Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Sterowanie Dwoma Obiegami Oddzielnie

Bartek86

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.Kupilem piec defro sigma uni.Sterownik pieca obsluguje 4 pompy oraz zawór mieszający.W domu będę miał dwa obiegi grzewcze.Parter podlogowka,piętro grzejniki.Do pieca dokupiłem sterownik pokojowy spkg lux z czujnikiem pokojowym.Wiec zeby podlogowka była w pełni zautomatyzowana muszę podłączyć sterownik komputera pieca do siłownika zaworu mieszającego i pompy obiegowej,czujnik temp zew itp.Natomiast jak podłączyć obieg grzejników?Sterowac je tylko pompa obiegowa i termostatami na grzejnikach?Jest sens instalacji zaworu 3D do grzejników?pozdrawiam

Opublikowano

Co to za ster?

Albo jest sens montażu 3D do grzejników albo nie, zależy co sobie wymarzyłeś a raczej co sobie wymarzył Twój instalator :)

Opublikowano

Co to za ster?

Albo jest sens montażu 3D do grzejników albo nie, zależy co sobie wymarzyłeś a raczej co sobie wymarzył Twój instalator :)

.

Sterownik pieca k1pv4.Regulator pokojowy bezprzewodowy spkg lux firma tech .Od trzech dni juz przeglądam fora i jeszcze bardziej namieszalo mi to w głowie.W orginalnym schemacie od pieca są 2 zawory 4d z silownikami.Jeden na podłogówkę drugi na grzejniki.Wszystko kontrolowane jest przez sterownik pieca.Chodzi mi o to czy jest sens instalacji tego zaworu na obieg grzejnikowy?co mi to da?Czy to tylko nie potrzebny koszt?Instalatora jeszcze nie wybrałem szczerze to chcem zaczerpnąć troche wiedzy jak mniej więcej ma to wyglądać.

Opublikowano

Ale coś nie tak robisz zakładając pracę wg przedstawionego przez siebie schematu

Więc albo nie wiesz co robić i oczekujesz rady, albo narzucasz schemat, który jest  nie tyle zły co nie spełnia twoich założeń.

Opublikowano

Myślałem że te forum trochę mi pomoże.... Ale takie wypowiedzi że może się zesralem albo pierdnelem i że to ma sens albo nie nic mi nie mówią. Nie jestem hydraulikiem nie znam się wogle na tym. Załączyłem schematy a ty mnie się pytasz jak będę realizował ochronę powrotu kotła. Niewiem może zakopać go w ziemi? Stamtąd nigdzie nie pójdzie :)

Porostu Chcem wiedzieć jak.ma wyglądać prawidłowy schemat,zanim instalator cokolwiek ruszy

Opublikowano

Do ochrony powrotu i regulacji temperatury zasilania zaworami 3-D są dwa schematy:

z pompą kotłową ( przewałową)

ze sprzęgłem i zaw 3-D na powrocie.

Ten drugi jest lepszy.

Oba są często prezentowane w tym dziale, wystarczy poszukać.

PS

Pomoc to nie podanie na tacy gotowca, z resztą ty już miałeś schemat - "firmowy".

Opublikowano

No właśnie miałem ale sam napisałeś że te schematy tylko ładnie wyglądają. Dlatego chciałem zaczerpnąć opinii fachowca

Nie wymagam od nikogo podania mi wszystkiego na tacy.Ale zapytać się to nie grzech. Czyli te schematy są błędne?

Opublikowano

Drugi jest okej. Poszukaj na forum, jest podobny schemat, ale z sama pompa przewalowa na bypassie. Do kotla weglowego powinno starczyc, przy kotle na drewno/pellet obowiazkowo zawor 3d termostatyczny.

Opublikowano

A czy w tym pierwszym schemacie termoregulator nie regulowal by przepływu ciepłej wody na powrocie?.Jak powrót jest za zimny to otwierał by na zaworze 4d więcej ciepłej wody?Mam rację czy nie?

Gość Digitrax
Opublikowano

Dla mnie oba są zwalone. Zbędne wydawanie kasy na zawory 4D.

Opublikowano

Jescze jedna sprawa.Jesli to dom pietrowy,piec jest w piwnicy to gdzie zamontowac naczynie wyrownawcze?Moze byc w piwnicy czy wyzej?

Opublikowano

Jeżeli robisz układ otwarty to 0,7m ponad najwyższy odbiornik ciepła. Ja bym zrobił w układzie zamkniętym + odpowiednie zabezpieczenia.

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Ja mam tak zrobione 72981fc0019cdd0d03387747c137ebcf.jpg181033fe70fab7adbef049cf190a01a7.jpg

Wysłane z mojego D2303 przy użyciu Tapatalka

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.