Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum o ogrzewaniu

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Ocena Instalacji I Pomoc W Poprawnym Zamontowaniu Bufora

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kotłownia po pożarze i zalaniu tak , że proszę o nie komentowanie wyglądu

aczkolwiek też leciało bezpośrednio z komina jak widać , bo piec poprzedni był 25KW

a teraz MPM 12-14 i jeszcze jest przewymiarowany.

Budynek odziedziczyłem i muszę doprowadzić go do użytku.

Na jesieni wymieniony kocioł na MPM , ale potrzebuje dołożyć tam bufor i bardzo proszę

o pomoc jak najlepiej wykorzystać to co jest już zamontowane i jaki bufor zamontować i jak

żeby był jak najbardziej funkcjonalny.

zewnętrzny link z fotkami:

http://uploadfile.pl/pokaz/1032539---h6d8.html

post-68994-0-57350700-1488050523_thumb.jpg

post-68994-0-45696200-1488050546_thumb.jpg

post-68994-0-42252200-1488050555_thumb.jpg

post-68994-0-36066700-1488050564_thumb.jpg

post-68994-0-66029800-1488050573_thumb.jpg

post-68994-0-97722400-1488050581_thumb.jpg

post-68994-0-64362000-1488050589_thumb.jpg

post-68994-0-56459000-1488050600_thumb.jpg

post-68994-0-26035800-1488050610_thumb.jpg

post-68994-0-18388800-1488050620_thumb.jpg

post-68994-0-29580500-1488050629_thumb.jpg

Edytowane przez rafalb1975

Opublikowano

Wygląda na to że instalacja w układzie zamkniętym(bo nie widzę rury do naczynia otwartego)brak zabezpieczenia w postaci zaworu schładzającego dla instalacji zamkniętej.W takiej postaci jest po prostu niebezpieczna.Może szkoda mówić o błędach aktualnej instalacji skoro będzie przeróbka.

Dołączenie bufora jak w załączniku.

post-32948-0-30125600-1488057629_thumb.jpg

post-32948-0-28194900-1488057683_thumb.jpg

Edytowane przez odpowietrznik

Opublikowano
  • Autor

Tak jak widać na zdjęciach nie ma chłodnicy i pewnie narazie nie będzie , są tylko dwa zawory bezp. 2.5 bar za piecem i 3 bar przy naczynku.

Pytanie jest jak zamontować bufor z cwu do tego układu dopinając się do już istniejącego i zostawiając  możliwość szybkiego powrotu

do układu z przed montażu bufora poprzez zamknięcie odpowiednich zaworów . Czy to jest wykonalne , opłacalne i czy będzie praktyczne .

Miejsce na bufor (wysokość) to niecałe 2m , czyli nie wejdzie większy niż ok 800l.Czy mpm 12-14 kw będzie ok do takiej pojemności ?

Czy układ ze zdjęć jest poprawny , czy warto jeszcze coś przy okazji przerobić ?

Opublikowano
  • Autor

Mogę ewentualnie naszkicować jakiś schemat , ale chyba na zdjęciach jest to wszystko dosyć dobrze widoczne . Czy nie ?

Opublikowano
  • Autor

A tak konkretniej co źle a co może zostać ?

Opublikowano

A to bojler dwupłaszczowy dopiero to zauważyłem , źle narysowałem zasilanie i powrót bojlera(myślałem ze z wężownicą)Nie widzę rury do naczynia układu otwartego wygląda na to że kocioł pracuje w ukladzie

zamkniętym(brak zabezpieczeń do tego typu instalacji)

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu

Opublikowano
  • Autor

Naczynko musi zastać bo to jest przybudowana kotłownia i nie da się wyżej nic zrobić , a budynek ma ogrzewane dwa poziomy ...

Czemu pompy muszą być na zasilaniu a nie na powrocie , może kolega podpowiedzieć jak to różnica ?

Instalacja działa bez zarzutu od października , po za tym że piec za duży (dlatego bufor) to wszystko jest ok.

Bojler z wężownicą.

Zabezpieczenia pomijamy narazie (będzie wężownica schładzająca zabudowana w MPM z boku)

Opublikowano

Nie spotkałem się z taką lokalizacją pomp.Nawet zobacz na schematy producentów kotłów

Naczynie przeponowe dla układu zamkniętego powinno być na powrocie kotła(załącznik)a zawór bezpieczeństwa na zasilaniu kotła(albo zamontowany w płaszczu kotła)Brak naczynia przeponowego dla 

CWU na trójniku od rury zasilajacej bojler zimną wodą z sieci.Brak ochrony kotła przed korozją niskotemperaturową

post-32948-0-19794600-1488065157_thumb.jpg

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu

Opublikowano
  • Autor

Instalacja była dokładana do starej przy wymianie kotła a w tamtej przez 17 lat pompa też była na powrocie

i miejscowi magicy stwierdzili , że tak jest lepiej dla pompy (niższa temp pracy itp, itd) więc tak zostało.

