Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kocioł Kołton Eko Matix 19Kw - Miotam Się I Nie Mogę Ustawić


Gwido40

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam kocioł z podajnikiem Kołton Eco Matix 19kW.

Stosuję Eko Groszek Adamex Strong o kaloryczności około 29.

post-70889-0-28173400-1481303476_thumb.png

Problemem jestem przede wszystkim ja... a to dlatego, że za dużo parametrów chcę zmienić - to na pewno...

Mam do ogrzania jakieś 200m2 (osiem kaloryferów żeliwnych, 8 panelowych plus bojler 250L plus dwie niewielkie podłogówki)

Generalnie wszystko grzeje, ale...

 

Wiem, że takich tematów jest setki, jednak nie mogę sobie poradzić z ustawieniami, a czytanie po kolei wszystkich powoduje jeszcze większy zamęt.

Czy jest jakiś "złoty" przepis na ustawienia wyjściowe i co po kolei zmieniać, żeby ustawić go jak należy?

Zmierzam do tego, że od czegoś trzeba zacząć a już tyle kombinowałem, że... już nie pamiętam jak zrobić, żeby zacząć od nowa.

A skutki są różne, albo węgiel spala się w retorcie i żar jest nieco poniżej powierzchni, a jeśli jest kopczyk, to w retorcie spieka się w wielkie bryły, które muszę wydłubywać, bo boję się, żeby mi nie zatkało (nie wiem, czy może). Nie mogę uzyskać fajnego popiołu.

Według instrukcji ustawienia pieca na najwyższą wydajność to stosunek 5/6, wentylator 33% i klapka na wentylatorze na dwa centymetry otwarta.

A jak ustawić czas i dmuchawę na podtrzymaniu? Kurczę - masakra dla mnie... A nie mam się kogo poradzić...

 

Czy mogę liczyć na pomoc?

Opublikowano

jeśli przy najwyższej wydajności każą dmuchać 33%,to po co dali taką wielką dmuchawę?

tak czy siak - przy jakich ustawieniach miałeś wystarczającą moc,ale zapadnięty kopczyk? potraktuj je jako wyjściowe i trochę zmniejsz przerwę między podaniami,np 3 sekundy -innych patametrów nie zmieniaj (tak mi podpowiada szklana kula...)

Opublikowano

Mialem ustawione 22s podawanie, 50s przerwa, wentylator 50% i klapka 4-5cm uchylona.

Zmieniłem, bo po jakimś czasie pojawiły się spieki. Ale tak się później zastanawiałem, czy złej roboty nie robi mi czas podtrzymania.

Ustawiony miałem na 6 minut przerwy ale nie pamiętam ile czasu podawania - chyba koło 15-20s.

Może tu jest problem, może większe spieki mi się robią w czasie podtrzymania - jak to powinienem ustawić?

 

Teraz mam ustawione:

10s podawanie

30s przerwa

wentylator 18% klapka 1cm.

Problemem jest teraz to, że pomimo, iż wypala się średnio - nie ma dużych spieków, takie niewielkie, ale nie jest to miał, to dmuchawa nie wydmuchuje powietrza z całego retortu. Tak jakby bliżej drzwiczek w ogóle nie dmuchała.

Opublikowano

spróbuj ustawić taki % nadmuchu,przy jakim pali na całej retorcie. do tego nadmuchu dopasuj przerwę podawania. czyli ustawiasz nadmuch,podawanie 10,regulujesz przerwą tak aby utrzymać kopczyk-niestety trochę przy kotle posiedzisz

Opublikowano

podtrzymanie tylko po to,żeby nie wygasło i żar nie zszedł za nisko,jeżeli podtrzymanie trwa długo,podaj np 10 sekund co 30 minut

Opublikowano

jeżeli dmuchawa wolno się rozkręca,nadmuch w podtrzymaniu możesz dać dłuższy,jeżeli startuje ostro - 10 sekund wystarczy

Opublikowano

tak,powinno wystarczyć

Opublikowano

Miałem:

podawanie 10s

przerwa 30s

dmuchawa 18%

 

Zmieniłem, żeby ogień był w całym retorcie dmuchawę na 30%, potem na 45%.

