Mafialoso Opublikowano 21 Listopada 2016 #1 Opublikowano 21 Listopada 2016 Witam. Chciał bym zapytać o podłączenie pomp w ogrzewaniu podłogowym. W rozdzielni są 2 pompy i jeden silownik elektryczny. 1. Wilo star z nova cyrkulacyjna. Do podłączenia pompy potrzeba prąd stały ( przynajmniej tak myślę) 2. Pompa obiegowa grundfos ups 15 60 mbp. 3. siłownik elektryczny zamkniety 230v. Silownik elektryczny (moim zdaniem ma być podłączony do termostatu. Termostat ma nim sterowac, otwierać i zamykać zależnie od ustawionej temperatury w pomieszczeniu. Moim problemem jest podłączenie pompy Grundfos. Czy ta pompa ma byc podlaczona razem z siłownikiem i termostatem czy pompa potrzebuje tylko prądu stałego 230??
sambor Opublikowano 21 Listopada 2016 #2 Opublikowano 21 Listopada 2016 Do pomp potrzebny jest prąd przemienny - taki jak masz w sieci domowej
Przemyslaw85 Opublikowano 22 Listopada 2016 #3 Opublikowano 22 Listopada 2016 Prąd stały 230V... nie wiem czy się śmiać czy płakać. Skoro są już problemy na etapie czytanie instrukcji obsługi to może zleć montaż fachowcowi. Bo samemu na 99% popsujesz lub zrobisz sobie krzywdę.
sono2020 Opublikowano 22 Listopada 2016 #4 Opublikowano 22 Listopada 2016 Chyba kolego Mafialoso nie uważałeś na lekcjach fizyki gdy omawiane były prądy stałe i zmienne. Każdy w naszym kraju budynek ma dostarczony prąd zmienny 230V 50Hz tak zwany AC więc nie pisz bzdur że masz prąd stały DC bo nie rozróżniasz jednego od drugiego.
Mafialoso Opublikowano 22 Listopada 2016 Autor #5 Opublikowano 22 Listopada 2016 No tak. Pierwsza pomylka juz na forum, ale nie musicie aż tak ostro, pisalem post późno na pół przytomnego także moglem sie pomylić. Owszem pomylilem DC z AC i macie rację. Defakto chodzilo mi o prad zmienny który jest potrzebny do zasilenia pomp. Wiadome jest to ze pompa nie bd działać na 12v. Jest w stanie mi ktos pomóc?
Przemyslaw85 Opublikowano 22 Listopada 2016 #6 Opublikowano 22 Listopada 2016 Sam termostat działa w trybie zero jedynkowym (włacza-wyłacza). Chyba ze masz tu na myśli jakiś konkretny sterownik ale bez podania modelu to tylko wróżenie z fusów.
Gość Digitrax Opublikowano 22 Listopada 2016 #7 Opublikowano 22 Listopada 2016 No tak. Pierwsza pomylka juz na forum, ale nie musicie aż tak ostro, pisalem post późno na pół przytomnego także moglem sie pomylić. Owszem pomylilem DC z AC i macie rację. Defakto chodzilo mi o prad zmienny który jest potrzebny do zasilenia pomp. Wiadome jest to ze pompa nie bd działać na 12v. Jest w stanie mi ktos pomóc? Kolejny błąd jaki popełniłeś podając zapotrzebowanie na prąd zmienny :D W sieci jest prąd przemienny czyli taki gdzie wartości pulsu zmieniają się w tym samym czasie (50 Hz) i są tej samej wielkości (230 V). Prąd zmienny to taki gdzie wartości się zmieniają np raz jest 150 V a raz 200 V lub częstotliwość ulega zmianie. Prąd stały także może być zmiennym ;)
Mafialoso Opublikowano 22 Listopada 2016 Autor #8 Opublikowano 22 Listopada 2016 Jest to termostat tak jak kolega Przemyslaw85 pisze na zasadzie załącz/wyłącz. Pozdrawiam
Przemyslaw85 Opublikowano 22 Listopada 2016 #9 Opublikowano 22 Listopada 2016 Napisz co to masz za siłownik. Domyślam się że chodzi tu o siłownik na zaworze 3-4D.
