al1 Opublikowano 14 Grudnia 2016 #1 Opublikowano 14 Grudnia 2016 obecnie mam piec SEKOM GK 30kw z 2005r sprawuje się dobrze , dom z 1983r powierzchnia do ogrzania 160 m2 wysoki parter dół prawie nie ogrzewany , ściany gazobeton 24cm pustka 5cm i bloczek silikatowy okna wymienione pcv , po obliczeniu na stronie ciepło właściwe wychodzi że podajnikowy 17kw , czy da radę czy przymierzać się raczej do 25kw Instalacja starego typu z pompką i dmuchawąMyślę o Sekom Skam-P Plus a tak przy okazji czym się różni Premium Może ktoś wie skąd sciągnąć DTR Skam-P Plus nie Premium chodzi mi jak nisko ma powrót bo SEKOM GK ma przy samej podłodze bardzo proszę o radę Cytuj
Pieklorz Opublikowano 14 Grudnia 2016 #2 Opublikowano 14 Grudnia 2016 Średnia eksploatacyjna tamtego kotła miałowego z zasypem cyklicznym wynosiła 21kW. Spokojnie z podajnika wybierasz zatem 17kW Kocioł pod względem budowy jest jeden Skam-p Plus to wewnętrzne oznaczenie zamontowanego palnika, jest to obrotowe, żeliwne Ardeo iron Premium oznacza stały palnik żeliwny, jest to model Batory Zdjęcia palników oraz instrukcję znajdziesz na stronie firmowej Cytuj
Pieklorz Opublikowano 14 Grudnia 2016 #3 Opublikowano 14 Grudnia 2016 PS. W skam-p powrót jest na wys. ok.37cm Cytuj
papasmurfek Opublikowano 14 Grudnia 2016 #4 Opublikowano 14 Grudnia 2016 Powrót jest w prawidłowym miejscu ^_^ Powyżej korony palnika. Cytuj
al1 Opublikowano 14 Grudnia 2016 Autor #5 Opublikowano 14 Grudnia 2016 Sterownik SPPv2L do tego pieca to dobry wybór ? Cytuj
Pieklorz Opublikowano 15 Grudnia 2016 #6 Opublikowano 15 Grudnia 2016 SPPv2L to mniejszy brat, który od większego różni się tym,że obsługuje 2pompy, podajnik,dmuchawę Jak masz prostą instalację z max. 2pompami, to jest to dobry wybór Softy aktualizowane kartą SD, możliwość korzystania z internetu jak jest potrzebny (wykresy, podgląd, zmiana parametrów, historia pracy), możliwośc dołożenia panelu domowego czy tez rozbudowy o firmowy ciepłomierz jak się chce samemu wykonywać pomiary Cytuj
Nyny4 Opublikowano 15 Grudnia 2016 #7 Opublikowano 15 Grudnia 2016 Witam.Mam skam-P 12 kw z palnikiem Appmd1 czy każdy z nich charakteryzuje się glosna praca (buczeniem).Czy może jest inny cichy motoreduktor do tego palnika który będzie ciszej pracował. Cytuj
Pieklorz Opublikowano 15 Grudnia 2016 #8 Opublikowano 15 Grudnia 2016 (edytowane) Dźwięki pracy palników żeliwnych, na to narzekali użytkownicy brucerów, appmd, ekoenergii. Choć można tez podobne wpisy znalexć o zwykłych fajkach czy danych obrotówkach, ale rzadziej. W jednym budynku przenoszone bardziej np. ze względu na ściane nośną w innym mniej Ostatnie palniki żeliwne, które wchodziły w niedawnym czasie na rynek tj. brucer-p, technix, żeliwny sp z.o.o. oraz batory maja inne motoreduktory w całości zalane olejem i parowane z silnikami przymierze. Tutaj nie widać sygnałów, aby ktoś narzekał na głośniejsza pracę. Bodajże janklos, który ma ogniwo zamawiał na drugi kocioł brucera-p i pisał,że ten brucer-p chodzi zdecydowanie ciszej. Trzeba jednak brać poprawkę,że wsadzony w innym domu, do innego kotła. Większość żeliwnych tych z