Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Nie Działa Tygodniówka: St480 + St280

Przemyslaw85

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Posiadam do swojego pieca sterownik ST480 do którego podłączone mam:

- pogodówkę;

- zawór 4d z siłownikiem;

- 4 pompy: CO, CWU, podlogówka, cyrkulacja;

- regulator pokojowy ST-280 komunikacja RS;

Konfiguracja:

- Menu instalatora

-- Regulator pokojowy -> tech

-- Zawór

--- Regulator pokojowy -> regulacja proporcjonalna (czyli ma wpływać na zawór)

---- Zmiana zadanej zaworu -> 1 stopień

---- Różnica temperatur pomieszczenia -> 0.1 stopnia

Jeśli chodzi o regulację temperatury za zaworem to wszystko działa super. Jak temp spadnie to temp na CO zostanie podniesiona, jak przekroczone to odpowiednio spadnie.

Jakiś czas temu skonfigurowałem sobie tygodniówkę: od 22:00 do 06:00 ma być -2 stopnie od zadanej (z przejściami stopniowymi). Na wyświetlaczy pod temperaturą zadaną na mieszkaniu widać informację -0,5 -1, -2 ale nie ma żadnej reakcji na zaworze. On dalej utrzymuje temperaturę zadaną pierwotną tj: 21'.

Już próbowałem zrobić podbicie temperatury przez cały dzień o 4 stopni ale i tak zawór utrzymywał zadaną pierwotną.

Co jeszcze albo gdzie trzeba zmienić by te zmiany (z tygodniówki) w końcu zaczęły działać. Tech twierdzi że coś jest źle ustawione, ale dodzwonić się do nich po godzinie 16:00 graniczy z cudem (a ponoć pracują do 20:00). Od 8:00 to siedzę w robocie wiec nie mam możliwości być przy regulatorze.

Wersje oprogramowania:

ST-480: S256.51.30

ST-280: 02.01.02

Obawiam się iż to wina samego regulatora, ale może ktoś już się spotkał z takim efektem. Aktualizacja oprogramowania regulatora to koszt 250zł z racji na potrzebę wymiany elektroniki.

Opublikowano

wszystko przez regulacje proporcjonalna daj sobie regulacje Regulator TECH

przy proporcionalnej bedzie ci mieszac 

Opublikowano

po zmianie na Regulator TECH powinno ci wszystko działac 

Opublikowano

@zon przy ustawieniu regulator TECH działa to zupełnie inaczej i trochę to psuje komfort. Przy tym wyborze działa jest opcja: obniżenie pokojówki z menu instalatora -> zawór. Działa to tak: gdy regulator zgłosi dogrzanie temperatury wody za zaworem zostanie obniżono o wartość ustawioną np 10 stopni względem tego co wyszło z pogodówki. Natomiast gdy zgłosi niedogrzanie temperatury wody idzie taka jak wyliczona z pogodówki. Powrót na mieszkaniu do zadanej trwa znacznie dłużej niż przy regulacji proporcjonalnej. Wszystko dlatego że na instalację nie popłynie więcej niż temperatura zadana na zaworem.

Przy regulacji proporcjonalnej działa to tak że jak temperatura na mieszkaniu jest równa zadanej to temperatura wody na instalację:

Przykład:

zadane z pogodówki: 38'

- temperatura w pokoju = zadanej to korekta = 0

- temperatura w pokoju + 0,5': korekta zaworu o -5'

- temperatura w pokoju -0,5': korekta zaworu +5.

@kiminero

W tej opcji mam:

- typ regulatora pokojowego -> wybrany regulator tech

- wpływ na: Wyłączone/Kocioł/Pompa -> wybrane wyłączone.

Gdy wybiorę:

- Kocioł: tu obniżana jest temperatura zadana na kotle o wartość z "obniżenie pokojówki" z głównego menu w zależności od dogrzania/niedogrzania.

- Pompo: włączenie/ wyłączenie w zależności od dogrzania/niedogrzania.

Opublikowano

No to pupa.

