henryk1953 Opublikowano 26 Grudnia 2016 #76 Opublikowano 26 Grudnia 2016 Występują 15 to 1/2 cala a 20 to 3/4 cala musisz tylko dobrać wydajność i A ta instalacja wizualnie ,to niczego sobie. I schemat połączeń inny niż w poście #72.
odpowietrznik Opublikowano 26 Grudnia 2016 #77 Opublikowano 26 Grudnia 2016 Prawie doskonale tylko ten ocynk)
specjalford Opublikowano 26 Grudnia 2016 Autor #78 Opublikowano 26 Grudnia 2016 Pompki już znalazłem, ale cena mnie już zniechęciła :blink: do dalszej przeróbki czym mniejsze to droższe, no chyba że żle szukałem :mellow: instalacja różni się od pierwszego postu bo została dołożona druga pompa i naczynie w innym miejscu, ocynk się pomaluje, z sterowaniem było trochę zagrywki, niby jeden producent a sterowanie na wyjściach w jednym jest fazą tak jak przepisy dopuszczają a w drugim zerem :blink: co nie powinno być dopuszczone do sprzedaży :huh: no i w całym zamieszaniu jeden sterownik stracił ścieżkę na płytce :D i troszkę błysków z przekażnika :lol: musiałem go rozebrać naprawić i poprzerabiać tak jak ma być :) problem z dachem też rozwiązany :D
specjalford Opublikowano 26 Grudnia 2016 Autor #79 Opublikowano 26 Grudnia 2016 Występują 15 to 1/2 cala a 20 to 3/4 cala musisz tylko dobrać wydajność i A ta instalacja wizualnie ,to niczego sobie. I schemat połączeń inny niż w poście #72. Schemat połączeń elektrycznych pomp jest taki sam tylko na pozycji 3 są wpięte oba sterowniki dla dwóch pomp to tylko ta zmiana która spowodowała krótkie spięcie :D
and2 Opublikowano 31 Grudnia 2016 #80 Opublikowano 31 Grudnia 2016 no i jak temperatury po ociepleniu stropu, dużo szybciej jest cieplej na hali? Po nocy wyższa temperatura z rana? Zrobiłeś oddzielne sterowanie każdego z obiegów, u mnie jest podobnie, tylko jest jeden sterownik, który dwoma obiegami steruje.
specjalford Opublikowano 1 Stycznia 2017 Autor #81 Opublikowano 1 Stycznia 2017 Różnica jest taka że w sobotę rano na dworze -8 C a na hali +4 to daje 12 stopni różnicy po nocy co nie paliło się od 18-tej poprzedniego dnia :) jedyne co ciągnie to od ścian , tam w sumie po urośnięciu tej piany wyszło prawie 4,5 cm zamknięto komórkowej i 22cm otwarto komórkowej, jest to naprawdę potężne ocieplenie, tak to wykalkulowali majstry bo teraz obijają blachą T 7 białą i aby nie obcinać pianki to pod łaty podbili 4cm podkładki do krokiew, różnica w grzaniu jest kolosalna, Z sterownikami pisałem wyżej o co mi chodziło aby było proste sterowanie przełącznikiem bez grzebania w sterowniku, na hali mam zamontowane takie urządzenie które załącza prąd do regulatorów nagrzewnic i je wyłącza , z dużym wyświetlaczem i sygnałem dzwiękowym , tera pracując na hali nikt nie zapomni o piecu :huh:
and2 Opublikowano 1 Stycznia 2017 #82 Opublikowano 1 Stycznia 2017 Różnica jest taka że w sobotę rano na dworze -8 C a na hali +4 to daje 12 stopni różnicy po nocy co nie paliło się od 18-tej poprzedniego dnia :) jedyne co ciągnie to od ścian , tam w sumie po urośnięciu tej piany wyszło prawie 4,5 cm zamknięto komórkowej i 22cm otwarto komórkowej A jaką temperaturę uzyskujesz na hali w ciągu dnia, też 13, czy więcej? Jaki koszt ocieplenia i na jaką powierzchnię? Nie lepiej było zastosować gotowe panele z pianką w środku, czy nie byłoby możliwości poprzez krokwie?
specjalford Opublikowano 1 Stycznia 2017 Autor #83 Opublikowano 1 Stycznia 2017 Pewnie że panele wychodzą taniej i lepiej jak oczywiście zaczynasz budowę :( za 92m kwadratowe tego dachu zapłaciłem 5500 pln netto <_< w moim przypadku nie było opłacalne kombinować z folią watą itp bo to na jedno by wyszło cenowo a i tak woda po ścianach pewnie by się lała po paru latach, temperaturę uzyskuje taką samą jak wcześniej 13-14 c tylko na piecu nie 55c tylko 44c :) i zdecydowanie jest inne odczuwalne ciepło
and2 Opublikowano 1 Stycznia 2017 #84 Opublikowano 1 Stycznia 2017 Przedstaw taki ogólny schemat, tych wszystkich swoich regulatorów, o ile masz ochotę to rozrysować....masz tam przełącznik, 3 przekaźniki, dwa sterowniki, sterownik do włączania regulatorów nagrzewnic, a na piecu też jest sterownik. Temperatura na piecu 44 stopnie, a na powrocie do pieca? Piec 25 kw, grzejniki, 3 nagrzewnice, -8 na podwórzu, w środku na hali 13, w pomieszczeniach biurowo-socjalnych (21?)? Mam wrażenie, że dokonałeś jakiegoś cudu w fizyce, lub technologii...oczywiście nic mi do tego i oby działało super, ale to jest chyba jakiś super piec. Podłączenie tych przekaźników ze sterownikami robił elektryk? Wygląda profesjonalnie.
