Jorvaskr Opublikowano 9 Lutego 2017 #1 Opublikowano 9 Lutego 2017 Witam forumowicze, planuję adaptację poddasza nad garażem domu wolnostojącego. Powierzchnia poddasza w kształcie kwadratu (niecałe 7m x 7m). Metraż który uda się uzyskać to około 42m2. Dach czterospadowy. Aktualnie lokal nieocieplony bez okien ale jak wiadomo do czasu remontu. Moje pytanie brzmi jakie ogrzewanie C.O. i C.W.U. do takiego mieszkania polecacie? Oczywiście przy ocieplonym i wyizolowanym lokalu. Pozdrawiam.
Mario1969 Opublikowano 10 Lutego 2017 #2 Opublikowano 10 Lutego 2017 Ocieplenie poddasza nie mniej niż 20cm dobrej jakości, ściany 20cm i podłogi 20cm. Przy dobrze wykonanym (grubość oraz robota) ociepleniu to przy -20 zapotrzebowanie może nie przekroczyć 2kW. Potem: w kolejności prąd z taryfą g12 licząc koszty wykonania i czas zwrotu: 1.grzejniki z dynamicznym rozładowaniem, 2.kable grzewcze na podłodze lub i w ścianach - praktycznie niezniszczalne- 3.przepływowy kocioł elektryczny: a) z podłogówką opcja z buforem b.)na kaloryferach opcja z buforem 4. PC: a) P-P b.)P-W + podłogowe c)P-W + podłogowe (bufor wodny) ostatecznie gaz -podłogówka+ kondensat. jako że garaż po spodem wg mnie najwłaściwszym zawsze wyborem coś co opiera się na ogrzewaniu podłogowym. Ja poszedłbym w 2 . Jak się boisz braku prądu to w ciągu paru godzin wstawiasz kozę za 600PLN (lub 140) i grzejesz chrustem :D
Jorvaskr Opublikowano 10 Lutego 2017 Autor #3 Opublikowano 10 Lutego 2017 Dziękuję za odpowiedź. Mieszkanie będzie podzielone na salon z otwartą kuchnią, łazienkę i sypialnię. Ściany wykonane będą z płyty gipsowej na stelażu. Zainteresowała mnie metoda pierwsza i trzecia. Zacznijmy od pierwszej. Jakie piece i w których pomieszczeniach musiałyby się znajdować? Co z ciepłą wodą użytkową, el. podgrzewacz przepływowy? Jeżeli tak, to czy zamontowany takowy w łazience będzie w stanie ogrzać wodę w łazience i w kuchni, która będzie za ścianą? Metoda trzecia. Z czego składałaby się taka instalacja? Interesuje mnie wersja z kaloryferami. Na jakiej zasadzie to działa? Pytanie poza tematem, która z tych metod ogrzewania będzie tańsza w eksploatacji? Zakładając, że temperatura, którą chciałbym uzyskać w dzień to 22C, a w nocy 19C. Oraz jaki mógłby być miesięczny koszt energii el. stosując taryfę G12 grzejąc jedną lub drugą metodą?
Mario1969 Opublikowano 11 Lutego 2017 #4 Opublikowano 11 Lutego 2017 Wszystko zależy od docieplenia czyli grubość, jakość, wykonanie. Tu masz przykład http://cieplowlasciwie.pl/wynik/26yi . Pobaw się linkiem.
Gość berthold61 Opublikowano 11 Lutego 2017 #5 Opublikowano 11 Lutego 2017 bardzo mocno w twoim wypadku zastanawiałbym się nad zwykłym klimatyzatorem typu split , koszt mizerny a sterowalność superowa , do takiej powierzchni to każdy się nada i ciepełko w parę sekuund
Mario1969 Opublikowano 11 Lutego 2017 #6 Opublikowano 11 Lutego 2017 Klimatyzator to Pompa Ciepła Powietrze -Powietrze czyli pkt 4a) jednak przy słabym ociepleniu podłogi może być niski komfort. Muszą być 2sztuki + grzejnik do łazienki. Jeżeli śpicie jak kamienie to nie będzie przeszkadzał, jeżeli zaś jak zające to może być uciążliwe. Inna sprawą jak każda klimatyzacja ma swoje plusy i minusy znane z samochodów.
Gość berthold61 Opublikowano 11 Lutego 2017 #7 Opublikowano 11 Lutego 2017 tak tylko Klimatyzator to Pompa Ciepła Powietrze -Powietrze czyli pkt 4a) jednak przy słabym ociepleniu podłogi może być niski komfort. Muszą być 2sztuki + grzejnik do łazienki. Jeżeli śpicie jak kamienie to nie będzie przeszkadzał, jeżeli zaś jak zające to może być uciążliwe. Inna sprawą jak każda klimatyzacja ma swoje plusy i minusy znane z samochodów. przeważnie za punkt piąty każą sobie płacić ponad 20 tys grubo a tu jest kilka opcji nie więcej niż 6 tys 1 split od 1500-do 3000 markowy sprzęt 2 duosplit te już droższe ale nawiewinik czy jak to tam się zwie można wstawić w sufit, czy ścianę , gdziekolwiek a drugi to samo 3 kilmatyzator kanałowy i chyba to jest najlepsza opcja , kanał można dać gdzie się chce ukryty nie będzie przeszkadzał np http://allegro.pl/klimatyzator-kanalowy-gree-gfh-guhd09k3fi-2-7kw-i6690925169.html
Jorvaskr Opublikowano 11 Lutego 2017 Autor #8 Opublikowano 11 Lutego 2017 Bardzo dziękuję za zainteresowanie Panowie. Wstępnie poczytałem, zrobiłem małe rozeznanie w temacie i wydaje mi się, że poszedłbym w piece akumulacyjne i podgrzewacz przepływowy. Musiałbym wyposażyć mieszkanie w trzy piece akumulacyjne. W łazience i sypialni zastosowałbym piece statyczne a w salonie piec dynamiczny. Czy to dobre rozwiązanie? Jakiej mocy powinny być piecyki w poszczególnych pomieszczeniach? Jeżeli chodzi o podgrzewacz przepływowy to umiejscowiony będzie w łazience. Będzie on ogrzewał wodę, której używał będę pod prysznicem, w umywalce i w kuchennym zlewie. Czy możliwe jest takie rozwiązanie abym z jednego podgrzewacza rozprowadzał wodę na trzy osobne źródła? Jeżeli tak to zastosowałbym podgrzewacz elektryczny przepływowy o mocy 15kW ze sterowaniem elektronicznym. Dodam na sam koniec, że mam dostęp do 3 -fazowego napięcia 400V~. Pozdrawiam.
Maciek92 Opublikowano 14 Lutego 2017 #9 Opublikowano 14 Lutego 2017 przeważnie za punkt piąty każą sobie płacić ponad 20 tys grubo Pozdrawiam z comiesięcznego urlopu na Mauritiusie :-). A tak serio - instalacja z kotłem gazowym kondensacyjnym 2f zamknęłaby się, tak na oko, spokojnie w 10k PLN z wliczoną robocizną. I to licząc wykorzystanie materiałów Emmeti, które cenowo plasują się gdzieś w okolicach Uponora.
automatyk Opublikowano 18 Lutego 2017 #10 Opublikowano 18 Lutego 2017 załoz sobie klimę do -25st arktic 2szt np samsunga do tego drabinka na prąd w łazience lub matę podłogowa i zasobnik wiszacy na prad i tyle tanio czysto i przyjemnie
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.