To podejdź do tego z drugiej strony i przesuń krzywą pogodową w dół. Wtedy utrzymanie temp będzie wymagało dłuższego grzania i ewentualne obniżenie od pokojówki zrobisz 2-3 stopnie.

Opublikowano

Takie rozwiązanie nie wchodzi w grę. To musi jakoś działać.

Nie zamierzam z regulatora RS robić dwu stanowego, a twoja propozycja się właśnie do tego sprowadza.

Opublikowano

No to z TECHem walcz. Coś co miało działać nie działa.

Moja propozycja sprowadza się do zrealizowania celu jaki chcesz osiągnąć.

Tam jest napisane:

post-18583-0-43123400-1485523447_thumb.jpg

może zaznacz "Kocioł" i w obniżeniu od pokojówki dla kotła wprowadź 0.

Jeśli to jest podstawowa opcja wyboru między rodzajem regulatora standard/TECH i ty masz to jako "Wyłączone", to ma to wpływ ignorowanie innych ustawień i de facto masz domyślnie regulator standardowy.

Kombinuję, bo pomysłów innych nie mam. Mogę się mylić i przydałby się tu jakiś użytkownik TECHA do konsultacji.

Opublikowano

Chyba nie do końca (w sensie 2 stanu) tak to działa, mam ten sam zestaw ST480+ST280, krzywą mam dobraną z niewielkim "zapasem", po zgłoszeniu dogrzania obniżam o 5 stopni na zaworze w stosunku do wyliczenia z krzywej, przy zadanej w pokoju powiedzmy 22 stopnie z histerezą 0.2 stopnia, temperatura obniża się do 21.8 czasami przez kilka godzin, komfort cieplny jest super - mam część na podłogówce a część domu na grzejnikach.

Inna sprawa, że jak słońce mocniej poświeci to wtedy przebije 22 stopnie - tego chyba już tak prosto nie da się wyregulować.

Opublikowano

@kiminero Jak już pisałem. Zmiana temperatury zadanej na kotle nic mi nie da z racji na zawór 4d. Zmniejszę temperaturę na piecu, zawór się bardziej otworzy, a i tak i tak na instalacje popłynie tyle ile wychodzi z wyliczeń.

W tym  menu musi być ustawiony regulator tech. W przeciwnym razie tracę na regulatorze pokojowym informacje z pieca takie jak: temperatura pieca, co, CWU, ilość paliwa w zasobniku. Jednym słowy robi się z niego regulator typowy 2 stanowy włącz/wyłącz.

Dział w którym trzeba coś zmienić to jedynie menu instalatora -> zawór.

@PJack Rozumiem że masz ustawioną regulację proporcjonalną. Zgadza się jak słońce przygrzeje a mam duże drzwi tarasowe od południa (3x2.3) to temperatura w salonie zamiast 21 czesto oscyluje w granicach 21,5-22,5 mimo że na zewnątrz jest -10.

Ale przy takich przebitkach temperatura wody na instalacje dostaje konkretne korekty: 5-15 stopni mniej od krzywej grzewczej.

Nie wiem tylko dlaczego nie działa mi tygodniówka.

Zadana na mieszkanie 21 do tego obniżka z pogodówki -1'. Wiec powinien tak zmniejszyć temperaturę na mieszkanie by uzyskać 20 stopni. A on ciągle ciągle pilnuje zadanej nie uwzględniając korekty z tygodniówki.

Zrobiłem już próbę +4 do zadanej czyli 21 +4 =25 stopni. Czekałem kilka godzina on dalej utrzymywał zadaną pierwotną. Przy 0 stopni na zewnątrz z krzywej wychodziło 38 na instalacje wiec się trzymał tej granicy. Na sterowniku pieca literka P w górnym prawym roku świeciła się na stałe znaczy że regulator zgłosił dogrzanie.

Spróbuje dziś zmienić histerezę na 0,2 stopnia na sterowniku jak i w regulatorze. Ale wątpię by to cokolwiek zmieniło.

Jaką masz wersję oprogramowania ST280?

