kamilsyga19 Opublikowano 28 Listopada 2016 #1 Opublikowano 28 Listopada 2016 Hej. Powiedzcie mi proszę ile stopni ma być ustawione na zaworze 4D tak aby instalacja działa optymalnie? Mam piec na ekogroszek 12 KW 80 metrów podłogówki i 40 grzejnia i zauważyłem taką zależność. * na piecu 65 stopi na 4D 63 stopnie - piec załącza się rzadko , grzejniki pracują rzadko, podłoga czasem ciepła czasem letnia - w momencie podkręcenia termostatu w którymś z grzejników robi się on momentalni gorący , w pokoju jest momentalnie ciepło, po dobiciu do temperatury grzejnik przestaje pracować. * na piecu 65 stopni na 4D 50 stopi - piec załącza się chyba częściej, grzejniki pracują praktycznie cały czas, mam ustawione na 3,5 kaloryfery i słyszę jak szumi w grzejnikach na okrągło, termostat praktycznie nie odcina ich tak jak by nie dobijał do temperatury. Podłoga jest ciepła chyba częściej, wychodzi na to że nagrzewa chatę wolniej ale systematycznie a nie jak opisałem wyżej gdy 63 na 4D szybko dobija do temperatury w mieszkaniu ale podłoga jest chłodniejsza. Jak powinno być prawidłowo pod względem spalania groszku (chodzi mi o koszta) ?
sono2020 Opublikowano 28 Listopada 2016 #2 Opublikowano 28 Listopada 2016 A czemu nie masz sterownika zaworu 4D i nie sterujesz tego pogodowo ?
odpowietrznik Opublikowano 28 Listopada 2016 #3 Opublikowano 28 Listopada 2016 Nie wiadomo czy instalacja jest poprawnie wykonana.Przydałby się schemat.
kamilsyga19 Opublikowano 28 Listopada 2016 Autor #4 Opublikowano 28 Listopada 2016 Pomijająć to czy jest dobrze czy źle zamontowana - przy poprawnie zrobionej instalacji ile ma być ustawione?
Gość Digitrax Opublikowano 28 Listopada 2016 #5 Opublikowano 28 Listopada 2016 Forum to nie koncert życzeń. Nikt Ci nie odpowie ile powinno być. W normalnych warunkach pilnuje tego sterownik a nie ludzka łapa. Uzależnione to jest od temperatury zewnętrznej. Najważniejszego nie powiedziałeś, czy chcesz regulować temperaturę obiegu CO czy temperaturę powrotu kotła.
Przemyslaw85 Opublikowano 29 Listopada 2016 #6 Opublikowano 29 Listopada 2016 Bez siłownika. Ustaw tak by było komfortowo dla użytkowników. Z siłownikiem, regulatorem pokojowym i pogodówką automat zrobi to za ciebie. I tu możesz się zdziwić jaki to może być wachlarz temperatur. U mnie przy aktualnych temperaturach automat podaje na mieszkanie 38-42 stopnie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.