Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Zawór 4D Nordic Tec

Xychoo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam 

W związku z wymianą kotła powinienem czymś zabezpieczyć temperaturę powrotu (wymagania producenta kotła) 

Jednym z rozwiązań podanych w DTR był zawór 4D. Zakupiłem na allegro zawór firmy Nordic Tec o średnicy przyłączy 6/4 cala (takie mam też w kotle). Po otrzymaniu paczki trochę się zdziwiłem bo przyłącze ma odpowiednią średnicę ale pole przekroju otworu którym ma popłynać woda jest stosunkowo małe, wydaje mi się że w zaworze Afristo 4D 5/4 jest większe.  

Jako niedoświadczony użytkownik chcę się Was poradzić co zrobić?

a)Zostawić to co jest  

b) Kupić zawór innej firmy a ten co mam zwrócić 

Dodam tylko że do tej pory układ działał grawitacyjnie, przy kotle i w całej piwnicy rury są 2 calowe później piony zmniejszają się do 1 cala a do kaloryferów dochodzą rurki 3/4 cala.

post-70387-0-72412200-1479491395_thumb.jpg

post-70387-0-35086500-1479491410_thumb.jpg

Opublikowano

popieram: oddaj zawór czterodrożny i zastosuj trójdrożny  ( wykonaj instalacje tak jak na schemacie przedstawionym w powyższym poście) lub zainstaluj zawór czterodrożny z pompa na obiegu kotłowym. Nie licz na grawitację bo w większości przypadków grawitacyjnie woda nie chce przejść przez zawór. 

Tak czy siak musisz kupić dodatkową pompę na obieg kotłowy niezależnie czy zastosujesz zawór 4D czy 3D.

Opublikowano

Czyli w tym przypadku potrzebuje 3 pompy obiegowe?

Czym to sterowac w takim razie?

Opublikowano

tak, musisz mieć trzy pompy:

-do CWU

-do CO

-do obiegu kotłowego

a jesli nie masz kasy to zostaw włączoną pompę obiegu CWU  i tez bedzie podgrzewac powrót pieca:)   Wadą takiego rozwiązania jest gorąca woda CWU.

a jaki masz sterownik do pieca? 

Opublikowano

Na ta chwile mam tylko miarkownik ciagu i to wszystko co steruje piecem. :-\

Opublikowano

I bardzo dobrze. To najbardziej efektywne i zdrowe sterowanie kotła zasypowego. Do sterowania pomp wystarczą zwykłe sterowniki mierzące temperaturę i gdy jet niższa od ustawionej to pompa jest włączona. Jeden czujnik do zbiornika CWU a drugi na powrót kotła.

ps: w schemacie postu "odpowietrznika" #7 brakuje pompy obiegu CO.

Opublikowano

1)Czyli ma być tak?

2)Czy nie ma koniecznosci zamontowania zaworu zwrotnego na powrocie z instalacji aby pompa kotłowa nie tłoczyła w powrót tylko do kotła?

3)A jeżeli wygaśnie w kotle to pompa tak sterowana będzie mielić zimną wodę, czy nie lepiej w tej sytuacji zastosować sterownik działający w pewnym zakresie temperatur wtedy i dogrzeje i wyłączy pompę przy wygaszeniu kotła?

post-32948-0-98811000-1479542967_thumb.jpg

Opublikowano

Bylem przygotowany na koszty wieksze niz zakup kotla, jednak nie myslalem ze ta inwestycja az tak mocno nadszarpnie budzet :-\

Kaloryfery mam żeliwne bez regulatorów wiec na ta chwilę skłaniam sie w stronę zaworu 3d i raczej 2 pomp obiegowych (w tej chwili woda w cwu nie ma regulacji temp, nie jest to komfortowe ale do zaakceptowania). Moge zrobic przylacze pod trzecia i zamontowac ja w pozniejszym terminie.

Montaz regulatorów termicznych przy kaloryferach wymaga dodatkowych kosztów i rozgrzebania instalacji w mieszkaniu a tego chce uniknac o tej porze roku. Za to w kotlowni chce zrobic porzadek wiec tam mozna grzebac do woli.

Opublikowano

najtańszym rozwiązaniem jest pozostawienie włączonej non stop pompy CWU. Jak chcesz to kup sobie pompę energoooszczędną i trójdrożny zawór mieszający termostatyczny do CWU i zaisnatluj go sobie na rurze z gorącą wodą z bojlera.  Coś takiego: 

https://www.google.pl/search?q=tr%C3%B3jdro%C5%BCny+zaw%C3%B3r+mieszaj%C4%85cy+esbe&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjFotWjsrXQAhXD6CwKHQavALMQ_AUICCgB&biw=1366&bih=654#imgrc=RN2ag57qRxYGoM%3A

I będzie git.

:)

ja polecam ten zawór ponieważ sam taki użytkuje i jest ok.  Miałem kiedyś zawór Honeywell, ale generował mi straszne drgania  na rurach:)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam ponownie 

Odwinąłem trochę izolacji z rur i moja instalacja wygląda w taki sposób

post-70387-0-95248600-1480417224_thumb.jpg

Mam nadzieję ze to widać. Na pionie do naczynia wzbiorczego podłączony jest tez kaloryfer w łazience. 

Co z nim zrobić, bo wydaje mi się że nie będzie on grzał przy podłączeniu tego w sposób jak na schemacie Odpowietrznika.

Dorzuciłem na schemacie ten grzejniczek.

post-70387-0-92731400-1480417004_thumb.jpg

Kolejne pytanie czy nie ma potrzeby montażu zaworów różnicowych przy pompach aby w razie braku prądu był jakikolwiek obieg czynnika grzewczego.

Zamiast dodatkowej pompy obiegowej do obiegu kotłowego zostawię włączoną pompę cwu i zastosuje zawór termostatyczny aby się nie oparzyć. Do regulacji temperatury grzejników zastosuje zawór 3d bo kosztowo wyjdzie taniej niż montaż 6 zaworów termostatycznych przy kaloryferach. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.