Układ zamknięty i naczynko w tym miejscu bo nie można było go zmieścić wyżej ze względu na zabudowany bojler.

W poprzednim układzie było na dole przy piecu (na powrocie), ale w tym miejscu trochę przeszkadza i dlatego jest wyżej

a odpowietrznik z grupy bezpieczeństwa przeniesiony ponad bojler.

Trochę mnie zaniepokoiłeś tą lokalizacją pomp , ale jakie to może przynieść konsekwencje , jak do tej pory jest ok ?

Robiłem testy ciśnieniowe zaworów bezpieczeństwa , napełniałem układ kilka razy i nic się nie zapowietrza , na wszystkich biegach

pomp jest cisza tak że chyba nie ma jakiegoś dławienia itp. Czego złego można się spodziewać z tego powodu ?

Kocioł w tym małym obiegu jest zabezpieczony temp. ma podmieszanie z powrotu bojlera i dodatkowo z zaworu czterodrogowego.

Na kotle ustawiona temp 75-80 st na powrocie ok 60-65 st.

Jeden zawór bezp jest w płaszczu kotła z tyłu , drugi w grupie bezp.

Sam podałeś schemat gdzie pompa jest na powrocie .

Opublikowano

Jak zagotujesz wodę, zawory bezpieczeństwa z niewiadomego powodu nie zadziałają, ciśnienie wzrośnie i sobie dopowiedz co dalej...

Kolejnym zabezpieczeniem jest wężownica schładzająca, której brak...

Jak dołożysz np bufor 600 L, to te twoje naczynko przeponowe musi zwiększyć się o minimum 60 L.

Opublikowano
  • Autor

Będzie wężownica z zaworem zamontowana w mpm-a z boku już o tym pisałem ...

Bardziej interesują mnie informacje dotyczące podłączenia bufora i wykorzystanie go do cwu.

Jak to podłączyć , żeby było wszystko według sztuki a jednocześnie funkcjonalnie , co czasami

jest trudne do połączenia. Dokładnie podłączenie wyjścia cwu i połączenie tego do istniejącego bojlera

żeby można było i wspólnie i niezależnie korzystać z cwu z obu zbiorników.

Czy jako zasilanie i powrót do bufora można wykorzystać dotychczasowe rury CU28 ?

post-68994-0-34977500-1488111882_thumb.jpg

Opublikowano

Pewnie że Cu28 może być, bojler powinieneś ładować kotłem z pominięciem bufora. W schemacie który podrzucił odpowietrznik wszystko ładnie namalowane.

Możesz też fundnąć sobie bufor z wężownica cwu. Ale to już zacny wydatek.

Opublikowano
  • Autor

Właśnie taki bufor planuje , tylko nie bardzo wiem jak to podłączyć

żeby korzystać z cwu z bufora jak i z bojlera .

W bojlerze mam grzałkę elektryczną tak że latem można by czasem użyć , ale znowu

bojler to 100 lub 120 l nie pamiętam w tej chwili a obsługuje on 9 osób i często

ciepłej wody nie wystarcza i trzeba się ustawiać w kolejkę , bufor z cwu załatwił by raczej sprawę

chyba że istnieje jakieś inne rozwiązanie pośrednie . Wszelkie sugestie mile widziane.

Opublikowano
  • Autor

W tej chwili mam tak i chciałbym dodać bufor z wężownicą cwu.

post-68994-0-09865400-1488145723_thumb.jpg

Opublikowano

Wygląda na to że instalacja w układzie zamkniętym(bo nie widzę rury do naczynia otwartego)brak zabezpieczenia w postaci zaworu schładzającego dla instalacji zamkniętej.W takiej postaci jest po prostu niebezpieczna.Może szkoda mówić o błędach aktualnej instalacji skoro będzie przeróbka.

Dołączenie bufora jak w załączniku.

Pompa do bojlera CWU na powrót, bo zawór temperaturowy VTC 511 nie będzie działał poprawnie.Woda przeleci przez bojler zamiast przez zawór 3d.

Opublikowano
  • Autor

Miejsca od podłogi do bojlera mam niecałe 2m więc bufor będzie w granicach 800l do 1000l w zależności od wykonania , chyba że odsunę od ściany to 2.5 m do sufitu jest tak że te 1000l to na pewno.

Przez drzwi da się wstawić średnicę max 79 cm a widziałem że kolega p2ar (Przemysław) ma coś podobnego w ofercie, muszę zadzwonić może coś podpowie i się dogadamy.

Opublikowano

To zrezygnuj całkiem z bojlera na rzecz bufora z wężownicą, przy nabitym buforze 1000 L do 90 'C to cwu dla 9 osób wystarczy jeszcze z nadmiarem. W taki bufor też można wstawic grzałke.