Opublikowano

@Przemyslaw85 nie jesli dasz zmiane zadanej zaworu wtedy przy ustawionym spadku temp w pokoju dogrzeje zxawór o tyle ile ustawisz w zmianie zadanej zaworu 

Opublikowano

@PJack Rozumiem że masz ustawioną regulację proporcjonalną.

Spróbuje dziś zmienić histerezę na 0,2 stopnia na sterowniku jak i w regulatorze. Ale wątpię by to cokolwiek zmieniło.

Jaką masz wersję oprogramowania ST280?

Nie mam proporcjonalnej, mam ustawione:

- Urządzenie regulatora pokojowego - Regulator pokojowy - Regulator TECH

Na sterowniku (na piecu) zmieniam obniżenie pokojówki, zmiana zadanej zaworu.

W ST280 w ustawieniach czujnika temperatury mam tylko histerezę i kalibrację. Zadaną temp. pomieszczenia ustawiam na ekranie głównym - widok instalacji.

Ale - nie używam ustawień tygodniówki - dzisiaj wieczorem włączę na próbę i dam znać jakie efekty.

Teraz jak zerknąłem do instrukcji to widzę, że "Funkcja tygodniówka umożliwia zaprogramowanie odchyłek temperatury zadanej kotła w poszczególnych dniach tygodnia w konkretnych godzinach."

Trochę mi się to kłóci - zadana na kotle to jedno, pogodówka pilnuje temp. za zaworem - czy na kotle ustawię 64 czy 70 stopni to i tak na pokój pójdzie 46 - tyle mam teraz. Sprawdzę w weekend.

Opublikowano

Proponuję sprawdzić taki wariant:

Cytuję za dokumentacją:

z manuala 480 "Funkcja tygodniówka umożliwia zaprogramowanie odchyłek temperatury zadanej kotła w poszczególnych dniach tygodnia w konkretnych godzinach"

z manuala 280 "Sterowanie tygodniowe Funkcja ta pozwala zmienić zadaną temperaturę pokoju w cyklu dobowym."

wyłączyć sterownie tygodniowe na kotle w sterowniku głównym, zostawić tylko ustawienia na pokojowym ST280.

Temp. kotła powinna będzie utrzymywana przez sterownik główny, natomiast temperatura za zaworem 4D będzie ustawiana na podstawie wskazań i ustawień ST280 - tak sobie to wyobrażam i tak dzisiaj wieczorem przetestuję.

Opublikowano

Mała korekta. Ustawienie zwiekszenie temperatury w tygodniówce regulatora np +4 nie przynosi efektu na zaworze, ale litera P w górnym prawym rogu sterownika miga. Znaczy że sterownik dostaje informacje o niedogrzaniu.

Tygodniowa na kotle dotyczy koła. Nie ustawiałem i nie zamierzam tego zmieniać. Temperatura kotła jest ustawiona na stałe 65.

Wysłano z tel.

Opublikowano

Zrobiłem test wczoraj, ale po kolei:
Temp. zadana na kotle 68 stopni, obniżenie pokojówki na kotle (-2 stopnie), temp. zadana w pokoju 21.3 stopnia, temp. zadana zaworu 51/52 stopni (regulowane przez krzywą), obniżenie zaworu po dogrzaniu -5 stopni.

Stan początkowy po włączeniu sterowania tygodniowego na ST280:
1. wersja oprogramawania
post-50629-0-38985400-1485717263_thumb.jpg

2. uruchomienie tygodniowego
post-50629-0-38650700-1485717305_thumb.jpg post-50629-0-23230200-1485717328_thumb.jpg
ustawiłem obniżenie o 0.2 stopnia aby nie czekać godzinami, plus otwarcie drzwi na taras i położenie regulatora na podłodze aby szybciej się wychłodził

3. Mam stan dogrzania, jest info o dodatkowym obniżeniu temp. o 0.2 stopnia, oraz zmiana zadanej zaworu z 51 na 47 stopni
post-50629-0-79427600-1485717473_thumb.jpg

