Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jaki Piec I Instalacja Do Mieszkania 50M2

ameno25

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam 

Koleżanka kupiła mieszkanie w bloku z lat 50 na 2 piętrze bez instalacji CO .

W bloku nie ma gazu i nie wiadomo kiedy będzie , większość mieszkańców ma małe piece na węgiel i ona również chce taki piec tam zainstalować .

Rozkład pomieszczeń to :

Salon i kuchnia  - 28m2

Pokój                    17m2

łazienka                5m2

Koleżanka chciałaby  w kuchni i lazience OP , pokoj i  salon grzejniki ,

Zapotrzebowanie na ciepło nie zostało policzone ,  ale mieszkania są "ciepłe" tylko 2 ściany  zewnętrze grubości  50cm , góra , dół , i 2 boki sąsiedzi , okna będą wymieniane na nowe , drzwi zewnętrzne 1 sztuka na ogrzewana klatkę , dziś tam byłem to było tam ponad 10* a mieszkanie nie ogrzewane kilka miesięcy 

Proszę o pomoc w doborze pieca na oraz schemat instalacji .

W rachubę nie wchodzi gaz , ale inne pomysły niż węgiel owszem 

Opublikowano

Tez jej to proponowałem , ale czy są takie malutkie kociołki na pelet ?

Opublikowano

Co do OP to czy przewidziała poziomy podłogi?zwłaszcza że to istniejący już budynek.Często jest sytuacja ze inwestor mówi a tu będzie to czy tamto a nie bierze się pod uwagę możliwosci technicznych tzn.w tym przypadku min.3cm styro.+wylewka 6,5cm

Opublikowano

Podłogi są deski na legarach które będą zerwane , ułożony 10cm styropian i nowe wylewki , także technicznie nie ma problemu z ułożeniem OP

Nie wiem natomiast jakie źródło ciepła umieścić , tam jest potrzebny jakis malutki kociołek góra 5kW , tak jak pisałem wyżej straty ciepła sa tam bardzo małe , mieszkanie w środkowej klatce bloku 

Opublikowano

A może ogrzewanie elektryczne ? Kocioł na węgiel?: 2 piętro,doprowadzenie powietrza,wentylacja, czad, brud i kurz i kobieta to nie widzę tego dobrze.

Opublikowano

Podłogi są deski na legarach które będą zerwane , ułożony 10cm styropian i nowe wylewki , także technicznie nie ma problemu z ułożeniem OP

Nie wiem natomiast jakie źródło ciepła umieścić , tam jest potrzebny jakis malutki kociołek góra 5kW , tak jak pisałem wyżej straty ciepła sa tam bardzo małe , mieszkanie w środkowej klatce bloku 

Po pierwsze zeby zmnieić podlogi na wylewki musisz mieć zgodę własciciela budynku- on bedzie do podjęcia decyzji w tej sprawie wymagał projektu budowlanego - musi być pewny że sufit nie spadnie na głowy sąsiadów.

Po drugie ,to nie jest tak jak myslisz z tymi stratami ciepła, Teraz to mieszkanie (świadomie lub nie)  ogrzewają sąsiedzi i ponoszą tego koszty.dlatego jest taka temperatura w mieszkaniu.Ty jak zaczniesz ogrzewać to mieszkanie ,to nie będziesz ogrzewał go tylko od 10* wzwyż.  .Przejmiesz też ogrzewanie do 10* tego mieszkania przez sąsiadów.

Ja mieszkam w bloku -nawet jak bym sobie zdemontował grzejniki to i tak za ogrzewanie będę płacił, nawet jeżeli licznik pokaże zero zużycia ciepła w mieszkaniu.

Tam gdzie jest wspolne ogrzewanie tak to jest .  W twoim przypadku to sąsiedzi ponoszą te koszty.

Zeby cokolwiek doradzić w twojej sprawie ,musimy wiedzieć jaką kwotę chce przeznaczyć koleżanka za ogrzanie tego mieszkania.Jak ona sobie to wyobraża.

Opublikowano

Zgoda na wylewki jest, w tym bloku nie ma ogrzewania zbiorczego, kiedyś były tam piece kaflowe.

Teraz ludzie maja małe kotły CO i małe instalacje Co

Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Kolego policz i le bedzie miesięcznie kosztowało ją najtańsze ogrzewanie węglowe . .Weż też pod uwagę to jak bardzo upierdliwe jest miec kotlownie w mieszkaniu. Ile to kosztuje.?Potem polIcz ile za ogrzanie tego mieszkania zaplaci majac ogrzewanie elektryczne (wodne) bo chce mieć podłogówkę. Jezeli różnica będzie dla niej akceptowalna to takie ogrzewanie stosują koledzy w tym wątku.

https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/3372-elektryczne-centralne-ogrzewanie/

ps.

Ogrzewanie podłogowe może też być elektryczne(maty) i wtedy 2ga taryfa i piece z dynamicznym rozładowaniem.

Opublikowano

Z tym ogrzewanie elektrycznym to nie jest głupi pomysł.

Jak wymienić okna na 3 szybowe małe straty ciepła.

Ściana zewnętrzne można ocieplc multipurem. Ale nie trzeba. Koszt ogrzewanie wyjdzie podobny do pelletu. A zero roboty . Grzejniki na taryfa nocna lub elektryczne podłogowe.

Jak są takie małe straty ciepła to tylko tak .

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Tez jej i tym mówiłem, ale ona uparla się na ten węgiel.

Ja jej tylko pomagam bo dziewczyna jest sama po rozwodzie, z drugiej strony nie chce jej namawiać zbyt mocno bo wiecie jak to jest, jak coś pójdzie nie tak to później pretensje mogą być a tego chce uniknąć.

Opublikowano

Następna sprawa z ogrzewaniem elektrycznym jest taka ze najpierw trzeba sprawdzić jaki przewód jest zasilający to mieszkanie, obawiam się ze może być jakieś aluminium max 4mm2

Opublikowano

Plany się zmieniły , przekonałem ją do kotła na prąd  , poza tym sąsiedzi mają i chwalą .

CZy znajdzie sie jakis  osoba która poleci jakiś kocioł na prąd mysle do 6kW najlepiej z naczyniem przeponowym .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.