Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Pomoc Przy Instalacji

Robertszelag87

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie, jestem w trakcie adaptacji poddasza i nadszedł moment na instalacjię CO. Prosił bym o pomoc czy instalacja jest dobrze zaprojektowana.

Poddasze 90 m2 plus klatka schodowa 4 biegi schodów . Na poddaszu ma być w całości ogrzewanie podłogowe plus jeden grzejnik łazienkowy i 2 na klatce schodowej 

Instalacja zasilana z kotła kondensacyjnego dwufunkcyjnego Immergas victrix 24 tt 2 erp . Cala instalacja jest policzona na niskim parametrze 45s . Układ ma być zasilany bezpośrednio z kotła na rozdzielacz, i sterowany pogodowo. Mam obawy ze te grzejniki na klatce tak naprawdę nie będą grzać.Załączam projekt niżej. Proszę o pomoc i z góry dziękuję.

PWS-CO-03.pdf

PWS-CO-02.pdf

PWS-CO-01.pdf

Opublikowano

Instalator proponuje mi zamontować rozdzielacz z mieszaczem bez pompy rozdzielacz mosiężny solter trpho r7 z zaworami termost. i przepływomierzami.

zawór mieszający atm331 dn20 20-43*C  termostatyczny kvs 1,6 3/4"gw czy to wogóle ma jakiś sens?

Opublikowano

Przy małej ilości grzejników i miejscu na ich przewymiarowanie można tak zrobić, ale grzejniki na 25C to już praktycznie 3x większe niż na 60C.

Czasem warto tak zrobić. 

Opublikowano

Kluczowym problemem jest wydajność pompy kotłowej, której wydajność wynosi 1000l/h. W instalacji mamy 7 obiegów podłogówki i 3 grzejniki czyli 10 x 2 x 60 = 1200l/h czyli pompa nie spełnia warunku wydajności. Maksymalny przepływ na obiegu może wynieść ok 1,2-1,5 l/min. Jak taki przepływ wystarczy to może instalacja zadziała jak nie, to trzeba podzielić instalację na dwa obiegi grzejnikowy i podłogowy, kupić hydrauliczny rozdzielacz strefowy z oferty producenta kotła (DIM A-BT ERP) Trochę drogi ale wtedy działać będzie napewno

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.