Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kocioł Kus Iii Firmy P2Ar

gryesiek1209

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie,

zamierzam palić drewnem (również na c.w.u), ale nie wykluczam również węgla ( w chłodniejsze dni). Zastanawiam się nad kupnem w tym celu kotła KUS III od Pana Przemka z p2ar. Czy są na forum użytkownicy posiadający taki kocioł, którzy pala w nim wyłącznie drewnem ? Jeżeli chodzi o bufor to dla mnie ostateczna ostateczność. Chciałbym zrealizować instalację na mieszaczu + ewentualnie większy zasobnik c.w.u. Na cieplowlasciwe miałem 15kW, ale z racji opalania drewnem wziąłbym może większy. Doradzicie cos ? Czy jest sens kupować taki kocioł do instalacji bez bufora ? Wielkie dzięki za każdą podpowiedz, również Pana Przemka :)

Gość berthold61
Opublikowano

Czy palenie drewnem de facto nie wychodzi drożej ? pomijam fakt częstszej obsługi , ludzie piszą o 15do 20m3 drewna a metr to od 140-200zł

Opublikowano

Jak ktoś kupuje gotowe, porąbane drewno to rzeczywiście wychodzi drogo. Jak sam u leśniczego i popiłuje oraz porąbie sam to wyjdzie ciut taniej. Ale co się narobi i ile ma "satysfakcji"...

Opublikowano

Jeszcze trzeba wziąć pod uwagę, że ktoś może mieć swój las.. :)

Opublikowano

Czy palenie drewnem de facto nie wychodzi drożej ? pomijam fakt częstszej obsługi , ludzie piszą o 15do 20m3 drewna a metr to od 140-200zł

Drewno mam swoje więc tym się nie martwimy :)

Opublikowano

Widziałem na stronie p2ar, ze jest również kocioł 15-18 kW. Wiecie może jakie są wymiary komory załadowczej tego kotła ?

Opublikowano

Dziwne i nie zrozumiale jest to,że zadajesz pytania,które powinny być skierowane do producenta tego kotła.

Wszystko jedno,napisz,zadzwoń i dowiesz się wszystkiego z pierwszej ręki i będziesz wiedział na co się zdecydować.

Kol. Przemek nie udziela się od miesięcy na forum,widocznie nie ma czasu...

Opublikowano

Palę w KUS III 12-15kW drugi sezon. Pierwsza zima głównie drewnem, obecnie przeszedłem na węgiel ponieważ jest mniej czasochłonny (cięcie, rąbanie, układanie). Piec pracuje z mini buforem 300l (na większy nie miałem miejsca), który stabilizuje jego pracę. Piec bardzo dobrze pracuje zarówno na drewnie jak i na węglu. W tym roku prawdopodobnie będę wymienił piec, gdyż w mojej miejscowości będą montowane kolektory słoneczne i piece na pelet z dofinansowaniem UE. Pewnie piec będzie na sprzedaż. 

• 9 miesięcy temu...
Opublikowano

Chcę pokazać temperaturę w palniku kotła zrobionego przez Przemka. Zostały zamontowane zawirowacze, i przy wyciągu na 70 procent mocy jest stabilne 150 s.C, tyle ile na palniku na owies, zrębkę i pellet.
Gość berthold61
Opublikowano

Ale bliźniak MPM-a 10kw jest już tańszy i chyba jednak lepszy jak się wydaje , komora załadunkowa wysoka i wąska wylot z palnika  cały w szamotkach ,

KDS-PW 7-9kW 2987zł*   bo Mpm już odleciał trochę w kosmos z cenami , za 8-10kw śpiewają już 3500 zł

Gość berthold61
Opublikowano

Ale wyłożona szamotem to po pierwsze primo a po drugie primo nikt nie pisze na forum o problemach to pewnie jest doskonały

Opublikowano

Mój jak dobrze pamiętam około 8,5 tyś, ale jestem zadowolony. Po zamontowaniu buforu, wyeliminowałem rdzewienie wymiennika, powyżej rury powrotu. A już myślałem że to może spaliny z owsa. Żadne 4d sterowane nie rozwiązało tego, jak koledzy zresztą mówili. Mam wkładkę na laddomacie 83 s. C. Bufor 1000 l naładowany na max. starcza na 12/14 h zasilania z tem 40 s.C, przy grzejnikach żeliwnych 120 metrów kw. ogrzewania. Przy - 10 temperatura utrzymuje się na poziomie 22 s.C. Całość kosztowaało 8.5 tys kocioł, 6 bufor, palnik 4,2, mamy prawie 19 tyś. Ale sezon nie kosztuje mnie więcej niż 1500 zł, swój owiec z 0,5 hektara, zrębka z 3 metrów odpadów 300 zł ( mam swój rębak), teraz kupiłem 10 kubików drewna po 88 zł, starczy na 2 lata i tonę pelletu też na 2 lata. Robię mieszankę 3:1 objętościowo owies zrębka, można 3:2 ale będzie miejsza moc trzeba zwiększac podawanie i na około 300 l takeij mieszanki dodaje worek pelletu. Jedyny problem to nie wytrzymuje mi blacha na palniku. Był zrobiony nowy i wytrzyma dwa sezony, może trzy ale w tym roku zrobię nowy.  Tak wygladał orginalny dopalacz. 

Pozdrawiam pozytywnie zakręconych :)
Opublikowano

A nie ten https://www.p2ar.pl/oferta/oferta-kot%C5%82%C3%B3w/hg/ ?

Zasponsorował bym sobie taki tylko moc za dużo :angry:

Jak by był tak z 8-10kw.

Oba HG i HG-BIO różnią się tylko dodatkowym miejscem na palnik pelletowy, są przeznaczone do współpracy z buforem, więc moce nie muszą być tak mikroskopijne.

Półka wyłożona szamotem jest po to aby szamot wytrzymał dłużej i jednocześnie był większy wymiennik.

Cena jest słuszna, ale wg mnie niska, montowałem taki kocioł HG-BIO 25kW, i mogę powiedzieć - kawał bydlaka- ok 1,7m wzrostu.

NP niemieckie kotły tej klasy to koszt od 3000€

Opublikowano

kolego sambor montowałeś go bez bufora?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.