Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Problem Z Podłogówką I Pompami Obiegowymi

maciejtoya

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od wczoraj jestem posiadaczem pompy ciepła Panasonic.
Mam tylko jeden problem jak się domyślam niezwiązany z pompą ciepła.
Sytuacja jest taka:
Mam pompę, bufor 80L, 2 pompy obiegowe, sterowniki salus na kazde piętro, zbiornik CWU (podłączony ale nie grzeje bo nie mam jak z niego korzystać). Pompa ładnie grzeje bufor temp. 30 stopni i problem zaczyna się z pompami obiegowymi. Z kotłowni wychodzi 1 rura zasilania i 1 powrót i gdzieś w posadzce następuje rozdzial na dwa rozdzielacze podlogowki.
Problem polega na tym:
Jak mam włączone obie pompy obiegowe niezaleznie na jaki bieg to temp na manometrze w rozdzielaczach wynosi 10stopni.
Natomiast jak włączę tylko dolną pompę (górna wyłączona) to temperatura rosnie na manometrze powyżej 20 stopni, rura od zasilania z bufora jest ciepla a powrót zimny.
Jak włączę górną pompę (dolna wyłączona) na manometrze jest 20 stopni, ale rura od zasilania jest zimna a powrót ciepły.
Dodam, że kierunki przepływu na pompach są zgodne.
Co może być nie tak ?

Podłogówke wykonywał ktoś inny i instalację pompy też.

Opublikowano

Z tak postawionym pytaniem musisz udać się do wróżki albo zadzwonić do wróżbity Macieja. My opieramy się na tym co widzimy czyli SCHEMAT, SCHEMAT, i jeszcze raz SCHEMAT. Oczywiście jak chcesz żeby ktoś Ci pomógł

Opublikowano

Skąd ja mam wziąc schemat. Jedynie mogę to słownie opisać.

Poniżej efekty dzisiejszej wizyty instalatorów:

Dzisiaj byli instalatorzy i szli w zaparte, że wszystko z ich strony jest ok, ale po mojej sugestii zamontowali zawory zwrotne na powrotach z dolnego i górnego rozdzielacza. Efekt bez zmian, czyli chodzi sama dolna pompa i wszystko jest ok - temp. na rozdzielaczu 26 stopni, powrót do bufora zimny a zasilanie z bufora cieple. Chodzi sama górna pompa. Temp. na zasilaniu rozdzielacza 18 stopni a powrót do bufora ciepły i zasilanie z niego zimne. Chodzi jedna i druga pompa, temp na rozdzielaczach po około 12-14 stopni, powrót i zasilanie bufora są letnie.
Po kilkunastu chwilach główkowania stwierdzili, że cos cytuje "spier..." i muszą to zrobić jak się należy. W sobote mają przyjechać, przedmuchać instalacje i zobaczyć czy nie podłączyli odwrotnie górnego pionu. Ich szef powiedział, że prawdopodobnie się tak stalo.

Co jeszczę mogło być nie tak ?

Gość Digitrax
Opublikowano

A po grzyba są dwie pompy ? Czyżby układ był tak wielki, że jedna pompa przy źródle ciepła nie dawałaby rady ?

Nie mów tylko, że na rozdzielaczach są zawory mieszające...

Musisz nam podać ile jest pętli OP na każdym rozdzielaczu i mniej więcej jakiej długości są te pętle. Gdy tego nie wiesz to podaj chociaż ile m2 one ogrzewają.

Opublikowano

dolny rozdzielacz 12 pętli. Górny 10. Łączna powierzchnia podłogówki to 220 m2.

Na rozdzielaczach nie ma zaworów mieszających.

Co do pomp obiegowych tak mi 3 na 5 instalatorów pomp ciepła polecało, + do tego sprzęgło hydrauliczne 80L.

Gość Digitrax
Opublikowano

No to powiedz nam jeszcze jakiej średnicy jest ta rura co idzie do rozdzielaczy.

Opublikowano

Narysuj tak jak widzisz albo zrób zdjęcia bufora, pomp i urządzeń regulujących. To że nie ma w rozdzielaczach pomp i zaworów 3D to dobrze ale powinny być za sprzęgłem, Czy na pewno jedna pompa zasila oba rozdzielacze? Jak nie schemat to zdjęcia są potrzebne

Opublikowano

Oto schemat.

Tam gdzie bufor to jest to bardziej sprzeglo hydrauliczne 80 L.

Oprócz tego w chmurce zaznaczyłem miejsce gdzie prawdopodobnie zostały wpięte rury odwrotnie. Tak jak jest narysowane  jest ok a w rzeczywistosci jest zamienione jak opisywałem wcześniej (górny powrót z dolnym zasilaniem i górne zasilanie z dolnym powrotem). Przynajmniej tak przypuszczam.

post-61991-0-51177900-1481277177_thumb.jpg

Opublikowano

Rura od bufora do rozdzielenia powinna być 35Cu,

wtedy możemy mówić o przepływie rzędu 1,5 l/min w każdej pętli rozdzielacza.

Od rozdzielenia do rozdzielaczy  miedź 28.

Lub oddzielne obiegi od sprzęgła do każdego rozdzielacza rurami Cu28

Ta ostatnia opcja jest tańsza,

Opublikowano

Wszystko wyjasnione. Tak jak myślałem. W pionie do górnego rozdzielacza były pomylone powrót z zasilaniem. Po zamienieniu wszystko wróciło do normy.

Mam pytanie. Wszystkie rotametry rozkręcone są na maksa. Na niektórych przepływ jest 4 L a na niektórych 2 L. Co to oznacza i jak to mogę wyrównać ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.