Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ile Stopni Ustawić Na 4D ?

kamilsyga19

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej. Powiedzcie mi proszę ile stopni ma być ustawione na zaworze 4D tak aby instalacja działa optymalnie? Mam piec na ekogroszek 12 KW 80 metrów podłogówki i 40 grzejnia i zauważyłem taką zależność.

* na piecu 65 stopi na 4D 63 stopnie - piec załącza się rzadko , grzejniki pracują rzadko, podłoga czasem ciepła czasem letnia - w momencie podkręcenia termostatu w którymś z grzejników robi się on momentalni gorący , w pokoju jest momentalnie ciepło, po dobiciu do temperatury grzejnik przestaje pracować.

* na piecu 65 stopni na 4D 50 stopi - piec załącza się chyba częściej, grzejniki pracują praktycznie cały czas, mam ustawione na 3,5 kaloryfery i słyszę jak szumi w grzejnikach na okrągło, termostat praktycznie nie odcina ich tak jak by nie dobijał do temperatury. Podłoga jest ciepła chyba częściej, wychodzi na to że nagrzewa chatę wolniej ale systematycznie a nie jak opisałem wyżej gdy 63 na 4D szybko dobija do temperatury w mieszkaniu ale podłoga jest chłodniejsza.

Jak powinno być prawidłowo pod względem spalania groszku (chodzi mi o koszta) ?

Opublikowano

A czemu nie masz sterownika zaworu 4D i nie sterujesz tego pogodowo ?

Opublikowano

Forum to nie koncert życzeń. Nikt Ci nie odpowie ile powinno być. W normalnych warunkach pilnuje tego sterownik a nie ludzka łapa. Uzależnione to jest od temperatury zewnętrznej. Najważniejszego nie powiedziałeś, czy chcesz regulować temperaturę obiegu CO czy temperaturę powrotu kotła.

Opublikowano

Bez siłownika. Ustaw tak by było komfortowo dla użytkowników.

Z siłownikiem, regulatorem pokojowym i pogodówką automat zrobi to za ciebie. I tu możesz się zdziwić jaki to może być wachlarz temperatur.

U mnie przy aktualnych temperaturach automat podaje na mieszkanie 38-42 stopnie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.