Zaczęło się zbyt nisko wypalać, zacząłem więc skracać przerwę do 20s - niewiele to pomogło.

Zrobiłem więc tak, że zwiększyłem czas podawania do 20s, jednocześnie zwiększając czas przerwy do 40s.

Skorygowałem również dmuchawę o 3% w górę do 48%.

Czekam na skutek, ale na pewno poziom węgla w retorcie się podniósł do zadowalającej wysokości - jednak nadal są niewielkie spieki  - przedtem zdarzały się takie wielkości pieści - może to groszek jest beznadziejny... po nowym roku kupię inny i będę testował. Piec mam raptem od końca października, więc jestem totalnym żółtodziobem :)

  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam

Zakupiłem nowy eko grosek Prestige Platinum z Bytomia.

Cóż, powiem tak. Bardzo fajne paliwo, ale oni zalecają trzymać się pewnych zasad na swojej stronie www, a mianowicie:

  • nigdy nie stosuj temp. wody w kotle poniżej 55oC i powyżej 80oC aby nie dopuścić do efektu kominowego (http://pl.wikipedia.org/wiki/Efekt_kominowy)
  • pamiętaj aby przestój podajnika i dmuchawy w czasie podtrzymania był nie dłuższy niż 4-6 minut (dłuższy czas może doprowadzać do zbytniego wychładzania nie spalonego paliwa)
  • stosuj zawory mieszające (trzy lub czterodrożne)
  • otwórz szeroko przesłonę wentylatora (min 4cm)
  • ustaw moc dmuchawy na 45-60%
  • nie stosuj krótszych odstępów między podawaniami niż 50 sekund
  • obserwuj odpad (popiół) – w razie potrzeby zmniejszaj lub zwiększaj odstępy i dawkę paliwa stosując korekty o 1-2 sekund
  • dokonuj obserwacji po 4h od wprowadzenia zmiany

I powiem tak. Ustawiłem czas przerwy na 50s, dmuchawę na 45% plus przesłona na ok. 4cm i korygowałem podawanie na 35-37s. Niby fajnie się wypalało, ale przez noc wygasił mi się piec i prawie cały węgiel mi się w retorcie wypalił do dołu. Na podtrzymaniu ustawiłem czas pracy 35s, czas przerwy 6min, czas pracy wentylatora 35s, czas przerwy 6min. Przy tych ustawieniach mi się wygasił. Przy okazji zauważyłem, że w retorcie jest już niezły nagar przy otworach wentylacyjnych nadmuchu.Można to spokojnie wyczyścić po sezonie? Czym się taki nagar czyści? I jak?

 

Teraz pytanie:

Czy trzymać się tych ustawień i zwiększać czas podawania, żeby kopczyk węgla w retorcie był większy (nie zdążył się na podtrzymaniu wypalić) i czy zmniejszyć czas podtrzymania to tej dolnej granicy 4 minut?

Po ponownym rozpalaniu pieca wróciłem do "bezpieczniejszych" ustawień:

podawanie 22s

przerwa 37s

dmuchawa 22%, przesłona ok. 0,5 - 1 cm uchylona

Ogień w całej retorcie, spala się nawet dość, chociaż są tak jakby takie większe kawałki, ale jak się je dotknie, to się rozsypują w proch (przy tych wysokich ustawieniach bardzo szybko się robił taki efekt jak z silnika odrzutowego - pewnie przez ten duży nawiew). Te ustawienia są fajne, tylko, jak wczoraj wróciłem po pracy i zajrzałem do pieca, to spiek był jeden w retorcie jak moja ręka. Jeden wielki kamień - co zrobić, żeby go nie było. Zauważyłem, że największy spiek mi się robi podczas podtrzymania i to tylko z jednej strony retorty - od strony podajnika i dmuchawy, czyli z lewej - tak, jakby tam prawie w ogóle nie dmuchało. Zawsze największe spieki robią mi się tylko po jednej stronie - czy to wada konstrukcyjna pieca?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.