klapoluchy Opublikowano 16 Stycznia 2017 #1 Opublikowano 16 Stycznia 2017 Witam Ostatnio podczas czyszczenia palnika zauważyłem że z niektórych otworów nie leci powietrze. Od strony czopucha 3 otwory są zatkane, jak z reszta to jeszcze nie wiem. Czy jest możliwe że popiół zatkał te otwory czy może jest coś nie tak z koroną? Może ktoś miał podobny przypadek. Dodam że kocioł nowy pracuje od października i pale tylko grochem.
PrzeMal Opublikowano 16 Stycznia 2017 #2 Opublikowano 16 Stycznia 2017 Raczej się zatkało od środka. Wysłane z mojego Z520 przy użyciu Tapatalka
kiminero Opublikowano 16 Stycznia 2017 #3 Opublikowano 16 Stycznia 2017 Te otwory są nawiercone po prostej do kanału powietrznego pod koroną. Dobierz drut/śrubokręt do średnicy otworu i do dzieła.
klapoluchy Opublikowano 16 Stycznia 2017 Autor #4 Opublikowano 16 Stycznia 2017 Już tam gmerałem śrubokrętem i lipa a jest opcja że otwór mógł zostać zalepiony przy uszczelnianiu korony?
kiminero Opublikowano 16 Stycznia 2017 #5 Opublikowano 16 Stycznia 2017 No mógł. Jak czyszczę te wszystkie bruceropodobne palinki żeliwne, to nie ma problemu z udrażnianiem otworów, ale raz zdarzył mi się przypadek, że nowa korona zdjęta do uszczelnienia miała w nacięciach sporo stalowych kuleczek (chyba z jakiegoś procesu piaskowania?) i te kulki to już problem był wytargać. Otwory do delikatnie sobie młotkiem pomóż udrożnić. Jak to silikon, to pójdzie.
RobertGr Opublikowano 19 Stycznia 2017 #6 Opublikowano 19 Stycznia 2017 Jest także opcja że jest niedowiercony, spotkałem takie coś.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.