam za niewielką kasę,oczywiście wersja ze wszystkimi czujnikami i panelem to już wydatek ponad 1000
vincents Opublikowano 8 Maja 2017 Autor #11 Opublikowano 8 Maja 2017 papasmurfek pisałem do producenta, twierdzi że nie będzie to chodzić z tłokiem i nie ma możliwości przystosowania - chyba ze masz inne doświadczenia w tym temacie (mam tłok z kontaktronem, pełny ruch tłoka jest wolny ok 30 sek jak kiedyś mierzyłem) wersja L tak jak mówisz jest okrojona o dodatkowe wejścia ale dla mnie wystarczający by był tylko czy to sprawdzi się u mnie PS. na razie zwiększyłem nadmuch i zmniejszyłem paliwo poobserwuje
SUSPENSER Opublikowano 9 Maja 2017 #12 Opublikowano 9 Maja 2017 Musiałbyś dorwać gdzieś SPPv1 + moduł internetowy BET to by był zestaw w sam raz.
hektoras Opublikowano 14 Maja 2017 #13 Opublikowano 14 Maja 2017 Witam, jestem posiadaczem nie "sklepowego" modelu kotła szufladowego firmy Janosz (koło Pszczyny) z sterownikiem Kentronic KW-141. Moc kotła 21KW. Rodzaj paliwa: ekogroszek (24kJ bezpośrednio z kopalni Ziemowit) Rok produkcji: 2014, w użytku od czerwca 2015 dwa obiegi: CO i CWU CWU: Galmet 120L z zaworem 3-drożnym termostatycznym Od pewnego czasu zauważyłem osady smoliste na drzwiczkach oraz ścianach kotła (fotki). Opał suchy, jakościowo chyba nie najgorszy. Piec czyszczony regularnie w sezonie grzewczym co 2 tygodnie, po za sezonem co zasyp (ok miesiąca). Obecnie piec pracuje tylko na układzie CWU ale owe "wykwity" smoliste zaczęły pojawiać się już w sezonie grzewczym. Zaznaczam że nie jest to mokre tylko klejące jak smoła. Najwięcej widoczne to na drzwiczkach czopucha (ostatnie zdjęcie) oraz w komorze paleniskowej (1 i 3 fotka) 2 fota to drzwi paleniskowe, 4 drzwi drugiego paleniska Zastanawiam się czy to wina opału czy może obecne ustawienia należy zmienić. Parametry sterownika dopracowane chyba do najlepszych, bynajmniej patrząc na to jak opał się spala - zero spieków, czysty popiół, wypalanie 100%. podpowiecie coś? :) I jak tam teraz z tą smołą ??? Radzę bo to przechodziłwm również abyś jak najszybciej to wyeliminowal !! Czym później tym trudniej . A przyczyn tego może wbrew pozorom wiele. Lecz zacznij od upewnienia sie/ eliminacji tych najczęsciej występujących i juz wyżej podawanych.
thekip Opublikowano 14 Maja 2017 #14 Opublikowano 14 Maja 2017 Sam sterownik zrobi wiele SPPv1 jest dobry dla tłoka tyle ze nowego nie kupi ciezko dorwac bo Bolecki nie sprzedaje już ja mam sppv2 w swoim kotle i jestem zadowolony miałem sterownik joker i te była sadza po wyminie stera jest ok
thekip Opublikowano 14 Maja 2017 #15 Opublikowano 14 Maja 2017 Musiałbyś dorwać gdzieś SPPv1 + moduł internetowy BET to by był zestaw w sam raz. Jest SPPV1 na innym forum ogłoszenie nowy Tel.661 966 732
vincents Opublikowano 26 Sierpnia 2017 Autor #16 Opublikowano 26 Sierpnia 2017 Smoła się trochę zmniejszyła Gorzej bo zmieniłem opał - zeszły sezon groszek ten sezon wysoko kaloryczny miał 3 dzień piec gaśnie opał suchy jak wiór - ale strasznie drobny (ciężko uświadczyć w nim kawałków 30mm). Ale paliłem tym opałem 2 sezony temu i nie było najmniejszych problemów. niestety nie mam możliwości przy obserwować co i jak się tam dzieje. palnik otwarty, dmuchawa na najniższym biegu bo im większy tym większe fajerwerki na palenisku - choć skłaniam się do podniesienia nadmuchu żeby powietrze przebiło się przez ten drobny miał wracam do zapytania czy SPPv2 da rade z tłokiem stykowym? już nie zależy mi na bramkach i innych wodotryskach, chciałbym godny sterownik
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.