Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Temperatura Powrotu

arnow79

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie dołączam odręczny schemat, dodatkowo podłączyłem grzejnik w garażu pod obieg kotłowy żeby nie dodawać kolejnej pompy, no i ten grzejnik jest zimny , co jest skopane?

Trzeba dać zawór regulacyjny na obieg kotłowy, aby cała woda z obiegu kotłowego nie szła przez od razu do kotła , tylko część płyneła  do grzejnika .

Opublikowano

Trzeba dać zawór regulacyjny na obieg kotłowy, aby cała woda z obiegu kotłowego nie szła przez od razu do kotła , tylko część płyneła  do grzejnika .o

o witam Kolegę Sambor  , właśnie przerobiłem układ wg Twoich wskazówek (ponieważ cenię sobie Twoją wiedzę) i co jest teraz nie tak z tym powrotem?  tzn z tym, że dalej jest chłodny, ma ok 35 st przy temp na kotle 70?  z zasobnika CWU obieg jest cały gorący, ale on nie miesza się z powrotem z podłogówki tylko wpada bezpośrednio do kotła, a obieg kotłowy tzn powrót łączy się z powrotem podłogówki i co aż tak się schładza? juz nie wiem...jeżeli skryzuję powrót od podłogówki to temp rośnie od razu, muszę dogrzać ten powrót bo nie wyrobię na pellet ;)

Opublikowano

Schemat powinien być taki jak poniżej ,

Jeżeli są zaw zwrotne to nie powinno być problemu z temo powrotu wody na kocioł, pod warunkiem , że zaw zwrotny od podłogówki będzie na powrocie, za zaw 3D

To ile temp wraca z podłogówki na kocioł jest nie istotne, gdyż wszystko się miesza przed wejściem do kotła.

Trzeba tak wyregulować i biegami pomp i zaw grzybkowym aby osiągnąć zamierzony efekt.

Obieg dodatkowego grzejnika może ale nie musi działać -wymaga to cierpliwej regulacji i nastaw.

post-18578-0-44428600-1506710354_thumb.jpg

Opublikowano

czyli zawór zwrotny za pompą na podłogówkę muszę przenieść tak jak zaznaczyłem na powrót, o ile dobrze zrozumiałem ;) , czy nie będzie tam za małe ciśnienie żeby on się otworzył? ( taka moja mała wątpliwość)

post-5739-0-97781600-1506711173_thumb.jpeg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.