Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ocena / Poprawa Instalacji Co Otwarte, Ogniwo Plus 16Kw, Cwu, Podłogówka + Grzejniki

micubussi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Właśnie uruchomiłem pierwszy raz nową instalację C.O. w moim remontowanym domku i mam z nią kilka problemów.
Samą instalację montował fachowiec, ale mam wrażenie, że parę rzeczy jest zrobione niepoprawnie. Sam nie jestem fachowcem więc chciałbym się skonsultować z wami.
Oto moje podejrzenia:

1. Grzejnik na pietrzp3e przy odpowietrzaniu raz wypycha powietrze, raz zasysa.. Nie da się go na stałe odpowietrzyć.9
ROZWIĄZANIE :
Przeniesienie pompy C.O. (P1) na zasilanie.
Czy to wystarczy?

2. Grzanie CWU nie działa. Myślałem, że coś będzie zapchane, ale rura doprowadzająca i powrotu do CWU jest drożna i płaszcz wodny w naczyniu też sprawny. Pompa CWU (P3) działa należycie.

Za to zauważyłem, że na rurze powrotnej z CWU jest duże ciśnienie, zapewne generowane przez pompę(P1) na powrocie C.O. i to ciśnienie równoważy się z ciśnieniem z pompy (P3) CWU i woda nie krąży.

ROZWIĄZANIE:
Przełożenie pompy (P1) CO na zasilanie i założenie zaworka zwrotnego przy pompie (P3) CWU.
Czy to powinno pomóc?

3. W instalacji oprócz zaworków kulowych (odcinających) i filterków przy pompach nie ma ŻADNEGO zaworka zwrotnego.
Gdzie warto je jeszcze założyć?

4. Zawór różnicowy (w razie awarii, aby grawitacyjnie woda krążyła ) też założyć na pompie(P1) CO?

5. Coś jeszcze warto zmienić ? Jakieś odpowietrzniki oprócz tych automatycznych na rozdzielaczach miedzianych?

Może separator powietrza przy ipiecu?

Proszę o odpowiedzi, bo zima coraz większa. Niedługo przyda się podłączyć kolejne grzejniki więć chciałbym aby wszystko było sprawne, a instalacja już teraz kuleje sad.gif

post-12639-0-20155500-1480844981_thumb.jpg

Opublikowano

Dziękuję za odpowiedz. Potwierdziłeś moje przypuszczenia.

Z bypassu na podłogowce juz zrezygnowalem - zakręcilem go w drugi dzień pracy.

Co do rur to obieg piecowy powrót i dolot do 4D jest zrobiony ze stali 1 cal albo nawet więcej chyba 1 3/4 cala. 

Natomiast do obiegu zbiornika CWU i do rozdzielaczy idzie PEX 25mm.

Do wyrównawczego naczynia PEX 20.

Do rozdzielaczy na pietrze też PEX 20.

Nie robić bypassu z zaworem róznicowym na pompie CO ?

Dlaczego rura do wzbiorczego musi być tak duża i czemu z Cu lub stal? Nie moze być większy PEX np. 25mm ?

Gość Digitrax
Opublikowano

Do naczynia otwartego musi iść rura metalowa o średnicy wewnętrznej minimum 25 mm. PEX 20 się do tego nie nadaje ! Prawo budowlane i zdrowy rozsądek tak nakazuje.

Przekroje PEX 20 do rozdzielaczy to też porażka. Bypas jest skuteczny w starych instalacjach gdzie do grzejników biegną rury 1" czyli wtedy gdy działa ona grawitacyjnie.

Opublikowano

W takim razie zlecę wykonanie rury do naczynia z PEX 25.

Na tym rozdzielaczu PEX 20mm mam dwa grzejniki aluminiowe po 10 zeberek (jeden wysokos 80, drugi 60cm) + grzejnik łazienkowy i podłogówka w tej łazience jakieś 4m2 podłogi więc niewiele.

Przyznam, że wymiana tego PEX20 na PEX25 do rozdzielaczy możę być kłopotliwa, ale jak trzeba to trzeba. Tylko powiedzcie mi proszę, czy do powyższej konfiguracji na rozdzielaczu jest to niezbędne?

Opublikowano

W takim razie zlecę wykonanie rury do naczynia z PEX 25.

To tak jakbyś przechodził ulicę na czerwonym świetle!

Kolega ci napisał że ma być rura metalowa o średnicy min 1"a ty dajesz plastik a na dodatek mniej niż trzeba.

Do d...y z takim poprawkami, albo popraw na dobrze albo wcale

Opublikowano

Okej, ale w takim razie mam także rurę doprowadzającą wodę do ogrzewania CWU wymienić? Bo ta rura to jest właśnie PEX 25 i ma trójnik z którego wychodzi PEX 20 do naczynia wzbiorczego.

Poniżej zdjęcie instalacji za piecem. Metalowe rury 1 1/4 cala.

post-12639-0-20737600-1480970068_thumb.jpg

Gość Digitrax
Opublikowano

Na całej długości od kotła do naczynia otwartego rura MA BYĆ metalowa o przekroju minimum 1 cal. Dodatkowo na rurze tej nie ma prawa być żadnej armatury, która ogranicza przepływ np: zawór, filtr, pompa.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.