Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Poprawa Instalacji. Jak To Poprawnie Podpisać.

tomd5

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A więc tak po konsultacjach z 3 hydraulikami. Rozwiązanie jest następujące. Chciałbym uniknąć błędów przy tej poprawce i najważniejsze uniknąć 3 raz kosztów. Proszę o pomoc

Co się okazało w obecnej konfiguracji nie podobała mi się koncepcja podłączenia grzejników razem z szafkami do Op. Zawory termostatyczne okazały się też za małe w szafkach bo na dole mam zawór esbe do 50m2 jest 80m2 przez to prawdopodobnie nie mogę ustawić przepływów instalacja odpowietrzona. Na górze jest do 100m2 a jest 135m2 co wiadomo ogranicza przepływ w instalacji. Koncepcja która przedstawił mi jeden z hydraulików jest taka że przenieść wszystkie pompy do kotłowni.

Od kotła nowe rury Cu 35 potem osobne zasilania na dół do szafy i do góry Cu 28. Do grzejników zostaje cu22. Teraz pytanie Zostawić ten zawór 4d czy dać 3 zawory 3d? Zasilanie elektryczne do pomp podłogowych pójdzie z pieca. Później przyjdą na to automaty do zaworów. Jak to zrobić żeby było dobrze? Czym rysujecie te instalacje co żebym mógł pokazać hydraulikowi?

89012efc5209e27a02c501cc4ad3239c.jpg924ca55ca1c106d26ba00902c6796f99.jpg0212494749a3f08e30cb398b4517ae91.jpge65d5a15656ef4bd177f70ca16b68783.jpg

t_d :)

Opublikowano

Koncepcja z przeniesieniem pomp do kotłowni jest bardzo dobra.Ilość zaworów 3d jest uzależniona od tego czy chcesz grzać różnymi temperaturami na piętrze i na parterze.( jak będą osobne pompy to muszą być osobne zawory}. Z zaworu 4d bym zrezygnował i jeden grzejnik podłączył bez termostatu i to pełniło by funkcją podgrzania powrotu. Pewnie jest jeszcze bojler, który też do tego dobrze się nadaje.

Opublikowano

Co to znaczy nie da się sterować

Na rotametrach nic się dzieje i jak na moje góra nagrzewa jakoś się 4 5 godzin szybciej od dołu

Opublikowano

Koncepcja z przeniesieniem pomp do kotłowni jest bardzo dobra.Ilość zaworów 3d jest uzależniona od tego czy chcesz grzać różnymi temperaturami na piętrze i na parterze.( jak będą osobne pompy to muszą być osobne zawory}. Z zaworu 4d bym zrezygnował i jeden grzejnik podłączył bez termostatu i to pełniło by funkcją podgrzania powrotu. Pewnie jest jeszcze bojler, który też do tego dobrze się nadaje.

Osobno dół i góra. Bojler jest z lewej strony pompa ciepła Galmet spectra

Opublikowano

Moje zdanie jest takie, że wiadomo opcja przeniesienia pompy do kotłowni że skrzynek zastosowanie zaworu 3d i pompa kotłowa, sterowanie pogodowe byłoby najlepszym rozwiązaniem, ale ze zainwestowałeś w ten stan co jest dużo pieniędzy i co najmniej drugie tyle trzeba y dołożyć jak nie więcej ja bym dołożył tylko pompę za zaworem 4d i włączył pompę do cwu na stałe jako kotłową i będzie działac

Opublikowano

Chce mieć zrobione tak jak pisze dwa lub trzy niezależne układy a kwestia pieniędzy hmmm częściowy może nakład będzie ale nie wszystko. Gdybym trafił na to forum szybciej to wybrał bym piec Biawara na pellet i inaczej to wszystko rozegrał ale może się uda sprzedać ten piec za dobre pieniądze komuś innemu

Opublikowano

Zależy ile tej podłogówki jest i jak ma być sterowana.Jeżeli chciałbyś pozostać przy zaworach 3D takich jak masz teraz czyli typu VTA(sterowanie stałotemperaturowe) to na jednym zaworze przy tej ilości podłogówki 18pętli? nie pójdzie nawet przy największym czyli VTA 572.Musiałyby być dwa takie zawory i oczywiście wtedy 2pompy.

Chcąc zrobić całą podłogówkę na jednej pompie musiałbyś zastosować zawór 3D z siłownikiem typu VRG 

wtedy sterownik Twojego kotła musiałby mieć możliwość sterowania siłownikiem tego typu zaworu,przy tej opcji można też sterować obiegiem OP pogodowo(o ile sterownik kotła ma taką funkcję)

Opublikowano

Z szaf układy pompujące idą precz tam idzie tylko zasilanie. Na zaworze 3 drogowym chciałbym afriso plus siłownik jest 18 pętli przyjmując że każda ma do 80 m i myślę czy nie wywalić tego zaworu 4d i zrobić wszystko na 3d

Opublikowano

Zależy ile tej podłogówki jest i jak ma być sterowana.Jeżeli chciałbyś pozostać przy zaworach 3D takich jak masz teraz czyli typu VTA(sterowanie stałotemperaturowe) to na jednym zaworze przy tej ilości podłogówki 18pętli? nie pójdzie nawet przy największym czyli VTA 572.Musiałyby być dwa takie zawory i oczywiście wtedy 2pompy.

Chcąc zrobić całą podłogówkę na jednej pompie musiałbyś zastosować zawór 3D z siłownikiem typu VRG

wtedy sterownik Twojego kotła musiałby mieć możliwość sterowania siłownikiem tego typu zaworu,przy tej opcji można też sterować obiegiem OP pogodowo(o ile sterownik kotła ma taką funkcję)

Odpowietrznik myślisz że jedna pompa Grundfos Alpha2L 25 60 da radę na te 18 pętli? Zasilanie pójdzie Cu 28 obieg kotłowym Cu 35 zawór 3 d 1" kvs 12 czy nie ryzykować i dwa osobne obiegi?

Opublikowano

U mnie jedn pompa Grundfos 25/60 zasila 13 pętli na 2 kondygnacjach o sumarycznej długości rur z podłodze 800 m. Na parterze jest 10 obwodów zasilanych rura Cu 28 a na piętrze 3 obwody zasilane rurą Cu 22. Za pompą jest podział na Cu 28 i Cu 22. Zawór 3D 1" wraz z pompą znajduje się na parterze. Pompa pracuje na 1 biegu a przepływy na rotametrach pokazują po 1,5 litra.

ps: nie baw się z 4d bo będziesz żałować.

Opublikowano

Wiem wiem właśnie modyfikuje kotłownie i wrzucam 4d bo ten pan co robił spartolił robotę i robię tak jak ja chcę to głównie dzięki temu forum dowiedziałem się wielu rzeczy. Łączna wartość rur jaka mam na ogrzewanie podłogowe to 1100 mb

Opublikowano

Odpowietrznik myślisz że jedna pompa Grundfos Alpha2L 25 60 da radę na te 18 pętli? Zasilanie pójdzie Cu 28 obieg kotłowym Cu 35 zawór 3 d 1" kvs 12 czy nie ryzykować i dwa osobne obiegi?

1)Jak któraś z pętli   podłogówki nie jest zbyt długa powiedzmy do 100m to ta pompa da radę.

2)Zasilanie i powrót do pierwszego rozdzielacza od zaw.3D CU fi.35 a do kolejnych rozdzielaczy w zalezności od ilości pętli w każdym z nich

3)Zawór 3D typu VRG o Kvs=12 jest dwa razy za duży.Kvs=6,3 aż świat chociaż pewnie wystarczyłby 4Kvs

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.