jackjj Opublikowano 8 Grudnia 2016 #51 Opublikowano 8 Grudnia 2016 Sambor ma rację no jest trochę tego na forum .... Trzeba poszukać.... :-P Ja mam HT Daspell kupiony w ubiegłym roku problemów z nim nie ma znajdziesz trochę użytkowników na ich forum i tu, ale nie ma #1 i #2 jednak ogólnie jestem zadowolony idzie przeżyć nawet teraz z pelletem co się spieka trzeba tylko raz dziennie podejść i wymiesc blache palnika 20 sekund roboty ze specjalną szczotką z Ikei za kilka zł Producent HT idzie jak burza bo teraz w nowych DASPELL mają już podobno czyszczeniu mechaniczne ale nie wiem czy jest ktoś na forum żeby opinie wydał ..... Możesz też po czytać opinie kolegów, o BIAWAR to chyba najlepsza zabawka jak na razie na rynku choć reszta goni: https://r.tapatalk.com/shareLink?url=http%3A%2F%2Fforum%2Einfo-ogrzewanie%2Epl%2Findex%2Ephp%3F%2Ftopic%2F16920-Kocio%C5%82-Pelmax-Nibe-Biawar-Opinie-U%C5%BCytkownik%C3%B3w&share_tid=16920&share_fid=110131&share_type=t Kocioł Pelmax Nibe-Biawar Opinie Użytkowników Yasek
Hadziajluk Opublikowano 8 Grudnia 2016 #52 Opublikowano 8 Grudnia 2016 Mam jeszcze pytanie co do biawar 20 kw plus bufor czy biawar 12 kw plus sprzęgło? Który rozwiązanie lepsze
sambor Opublikowano 8 Grudnia 2016 #53 Opublikowano 8 Grudnia 2016 Tu ważniejsze jakiego kotła nie kupować! Poczytaj o jakich kotłach są największe tematy i tych nie kupuj. Do tego mój negatywny "faworyt" F...i
Gość robin60 Opublikowano 9 Grudnia 2016 #54 Opublikowano 9 Grudnia 2016 Sambor mam do Ciebie pytanie czy mógł byś odnieść się do 2 palników / KIPI i Kostrzewa/ jeżeli masz wiedzę to podziel się nią a będzie ona pomocna przy zmianie palenia. Dziękuje
sambor Opublikowano 9 Grudnia 2016 #55 Opublikowano 9 Grudnia 2016 O palniku Kipi pisałem w temacie http://forum.info-og...llet-rot-power/ Co spotkało się nawet z reakcją producenta tych palników i wymianą poczty na ten temat. Natomiast Kostrzewa jakoś sobie radzi , nie widziałem tego palnika w najnowszych konstrukcjach, ale potrafi się spisać dobrze nawet jako zastępczy palnik w kotle na olej lub węgiel. Ale jak już rozmawiamy o palnikach to wadą wszystkich z rynku krajowego jest sterownik palnikai to nie ważne kto jest producentem palnika i sterownika.
Patrol Opublikowano 9 Grudnia 2016 #56 Opublikowano 9 Grudnia 2016 Sambor - czyżby "pogróżki" za brak lajków ;)
sambor Opublikowano 9 Grudnia 2016 #57 Opublikowano 9 Grudnia 2016 Pogróżek nie było, mail był bardzo OK.
jackjj Opublikowano 9 Grudnia 2016 #58 Opublikowano 9 Grudnia 2016 Może ktoś sobie coś wybierze http://magazynbiomasa.pl/top-12-kotlow-palnikow-pellet-drzewny/ Yasek
Bartez1982 Opublikowano 10 Grudnia 2016 Autor #59 Opublikowano 10 Grudnia 2016 Tu ważniejsze jakiego kotła nie kupować! Poczytaj o jakich kotłach są największe tematy i tych nie kupuj. Do tego mój negatywny "faworyt" F...i Możesz rozwinąć nazwę bo nie mogę skojarzyc...
