arnow79 Opublikowano 29 Września 2017 Autor #26 Opublikowano 29 Września 2017 jeżeli moje bazgroły są dla kogoś nieczytelne to proszę
wikliraf2 Opublikowano 29 Września 2017 #27 Opublikowano 29 Września 2017 No i powinno działać, a z tego co piszesz wynika jakby obieg kotłowy chodził grawitacyjnie. Pompa jest ok??
sambor Opublikowano 29 Września 2017 #28 Opublikowano 29 Września 2017 Panowie dołączam odręczny schemat, dodatkowo podłączyłem grzejnik w garażu pod obieg kotłowy żeby nie dodawać kolejnej pompy, no i ten grzejnik jest zimny , co jest skopane? Trzeba dać zawór regulacyjny na obieg kotłowy, aby cała woda z obiegu kotłowego nie szła przez od razu do kotła , tylko część płyneła do grzejnika .
wikliraf2 Opublikowano 29 Września 2017 #29 Opublikowano 29 Września 2017 To ok, tylko czemu ten powrót ma zimny??
arnow79 Opublikowano 29 Września 2017 Autor #30 Opublikowano 29 Września 2017 Trzeba dać zawór regulacyjny na obieg kotłowy, aby cała woda z obiegu kotłowego nie szła przez od razu do kotła , tylko część płyneła do grzejnika .o o witam Kolegę Sambor , właśnie przerobiłem układ wg Twoich wskazówek (ponieważ cenię sobie Twoją wiedzę) i co jest teraz nie tak z tym powrotem? tzn z tym, że dalej jest chłodny, ma ok 35 st przy temp na kotle 70? z zasobnika CWU obieg jest cały gorący, ale on nie miesza się z powrotem z podłogówki tylko wpada bezpośrednio do kotła, a obieg kotłowy tzn powrót łączy się z powrotem podłogówki i co aż tak się schładza? juz nie wiem...jeżeli skryzuję powrót od podłogówki to temp rośnie od razu, muszę dogrzać ten powrót bo nie wyrobię na pellet ;)
sambor Opublikowano 29 Września 2017 #31 Opublikowano 29 Września 2017 Schemat powinien być taki jak poniżej , Jeżeli są zaw zwrotne to nie powinno być problemu z temo powrotu wody na kocioł, pod warunkiem , że zaw zwrotny od podłogówki będzie na powrocie, za zaw 3D To ile temp wraca z podłogówki na kocioł jest nie istotne, gdyż wszystko się miesza przed wejściem do kotła. Trzeba tak wyregulować i biegami pomp i zaw grzybkowym aby osiągnąć zamierzony efekt. Obieg dodatkowego grzejnika może ale nie musi działać -wymaga to cierpliwej regulacji i nastaw.
arnow79 Opublikowano 29 Września 2017 Autor #32 Opublikowano 29 Września 2017 czyli zawór zwrotny za pompą na podłogówkę muszę przenieść tak jak zaznaczyłem na powrót, o ile dobrze zrozumiałem ;) , czy nie będzie tam za małe ciśnienie żeby on się otworzył? ( taka moja mała wątpliwość)
sambor Opublikowano 29 Września 2017 #33 Opublikowano 29 Września 2017 ZZ tak jak zaznaczyłeś Z ciśnieniem to nic nie będzie za małe Będzie tak jak trzeba
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.