4. Teraz mam obniżenie o histerezę regulatora z 21.3 do 21.1 ale ponieważ działa tygodniowe to nadal na zaworze jest 46 stopni - obniża dalej
post-50629-0-55175400-1485717758_thumb.jpg

5. Teraz było wietrzenie pomieszczenia aby szybciej obniżyć temperarurę
post-50629-0-29992600-1485717811_thumb.jpg
Na kotle znika -2 - dostał info że trzeba dogrzać, zawór zaczyna podnosić temperaturę zaworu do zadanej

6. Zawór na zadanej kilka minut później
post-50629-0-88390000-1485717894_thumb.jpg

7. Po nagrzaniu do 21.1 siłą bezwładności doszedł jeszcze do 21.2, ale na zaworze obniżył do 47 i dalej już trzymał 21.1
post-50629-0-13039100-1485718164_thumb.jpg

Tutaj jeszcze krótki filmik z działania sterowaniem zaworu

Oraz przegląd ustawień na sterowniku:

ps: czy ktoś mi powie jak wstawić aby zamiast linku była miniatura filmu?

Przemyslaw85 - mam nadzieję, że test pomocny - nocna pora bo akurat miałem inne prace zaplanowane a to przy okazji :)
Opublikowano

Ja mam trochę inny sterownik na piecu ale może coś podpowiem spróbuj zmienić ustawienia przy zaworze jeżeli się da u mnie wygląda to tak:

https://youtu.be/fJvo_LvjHLE

Defro Komfort Eko Duo Uni R 25 kw

Opublikowano

Nie masz włączonej regulacji proporcjonalnej. U Ciebie działa to na zasadzie obniżki pokojówki zdefiniowanej na 5 stopni. Dlatego też zawór po zgłoszeniu dogrzania obniża temperaturę cieczy o 5 stopni.

W tej wersji to działa i u mnie bo to już testowałem.

Mi chodzi o regulację proporcjonalną. A różnica w działaniu pomiędzy obniżeniem pokojówki a proporcjonalna jest znaczna. Co widać jak mieszkanie jest dogrzane np przez promienie słoneczne a także po przewietrzeniu.

Regulacja zwykła Tech: od zadanej wyliczonej z pogodówki obniżana jest temperatura na instalację o wartość zdefiniowaną. na instalację nie popłynie więcej niż wartość zadana (wyliczona z pogodówki czy też nastaw ręczny).

Natomiast przy regulacji proporcjonalnej on sobie reguluję i wpływa na zawór w znacznym zakresie np na mieszkaniu zadana to 21' ale promienie słoneczne podbiły do 22,4'. W efekcie zawór mniejszy temperaturę od zadanej o 14 stopni (zdefiniowane na zaworze 0,1 na mieszkaniu to 1' na zaworze). Czyli zamiast 40 zadanej płynie 26 stopni.

Pogodnie jest jak temperatura spadnie np po przewietrzeniu: Zadana to 21' a aktualna to np 19,8' znaczy że o 1.2' mniej. W efekcie na instalację płynie zadana + 12 stopni i jednoczenie zwyżka spada wraz z nagrzaniem mieszkania np: po paru minutach temperatura na mieszkaniu to już 20,5' wiec za zaworem płynie zadana + 5 stopni.

Nie wiem tylko dlaczego regulacja proporcjonalna nie działa wcale. Możliwe że u ciebie mając znacznie nowszą wersję oprogramowania w regulatorze pokojowym to będzie działać jak trzeba. Dałbyś radę zrobić test z regulacją proporcjonalną?

Tylko ustaw Zmiana zadanej zaworu -> 1 stopień jak i  Różnica temperatur pomieszczenia -> 0.1 stopnia. Pytanie czy będzie ci działać tygodniówka bo u mnie nie działa. Informacje na wyświetlaczu są a brak efektów.

Mimo wszystko dziękuję za poświęcony czas i chęci przetestowania tej opcji.

Opublikowano

Dałbym radę - nie ma problemu - ale dopiero w weekend, jak będę w domu na miejscu, bo tak to jedynie zdalnie mogę drobne korekty wprowadzać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.