Mafialoso Opublikowano 22 Listopada 2016 Autor #10 Opublikowano 22 Listopada 2016 Siłownik IMI H model EMO T, NC (normalnie zamknięty), 230V AC http://www.kelvintech.pl/prodView,10344,534,silownik-imi-h-model-emo-t-nc-normalnie-zamkniety-230v-ac-nr-kat-1833-01500-emo-t,PL#a
sambor Opublikowano 22 Listopada 2016 #11 Opublikowano 22 Listopada 2016 Gdzie ten siłownik ma być zamontowany ? To siłownik do zaworu przelotowego np do grzejnika lub na belkę rozdzielacza
Mafialoso Opublikowano 22 Listopada 2016 Autor #12 Opublikowano 22 Listopada 2016 Zawór jest zamontowany na belce przelotowej i podłączony razem z termostatem pokojowym. I moim problemem jest podłączenie pompy obiegowej grundfos ktora również znajduje sie w rozdzielni. Czy wystarczy podpiąć pompe pod 230v czy ma być podpieta razem z zaworem i termostatem.
sambor Opublikowano 22 Listopada 2016 #13 Opublikowano 22 Listopada 2016 Zawór ma odcinać belkę a pompa tłoczyć do tego rozdzielacza jak jest otwarty zawór?
Mafialoso Opublikowano 22 Listopada 2016 Autor #14 Opublikowano 22 Listopada 2016 Zawor jest NC czyli zamknięty.
sambor Opublikowano 22 Listopada 2016 #15 Opublikowano 22 Listopada 2016 Nie zawór, a siłownik założony na zawór, To jak na niego podasz napięcie to się otworzy , podobnie jak na pompę podasz napięcie to będzie tłoczyć Wyłączenie zapięcia to wyłączenie pompy i zamknięcie zaworu. Jak to ma być sterowane termostatem pokojowym to do niego trzeba doprowadzić fazę , którą ten termostat będzie podawał na zasilanie pompy i siłownika, Do pompy i do siłownika na stałe podłączamy przewód zerowy. Do pompy dodatkowo przewód ochronny.-PE, ten żółto-zielony.
Mafialoso Opublikowano 22 Listopada 2016 Autor #16 Opublikowano 22 Listopada 2016 Ja wiem jakie przewody mają byc poprowadzone bo wszystko jest i czeka na podlaczenie. Ja nie jestem hydraulikiem dlatego pytam. Hydraulik zostawil kartkę o podlaczenie pompy i zaworu i tyle. Jakie przewody itp wiem bo przygotowalem wszytko tylko nie wiem czy razem pompa z zaworem i termostatem czy pompa osobno a termistat i zawor razem
sambor Opublikowano 22 Listopada 2016 #17 Opublikowano 22 Listopada 2016 Ale nie odpowiedziałeś czy pompa tłoczy na ten rozdzielacz, który odcinasz zaworem? Jak jest tylko jeden rozdzielacz i 1 pompa to razem wszystko załączasz i wyłączasz, jak są inne odbiorniki np rozdzielacze lub pojedyncze grzejniki to pompę włączasz osobno np do sieci wtyczką a zaw osobno.przez termostat.
Mafialoso Opublikowano 22 Listopada 2016 Autor #18 Opublikowano 22 Listopada 2016 Nie tłoczy ponieważ jeszcze niczego nie podpinałem bo nie jestem pewien jak. Nie robilem instalacji hydraulicznej w tym mieszkaniu.
Mafialoso Opublikowano 22 Listopada 2016 Autor #19 Opublikowano 22 Listopada 2016 Jest tylko ogrzewanie podlogowe. Do tego pompa cyrkulacyjna Wilo ale tam wtyczka 230v to wiem
sambor Opublikowano 22 Listopada 2016 #20 Opublikowano 22 Listopada 2016 Weź to jakoś narysuj, albo zdjęcia, gdyż pewnie masz podłogówkę na pompie mieszającej a tam robi się inaczej
Mafialoso Opublikowano 22 Listopada 2016 Autor #21 Opublikowano 22 Listopada 2016 Czy pompa grundfos ups 15 60 mbp jest pompą mieszającom?
sambor Opublikowano 22 Listopada 2016 #22 Opublikowano 22 Listopada 2016 Nie wiem do jakiej instalacji, daj rysunki, zdjęcia to będziemy doradzać
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.