specjalford Opublikowano 1 Stycznia 2017 Autor #85 Opublikowano 1 Stycznia 2017 Cała elektryka to mój projekt i wykonanie części użyte Sterownik pieca z pompą Co WAN Sterownik pompy Co i Cwu WAN przekażnik Finder dwubiegunowy z cewką 230v ac 3szt dioda sygnalizacyjna 3szt podstawka pod przekażnik i diodę na szynę DIN skrzynka z szyną DIN bezpiecznik na szynę DIN 10A łącznik krzywkowy apator Zasada działania i obsługi jest bardzo prosta na sterowniku pomp Co i Cwu jest ustawiona temp . załączenia Co 30c i Cwu 85c na sterowniku kotła pompa jest ustawiona 30c pozycja 1 działa pompa pierwszego obiegu, przy przekroczeniu 85c jako awaryjnie sterownik włącza drugą pozycja 2 działa pompa drugiego obiegu, przy przekroczeniu 85c jako awaryjnie sterownik włącza pierwszą , pozycja 3 działają dwie pompy z pozycji sterowników 30c jedna z jednego druga z drugiego przekażniki po prostu zmieniają zasilania pomp te ustawienia temp. pomp są ustawione na stałe jedynie zmiana temperatury na piecu do dmuchawy jest zmieniana ręcznie , dodatkowo jest wyłącznik dmuchawy aby załadować opał w trakcie jej działania bez wyłączania sterownika. schemat wentylatorów Działanie jest też bardzo proste, regulatory są ustawione w pozycji dla mnie optymalnej pozycja 3 i włączone na stałe Sterownik Asco to uniwersalne urządzenie do wszelakich zastosowań w chłodnictwie jak i w ogrzewaniu i do niego są podpięte regulatory, z niego wychodzi przewód z czujnikiem temperatury przymocowany do rury wlotowej wody do nagrzewnicy i ustawiona temperatura załączenia 40c, poniżej wyłącza zasilanie regulatorów co powoduje wyłączenie nagrzewnic i uruchomienie alarmu dzwiękowego no i oczywiście cały czas podgląd temperatury, chodzi tutaj tylko oto aby nie zapomnieć o piecu co bardzo często się tu zdarza Firma ta ma też w ofercie montowane na szynie DIN ale potrzeba by było obudowę a ten jest hermetycznie zamknięty i montaż na ścienny, Co do trzeciej nagrzewnicy jest włączana ręcznie też przełącznikiem krzywkowym 3-pozycje ponieważ wentylator w tej nagrzewnicy ma trzy biegi i jest jak narzazie używana sporadycznie Piec ma w dokumentacji 25kw ale to zaniżona jego wydajność na pewno ma więcej i zależy jakie paliwo w nim zastosuje bo np. węgiel wysokokaloryczny potrafi swoje zrobić, jest duża różnica w jakości spalanego paliwa stałego jak i sposobu palenia w takim piecu Temperatury powrotnej do pieca nie wiem jaka jest bo nie sprawdzałem a nawet zbytnio mnie to nie interesuje :mellow:
and2 Opublikowano 2 Stycznia 2017 #86 Opublikowano 2 Stycznia 2017 Sterownik Asco to uniwersalne urządzenie do wszelakich zastosowań w chłodnictwie jak i w ogrzewaniu i do niego są podpięte regulatory, z niego wychodzi przewód z czujnikiem temperatury przymocowany do rury wlotowej wody do nagrzewnicy i ustawiona temperatura załączenia 40c, poniżej wyłącza zasilanie regulatorów co powoduje wyłączenie nagrzewnic Czyli co?... tam gdzie wyjście ze sterowników na dmuchawę (taką od pieca) to masz podłączone wentylatory nagrzewnic, że wyłącza nagrzewnice, czy tylko pompy, a wentylatory wyłączasz ARW? Oba śmigła z V45 do jednego sterownika?
specjalford Opublikowano 3 Stycznia 2017 Autor #87 Opublikowano 3 Stycznia 2017 Sterowanie na hali nagrzewnicami nie ma nic wspólnego z sterowaniem na piecu to osobny układ, po prostu regulatory obrotów ARW są włączone na stałe zielonym przełącznikiem i ustawione na pozycji obrotowej 3 a sterownik asco tylko załącza do nich prąd
and2 Opublikowano 3 Stycznia 2017 #88 Opublikowano 3 Stycznia 2017 Tak, o to mi chodziło, załączanie wentylatorów, czyli inaczej doprowadzenie napięcia do wejścia ARW.
specjalford Opublikowano 3 Stycznia 2017 Autor #89 Opublikowano 3 Stycznia 2017 No właśnie tak to działa a chodziło oto że jak mechanior się za pracuje to mu sygnał dzwiękowy o piecu przypomni z podglądem temperatury :mellow: no i przy rozpalaniu czy też zmiany obiegu wentylatory uruchomiął się automatycznie :)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.