Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Wybór Typu Instalacji Do Istniejącego Domu Szkieletowego

wojtkow

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

mam problem / zagwozdkę z wyborem typu ogrzewania do mojego domu rekreacyjnego (celowo nie piszę letniskowego, bo kojarzy się to większości ludzi z budą postawioną na pustakach.).

Mój dom jest konstrukcją szkieletową, piętrowy 108m2 brutto / 96 m2 netto, ocieplenie: ściany wata 20cm, dach wata 30cm, podłoga styropian 30 cm. Wybudowany w 2013 roku.

Dom został zbudowany z myślą o wykorzystywaniu jako typowy dom letniskowy więc w trakcie adaptacji projektu zrezygnowałem z tradycyjnego ogrzewania i zastąpiłem je kominkiem z instalacją DGP.

CWU jest z bojlera elektrycznego.

Jednakże jak to w życiu bywa, koncepcja się zmieniła, dom jest na wsi, a ja mam dość Poznania i jako, że mam możliwość pracy zdalnej to przeprowadziłem się do niego.

Wszystko było dobrze, póki nie zrobiło się zimno, palenie w kominku jest fajne, póki nie trzeba tego robić co dzień i bez przerwy.

W związku z tym rozważam założenie ogrzewania, jako źródło ciepła wybrałem piec gazowy na gaz lpg ze zbiornika (w mojej wsi nie ma gazu ziemnego). Inne rodzaje pieca odpadają, bo dom konstrukcyjnie nie jest przystosowany do ich instalacji.

Brakuje kotłowni, jest jedynie mikroskopijne pomieszczenie gospodarcze w projekcie przeznaczone właśnie na piec gazowy. W pomieszczeniu tym mam doprowadzony komin, więc instalacja będzie w miarę bezproblemowa.

Obecnie rozważam dwa typy instalacji CO / CWU:

1. Instalacja nadmuchowa, wykorzystująca istniejącą instalację DGP. Wadami dla mnie są: konieczność pozostawienia bojlera, dużo większe wymiary pieca gazowego tego typu i jego wyższa cena.

Poza tym nie mam pewności, czy instalacja DGP jest wystarczająca do obsługi nadmuchu z pieca (nie wiem czy tu nie muszą być większe przekroje)

Zaletą jest brak konieczności tworzenia instalacji grzewczej, ciągnięcia rur, instalowania grzejników etc.

2. Klasyczna instalacja z grzejnikami i piecem kondensacyjnym oraz zasobnikiem cwu. Wadą jest konieczność ciągnięcia instalacji doprowadzającej wodę do grzejników i same grzejniki (niezbyt piękne i zabierające miejsce).

Nie rozpatruję podłogówki, bo mam zrobione podłogi i konieczność ich ponownego robienia (nawet w pomieszczeniach bez podłogówki, żeby uniknąć różnic poziomu) zdecydowanie mnie odstrasza od tej formy ogrzewania.

Zaletami są: likwidacja bojlera, niższa cena pieca, łatwość automatycznego sterowania temperaturą w poszczególnych pomieszczeniach (w DGP ciężko jest sterować żaluzjami wylotów powietrza).

W związku z tym moje pytanie: jakie macie opinie na temat instalacji nadmuchowej. Wiem że dużo osób uważa za wadę jej relatywnie sporą głośność i sam nadmuch, ale to mi nie przeszkadza, jestem do niej przyzwyczajony.

Pytanie drugie: co wybralibyście w podobnej sytuacji i dlaczego.

Dodaje jeszcze bilans energetyczny ze strony Ciepło Właściwe http://cieplowlasciwie.pl/wynik/1v3d (proszę się nie sugerować metrażem, dom ma nieco inną konstrukcję, ale ta strona nie radzi sobie do końca z domem o wysokim poddaszu ocieplonym, więc wybrałem konstrukcję piętrową, żeby lepiej oddać realia).

Opublikowano

Pomieszczenie gospodarcze ma 78 x 154 cm i jest położone bliżej środka domu (nie ma kontaktu ze ścianami zewnętrznymi). W efekcie nawet jakby tam wszedł taki piec na pellet, to i tak nie ma miejsca na większy zasyp no i będę musiał nosić pellet przez dom, co jest lekko bezsensu.

Dom jest ewidentnie zaprojektowany pod gaz i dlatego rozważam w zasadzie tylko gaz.

Opublikowano

Wrzuć jakiś rzut budynku, łatwiej będzie coś doradzić. Instalacja grzejnikowa byłaby najrozsądniejszym rozwiązaniem.

Opublikowano

Ok, poniżej rzuty parteru i piętra

img010m.jpg

img011m.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.