Robertszelag87 Opublikowano 7 Grudnia 2016 #1 Opublikowano 7 Grudnia 2016 Witam serdecznie, jestem w trakcie adaptacji poddasza i nadszedł moment na instalacjię CO. Prosił bym o pomoc czy instalacja jest dobrze zaprojektowana. Poddasze 90 m2 plus klatka schodowa 4 biegi schodów . Na poddaszu ma być w całości ogrzewanie podłogowe plus jeden grzejnik łazienkowy i 2 na klatce schodowej Instalacja zasilana z kotła kondensacyjnego dwufunkcyjnego Immergas victrix 24 tt 2 erp . Cala instalacja jest policzona na niskim parametrze 45s . Układ ma być zasilany bezpośrednio z kotła na rozdzielacz, i sterowany pogodowo. Mam obawy ze te grzejniki na klatce tak naprawdę nie będą grzać.Załączam projekt niżej. Proszę o pomoc i z góry dziękuję. PWS-CO-03.pdf PWS-CO-02.pdf PWS-CO-01.pdf
odpowietrznik Opublikowano 7 Grudnia 2016 #2 Opublikowano 7 Grudnia 2016 Parametr 45st na podłogę to trochu dużo a i sama delta t=10K też za duża.A co będzie jako pokrycie podłóg w poszczególnych pomieszczeniach?
Robertszelag87 Opublikowano 7 Grudnia 2016 Autor #3 Opublikowano 7 Grudnia 2016 W salonie jadali łazience płytki a w pokojach deska berlinecka
Robertszelag87 Opublikowano 8 Grudnia 2016 Autor #6 Opublikowano 8 Grudnia 2016 Instalator proponuje mi zamontować rozdzielacz z mieszaczem bez pompy rozdzielacz mosiężny solter trpho r7 z zaworami termost. i przepływomierzami. zawór mieszający atm331 dn20 20-43*C termostatyczny kvs 1,6 3/4"gw czy to wogóle ma jakiś sens?
sambor Opublikowano 8 Grudnia 2016 #7 Opublikowano 8 Grudnia 2016 To nie ma sensu, ale to twój instalator. Moja rada zmień instalatora.
Robertszelag87 Opublikowano 8 Grudnia 2016 Autor #8 Opublikowano 8 Grudnia 2016 Mówiłem mu to samo. Czyli zasilic rozdzielacz bezposrednio z kotła wraz z grzejnikami i regulowac wszystko automatyka pieca? oczywiscie grzejniki na klatce przewymiarowywane
sambor Opublikowano 8 Grudnia 2016 #9 Opublikowano 8 Grudnia 2016 Przy małej ilości grzejników i miejscu na ich przewymiarowanie można tak zrobić, ale grzejniki na 25C to już praktycznie 3x większe niż na 60C. Czasem warto tak zrobić.
Gość mak Opublikowano 9 Grudnia 2016 #10 Opublikowano 9 Grudnia 2016 Kluczowym problemem jest wydajność pompy kotłowej, której wydajność wynosi 1000l/h. W instalacji mamy 7 obiegów podłogówki i 3 grzejniki czyli 10 x 2 x 60 = 1200l/h czyli pompa nie spełnia warunku wydajności. Maksymalny przepływ na obiegu może wynieść ok 1,2-1,5 l/min. Jak taki przepływ wystarczy to może instalacja zadziała jak nie, to trzeba podzielić instalację na dwa obiegi grzejnikowy i podłogowy, kupić hydrauliczny rozdzielacz strefowy z oferty producenta kotła (DIM A-BT ERP) Trochę drogi ale wtedy działać będzie napewno
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.