maciejtoya Opublikowano 8 Grudnia 2016 #1 Opublikowano 8 Grudnia 2016 Od wczoraj jestem posiadaczem pompy ciepła Panasonic.Mam tylko jeden problem jak się domyślam niezwiązany z pompą ciepła.Sytuacja jest taka:Mam pompę, bufor 80L, 2 pompy obiegowe, sterowniki salus na kazde piętro, zbiornik CWU (podłączony ale nie grzeje bo nie mam jak z niego korzystać). Pompa ładnie grzeje bufor temp. 30 stopni i problem zaczyna się z pompami obiegowymi. Z kotłowni wychodzi 1 rura zasilania i 1 powrót i gdzieś w posadzce następuje rozdzial na dwa rozdzielacze podlogowki.Problem polega na tym:Jak mam włączone obie pompy obiegowe niezaleznie na jaki bieg to temp na manometrze w rozdzielaczach wynosi 10stopni.Natomiast jak włączę tylko dolną pompę (górna wyłączona) to temperatura rosnie na manometrze powyżej 20 stopni, rura od zasilania z bufora jest ciepla a powrót zimny.Jak włączę górną pompę (dolna wyłączona) na manometrze jest 20 stopni, ale rura od zasilania jest zimna a powrót ciepły.Dodam, że kierunki przepływu na pompach są zgodne.Co może być nie tak ?Podłogówke wykonywał ktoś inny i instalację pompy też.
Gość mak Opublikowano 8 Grudnia 2016 #2 Opublikowano 8 Grudnia 2016 Z tak postawionym pytaniem musisz udać się do wróżki albo zadzwonić do wróżbity Macieja. My opieramy się na tym co widzimy czyli SCHEMAT, SCHEMAT, i jeszcze raz SCHEMAT. Oczywiście jak chcesz żeby ktoś Ci pomógł
maciejtoya Opublikowano 8 Grudnia 2016 Autor #3 Opublikowano 8 Grudnia 2016 Skąd ja mam wziąc schemat. Jedynie mogę to słownie opisać. Poniżej efekty dzisiejszej wizyty instalatorów: Dzisiaj byli instalatorzy i szli w zaparte, że wszystko z ich strony jest ok, ale po mojej sugestii zamontowali zawory zwrotne na powrotach z dolnego i górnego rozdzielacza. Efekt bez zmian, czyli chodzi sama dolna pompa i wszystko jest ok - temp. na rozdzielaczu 26 stopni, powrót do bufora zimny a zasilanie z bufora cieple. Chodzi sama górna pompa. Temp. na zasilaniu rozdzielacza 18 stopni a powrót do bufora ciepły i zasilanie z niego zimne. Chodzi jedna i druga pompa, temp na rozdzielaczach po około 12-14 stopni, powrót i zasilanie bufora są letnie.Po kilkunastu chwilach główkowania stwierdzili, że cos cytuje "spier..." i muszą to zrobić jak się należy. W sobote mają przyjechać, przedmuchać instalacje i zobaczyć czy nie podłączyli odwrotnie górnego pionu. Ich szef powiedział, że prawdopodobnie się tak stalo.Co jeszczę mogło być nie tak ?
Gość Digitrax Opublikowano 8 Grudnia 2016 #4 Opublikowano 8 Grudnia 2016 A po grzyba są dwie pompy ? Czyżby układ był tak wielki, że jedna pompa przy źródle ciepła nie dawałaby rady ? Nie mów tylko, że na rozdzielaczach są zawory mieszające... Musisz nam podać ile jest pętli OP na każdym rozdzielaczu i mniej więcej jakiej długości są te pętle. Gdy tego nie wiesz to podaj chociaż ile m2 one ogrzewają.
maciejtoya Opublikowano 8 Grudnia 2016 Autor #5 Opublikowano 8 Grudnia 2016 dolny rozdzielacz 12 pętli. Górny 10. Łączna powierzchnia podłogówki to 220 m2. Na rozdzielaczach nie ma zaworów mieszających. Co do pomp obiegowych tak mi 3 na 5 instalatorów pomp ciepła polecało, + do tego sprzęgło hydrauliczne 80L.
Gość Digitrax Opublikowano 8 Grudnia 2016 #6 Opublikowano 8 Grudnia 2016 No to powiedz nam jeszcze jakiej średnicy jest ta rura co idzie do rozdzielaczy.
maciejtoya Opublikowano 8 Grudnia 2016 Autor #7 Opublikowano 8 Grudnia 2016 chyba 28 mm. powrót jest albo na 22 albo na 25.
Gość mak Opublikowano 9 Grudnia 2016 #9 Opublikowano 9 Grudnia 2016 Narysuj tak jak widzisz albo zrób zdjęcia bufora, pomp i urządzeń regulujących. To że nie ma w rozdzielaczach pomp i zaworów 3D to dobrze ale powinny być za sprzęgłem, Czy na pewno jedna pompa zasila oba rozdzielacze? Jak nie schemat to zdjęcia są potrzebne
maciejtoya Opublikowano 9 Grudnia 2016 Autor #10 Opublikowano 9 Grudnia 2016 Oto schemat. Tam gdzie bufor to jest to bardziej sprzeglo hydrauliczne 80 L. Oprócz tego w chmurce zaznaczyłem miejsce gdzie prawdopodobnie zostały wpięte rury odwrotnie. Tak jak jest narysowane jest ok a w rzeczywistosci jest zamienione jak opisywałem wcześniej (górny powrót z dolnym zasilaniem i górne zasilanie z dolnym powrotem). Przynajmniej tak przypuszczam.
sambor Opublikowano 9 Grudnia 2016 #11 Opublikowano 9 Grudnia 2016 Rura od bufora do rozdzielenia powinna być 35Cu, wtedy możemy mówić o przepływie rzędu 1,5 l/min w każdej pętli rozdzielacza. Od rozdzielenia do rozdzielaczy miedź 28. Lub oddzielne obiegi od sprzęgła do każdego rozdzielacza rurami Cu28 Ta ostatnia opcja jest tańsza,
maciejtoya Opublikowano 10 Grudnia 2016 Autor #12 Opublikowano 10 Grudnia 2016 Wszystko wyjasnione. Tak jak myślałem. W pionie do górnego rozdzielacza były pomylone powrót z zasilaniem. Po zamienieniu wszystko wróciło do normy. Mam pytanie. Wszystkie rotametry rozkręcone są na maksa. Na niektórych przepływ jest 4 L a na niektórych 2 L. Co to oznacza i jak to mogę wyrównać ?
odpowietrznik Opublikowano 10 Grudnia 2016 #13 Opublikowano 10 Grudnia 2016 Tzn że instalacja jest niewyregulowana bo nie sądzę aby był potrzebny przepływ aż 4l/min.Czyli trzeba pokręcić tymi rotametrami)Większy przepływ=większa temp.w danym pomieszczeniu
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.