ostatnich wypustów korzysta z motoreduktorów BHF parowanych z silnikiem Przymierze tu był dystrybutor http://www.centroterm.pl/specjalne.html jest też producent silników meblomark oferujący podobny zestaw http://www.meblomark.com.pl/silniki.html na samym dole strony z motoreduktorem dwg Ewmar korzysta ze swojego zestawu tj palnik ewmar, motoreduktor ewmar i tego inaczej się nie kupi. Oni dodatkowo aby to ciszej pracowało jako jedyni w tamtym czasie stosowali przekładkę gumową między motoreduktor a korpus palnika. Ekoenergia róznie robiła, były ewmary, były trans-tecno, były czasami nordy, zawsze było jakies narzekanie na buczenie Brucer wychodził na nordach, archimedesach i też ewmarach na muratorze był wątek z wyciszeniem palnika ekoenergia Edytowane 15 Grudnia 2016 przez Pieklorz Cytuj
Nyny4 Opublikowano 15 Grudnia 2016 #9 Opublikowano 15 Grudnia 2016 Hej a masz może namiary na taki motoreduktor w calosci zalany olejem z silnikiem co by pasował do mojego palnika i by ciszej pracował.. Cytuj
Pieklorz Opublikowano 15 Grudnia 2016 #10 Opublikowano 15 Grudnia 2016 (edytowane) Wyżej w linkach podawałem www.meblomark.com.pl i pod silnikami na dole albo http://www.centroterm.pl/specjalne.html Spróbuje poszukac czegoś na allegro i wkleję link tutaj jest nowszej generacji ewmaru z przekładnią hipoidalną i silnikiem 30W, wymaga jednak zmiany nastaw sterownika, bo ta przekładnia jest szybsza (więcej poda w tej samej jednostce czasu) http://allegro.pl/motoreduktor-przekladnia-hipoidalna-0-03kw-i5604891706.html Motoreduktor BHF z silnikiem przymierze zamówisz też tutaj: http://etnapleszew.com.pl/www/pozostaly-asortyment/ tel 501-187-144 lub 507-174-942 mają to osobno do sprzedaży i montują do swoich palników żeliwnych technix podobnie oferuje to firma żeliwny do swoich palników żeliwnych: http://www.zeliwny.pl/pl/produkt/silnik_z_przekladnia Ewmar przy palniku appmd sprzedaje tylko z ewmarem i tylko na to wydaje gwarancję mają teraz nowszy motoreduktor hipoidalny (link wyżej), tyle,że pomału słychać głosy, że jest on za słaby do palników żeliwnych Lepiej robiła ekoenergia, mają urządzenie do mierzenia hałasu, mieli więcej takich zgłoszeń, więc jeździli z urządzeniem, wyniki mieściły sie w normie, więc wystawiali rachunek :) Edytowane 15 Grudnia 2016 przez Pieklorz Cytuj
al1 Opublikowano 22 Grudnia 2016 Autor #11 Opublikowano 22 Grudnia 2016 Ma ktoś kocioł z tym nowym palnikiem obrotowym żeliwnym Ardeo iron jak się sprawuje i jak spalanie mieszanki goszku z miałem Cytuj
bpiter79 Opublikowano 22 Grudnia 2016 #12 Opublikowano 22 Grudnia 2016 Witam. A mnie interesuje połączenie Skam-P 7kW z małym Ardeo Iron. Czy ktoś ma i może coś więcej napisać? Pozdrawiam Cytuj
al1 Opublikowano 29 Grudnia 2016 Autor #13 Opublikowano 29 Grudnia 2016 Nikt nic nie napisze o tym nowym palniku obrotowym żeliwnym Ardeo iron jak się sprawuje w praktyce Cytuj
bpiter79 Opublikowano 29 Grudnia 2016 #14 Opublikowano 29 Grudnia 2016 No właśnie. Może to dobrze Cytuj