marku Opublikowano 13 Grudnia 2016 #60 Opublikowano 13 Grudnia 2016 Witam , ja osobiście polecę palnik pellasax Revo w dasspell HT(samoczyszczący się, obrotowe komory) działa pod wodzą elektroniki pluma daje rewelacyjne możliwości kontroli. Słabsze pelety również nie stanowią problemu , fakt piachu nie spali :)
jackjj Opublikowano 13 Grudnia 2016 #61 Opublikowano 13 Grudnia 2016 @marku zrób proszę zdjęcie palnika albo krótki film z 5 sek Yasek
marku Opublikowano 13 Grudnia 2016 #62 Opublikowano 13 Grudnia 2016 Proszę bardzo , jeżeli jeszcze coś więcej Ciebie interesuje jestem do dyspozycji :)(mam problem z wysłaniem filmu oto link https://1drv.ms/v/s!As-pGQi01nDAg5VpfhcQ96C3AMYNNA
jackjj Opublikowano 14 Grudnia 2016 #63 Opublikowano 14 Grudnia 2016 Dzięki To jak przy groszym pellecie nic nie zostaje? Ile za niego płaciłeś mój daspell z X MINI kosztował 10,5kPLN Niestety jak kupowałem nie było jeszcze go w ofercie, teraz mają już coś co zgarnia palnik po wygaszeniu chyba coś na podobę jak ma BIAWAR ale info brak.... Yasek
marku Opublikowano 14 Grudnia 2016 #64 Opublikowano 14 Grudnia 2016 Yasek paliłem dopiero 5roznymi peletami za 600-700(żaden z naszych markowych .Agro też ma spalać tak w reklamie nie sprawdzałem w.Widziałem jedynie zdjęcie całego poobklejanego po spaleniu najgorszej jakości Agro ) Czyszczenie polega na odkurzeniu raz na miesiac i to wszystko . Palnik bardzo ładnie się oczyszcza a wbijasz tylko kaloryczność , wydajnosc podajnika i dopasowanie nadmuchu (palnik już od wielu lat zdobywa liczne nagrody na targach i konkursach).Dopłacałem za palnik revo panel dotykowy sterownika oraz zbiornik 400l wszystko z dasspell 15kw razem 11500
Pendoo Opublikowano 19 Grudnia 2016 #66 Opublikowano 19 Grudnia 2016 Witam wszystkich, posiadam kocioł biawar pellux 100, pellux Compact został mi odradzony przez serwis biawaru że względu problemy z palnikiem, najlepiej zadzwonić do serwisantów i porozmawiać. Kociołek jak najbardziej sprawuje się pozytywnie ( nie znalazłem w internecie opini negatywnych lub jakiś problemów) średnio spala 15 kg przy fabrycznych ustawieniach, kupuje głównie pellet lokalny jasny 650, lub z domieszką trocin z płyty nie wiem w jakim % 450 zł pali jeden jak drugi rewelacyjne, ale podobno ten palnik radzi sobie z każdym rodzajem pelletu. Instalacja bez bufora, nie wiem czy miałby sens przy tym kotle. Zawór temperaturowy przy kotle 55 a na kotle +70 na instalacji przy temperaturze zero 45st. Ostatnio była dotacja szwedzka - 2000zł plus rabat i montaż 8% można było kupić około 8500 netto chyba można jeszcze w takiej cenie znaleźć Co do kotłów gazowych mam w użytkowaniu parę sztuk i dla mnie nie porozumieniem jest wydawać około 10 tyś za piec gdzie za połowę ceny kupujemy doskonały polski produkt plus tani serwis i dostępność pogwarancyjna. Rachunek przy starszym budynku około 250 m w granicach 600 zł
jackjj Opublikowano 19 Grudnia 2016 #67 Opublikowano 19 Grudnia 2016 @Pendo Co chciałeś powiedzieć przez to co napisałeś od słów "(...) co do kotłów gazowych (...)" nie chwytam - masz coś konkretnego na myśli? Jakiś kocioł gazowy polskiej firmy czy chodzi Ci o Biawara czy o co? Że 600 zł na gaz na miesiąc ale w styczniu czy wrześniu czy jak? Yasek
Pendoo Opublikowano 19 Grudnia 2016 #68 Opublikowano 19 Grudnia 2016 Jest jedna polska firma która produkuje kotły gazowe Termet, nie podawałem producenta ani modelu bo każdy który mam jest inny a i oni ciągle wprowadzają coś nowego, ale uważam i nie tylko ja bo i autoryzowani serwisancji którzy serwisową takie marki jak viessmann czy junkers że często Termet jest lepszym rozwiązaniem. 600 średnia w sezonie grzewczym rachunki przychodzą co dwa m-ce lub rzadziej (polecam przepisać gaz do innej firmy niż pge) Dodałem wątek o gazie bo uważam że jest to raczej najtańsze rozwiązania przy nowych domach i kosz inwestycji jest najmniejszy (piec często wszystko co potrzebne ma wbudowane, nie potrzebuje komina itp... A i nie warto przepłacać za “Logo“
jackjj Opublikowano 19 Grudnia 2016 #69 Opublikowano 19 Grudnia 2016 Hm....komina nie trzeba? 600 zł na 2 m-ce albo rzadziej czyli mniej niż 300 zł miesiąc... Ekstra to praktycznie bez roboty nieco mniej niż mi wychodzi za pellet.....na miesiąc.... Ty a może gazu też nie trzeba bo u mnie we wsi nie ma? To bym sobie kupił.... ;-) :-P ;-) Yasek
Pendoo Opublikowano 19 Grudnia 2016 #70 Opublikowano 19 Grudnia 2016 Jeżeli nie ma gazu to nie tematu ;-) Ale jak kiedy doprowadzą to doczytaj że napisałem 600 zł za miesiąc a fakturowanie jest za dwa lub dłuższy okres... Komina nie potrzeba przy piecu gazowym bo spaliny odprowadzane są na zewnątrz przez ścianę poza tym nie potrzebujesz pompki i naczynia bo wszystko masz wbudowane, do układu cw też nie musisz montować oddzielnej pompki, zawór trzydrozny zazwyczaj jest w zestawie. Jak by u mnie na wsi był gaz to bym się nie zastanawiał.... :-) Kończę i udanych decyzji życzę.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.