Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Uderzenie W Rurach Cwu Przy Zamknieciu Kranu

piotrKop

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie

znalazłem na forum taki post https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/20552-uderzenia-hydrauliczne-w-instalacji-cwu/

Mam podobny problem. Instalacja jest w mieszkaniu, piec 2 funkcyjny, gazowy przepływowy. Przy minimalnym otworzeniu kranu z cieplą woda i szybkim zamknięciu słychać uderzenie. problem wystepuje także na zimnej wodzie ale jest 80% mniejszy(cichszy). Zainstalowaliśmy tłumik uderzeń hydraulicznych, ale na wejściu głównej zimnej wody, nic to nie dało.

Instalacja prowadzona jest w miedzi z 2 odejsciami Pex pod podłogą od wejścia zimnej wody. Nietypowe jest to że instalacja jest prowadzona po ścianach mieszkania(życzenie klienta) ciepła woda i zimna dochodzi do kranu w kuchni i pod prysznic od góry.

Myśleliśmy początkowo że ten hałaś to uderzenie gdzieś rury o jakąś rurę, ale wszystko trzyma się dobrze.

Problem nie występuje jedynie jeśli w innej bateri odkręcimy lekko wodę, a nastepnie użyjemy którejkolwiek innej bateri, wtedy jest cisza. oczywiście jeśli bardzo wolna zamykamy krany problemu także nie ma.

Jestem początkującym hydraulikiem, pomagam jako pomocnik koledze który siedzi w tym 10 lat i on nigdy się z tym nie spotkał. szukam więc odpowiedzi.

Sprawdziliśmy inne mieszkania w tym samym bloku oddalone o kilka klatek i tam problem jest taki sam. Inne mieszkania także zostały wykonane w ten sam sposób, te same piece.

Proszę o jakieś podpowiedzi

Pozdrawiam świątecznie

Opublikowano

a dlaczego na jednych instalacjach takie uderzenia wystepuja a na innych nie?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.