henrad Opublikowano 10 Lutego 2017 #15 Opublikowano 10 Lutego 2017 Witam Mam pytanie odnośnie Skam'a Plus z palnikiem Ardeo Iron . W 17kw jaki siedzi palnik? R15 , czy może R25 ? I jaka jest maksymalna moc wymiennika tego kotła? Według danych z tabelki z palnikiem Batory opisane jest do 21kw a z Ardeo do 18kw. Z czego wynika ta różnica? Cytuj
Pieklorz Opublikowano 11 Lutego 2017 #16 Opublikowano 11 Lutego 2017 w przypadku ardeo-iron stopniowanie palnika jest już lepsze konkretnie do 17-ki jest palnik 20kW, przy tym ironie tez juz uzyskasz pod 21kW Cytuj
henrad Opublikowano 11 Lutego 2017 #17 Opublikowano 11 Lutego 2017 (edytowane) Dziękuję za informację. Edytowane 11 Lutego 2017 przez Ryszard Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu Cytuj
henrad Opublikowano 26 Lutego 2017 #18 Opublikowano 26 Lutego 2017 Mam jeszcze pytanko odnośnie wymiennika. Z tego co, zauważyłem wersja z czopuchem do góry, ma inaczej zbudowany wymiennik (opłomki zamiast grila spalinowego). Jak to się ma odnośnie sprawnośći obydwóch konstrukcji? Któraś z nich jest wyższa , czy są na podobnym poziomie ? Cytuj
Pieklorz Opublikowano 27 Lutego 2017 #19 Opublikowano 27 Lutego 2017 Są na takim samym poziomie opłomki półke niżej w poprzek montowane zastępują wzdłużny grill. Nie da się z grilla wyjść w górę Chcąc zachować grill można robić czopucha za kotłem w górę (głębokość gabarytu ok.87cm) Cytuj
856218 Opublikowano 12 Marca 2017 #21 Opublikowano 12 Marca 2017 Witam , powoli chyba dojrzewam do decyzji o rezygnacji z zasypowca na korzyść podajnika . Pytanie - czy skam 12 kw może mieć niższy kosz podajnika ? Pytanie z uwagi na niewysoką kotłownię i sporej wysokości postument z którego wolałbym nie rezygnować. Cytuj
Pieklorz Opublikowano 13 Marca 2017 #22 Opublikowano 13 Marca 2017 (edytowane) Do wersji kotła Premium można na zamówienie wykonać kosz 10cm niższy, 5cm głębszy ze standardową szer.50cm Edytowane 13 Marca 2017 przez Pieklorz Cytuj
856218 Opublikowano 13 Marca 2017 #23 Opublikowano 13 Marca 2017 Czyli w wersji że zmniejszonym koszem na jakiej wysokości będzie wsyp bo z tabelki w dtr wynika że kociołek 12 kw ma 126 cm wysokości a z rysunku że 129. Przepraszam za upierdliwość ale Kociołek to spory wydatek i na lata więc wolę się upewnić . Obecnie mam dwa typy - albo Skam 12 który będzie na styk albo Ogniwo 10kw i więcej miejsca z góry ale i czyszczenie z góry. Cytuj
Gość Opublikowano 13 Marca 2017 #24 Opublikowano 13 Marca 2017 A dlaczego nie możesz rozpieprzyć tego postumentu?(lenistwo?) ;) Każdy kocioł ma nóżki,więc nie będzie narażony na korozję,a Ty zyskasz na wysokości. Cytuj
856218 Opublikowano 13 Marca 2017 #25 Opublikowano 13 Marca 2017 Nawet nie wiesz jak chętnie i szybko bym go wywalił ale chyba 5 lat temu - jak ustaliłem w rozmowach ze starymi ludźmi nie pamiętają wcześniej czegoś takiego - w piwnicy pojawiła się woda która sięgała akurat na wysokość tego postumentu . Wtedy w moim rejonie wszyscy posiadacze głębszych piwnic mieli to samo . Być może to była niekorzystna kumulacja topniejącego śniegu po zimie , opadów deszczu i przebudow rowów melioracyjnych . I bądź tu mądry czy i kiedy znowu coś podobnego nadejdzie :) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi