Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Problem Z Instalacją Z Zaworem 4D

sziomal

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam następujący problem. Mam czujnik pokojowy, który po osiągnięciu zadanej temperatury wyłancza pomę, która zasila grzejniki i bojler,

W tym czasie pompka kotłowa cały czas jest uruchomiona, zawór 4D mam otwarty na około 3/10.

Mierze temperaturę powrotu na piec oraz zasilania na pompkę CO. Wydaje mi się ze jest coś nie tak gdyż mimo iz pompka CO nie chodzi to powrót z zasilania jest dużo mniejszy niż tem. kotła, czym jest spowodowana taka znaczna różnica, kaloryfery w domu mimo osiągnięcia zzdanej tem i histeresy +/- 5 st.C. są ciepłe a temp. na bojlerze rośnie.

Schemat i instalacja i pomiary.

post-68586-0-56153200-1479289561_thumb.jpg

post-68586-0-66149400-1479289566_thumb.jpg

post-68586-0-06038100-1479289603_thumb.jpg

Opublikowano

Mimo że pompa się zatrzymuje to przepuszcza grawitacyjnie prawdopodobnie(nie widać zaworu zwrotnego za pompą) a co do powrotu to 5 st różnicy między zasilaniem a powrotem jest ok

Pozatym nie masz instalacji 100% jak na schemacie-brak prawidłowo podłączonego naczynia

Opublikowano

co do naczynia ciężko mi powiedzieć jak jest podłączone bo ja kupiłem domek z gotową instalacją i jest tak mega namieszane :/ ze wrzuciłem tylko poglądowo, czyli musze dodać jeszcze zawór zwrotny za pompą dobrze rozumiem ??

Opublikowano

Pompa co nie chodzi ale kotłowa wyciąga wodę z układu.Nie wiem kto ci doradził zasilać wymiennik cwu zza zaworu 4d.Jak masz na grzejniki np. 35 to masz taką cwu lub mniejszą

Opublikowano

Tak powinieneś założyć zz za pompą CO i za kotłową też. Do tego powinieneś zmienić sposób sterowania - nie pompa stop po dogrzaniu tylko dobrać temp wyjścia za zaworem 4d żeby był komfort a pompa CO pracowała non stop ale wtedy CWU będzie miało taką samą temp.

Co do naczynia to w tej chwili nie spełnia norm bezpieczeństwa. Powinno być tak jak na schemacie

Warto też do CWU zrobić osobny obieg z pompą bo widzę że sterownik zaawansowany a instalacja dość prymitywna

Opublikowano

Schemat konopki jest OK ja jednak preferuję pompę na powrocie przy kotle. Tam jest niższa temperatura i przy ekstremalnej sytuacji bliskiej zagotowania kotła dłużej jest utrzymywany obieg kotła.  Poza tym przy ogrzewaniach etażowych kazdy m wysokości nad pompą może byc ważny.

Opublikowano

Jak pasuje Ci taki układ jak masz teraz a problemem jest tylko podbijanie temp po zatrzymaniu pompy CO to załóż tylko te zz za pompami.

Problem źle zabezpieczonej instalacji pozostanie.

Opublikowano

Pytanie do znajacych sie w temacie zaworu 4D

CO sie u mnie stalo, 

Przypadkowo zaobserwowalem bardzo dziwna rzecz na swoim ukladzie.

Zawor 4D mam otwarty na 3/10 na rysunku pokazalem jak ja to widze jak zawor jest otwarty duzo cieplej wraca na kocil i tylko troche zimnej powinno wracac ktora sie powinna mieszac z ciepla.

Pompka CWU pracuje u mnie non stop i sluzy za pompke kotlowa,

Normalnie termometr powrotu ktory umiescilem w miejscu tak jak widac na rysunku ( zielona kropka za zaworem 4D) nie udalo mi sie  tego czujnika dac nizej kotla za powrotem bojelra bo kociol stoi za blisko sciany i ciezko mi tam dojsc.

Ale wracajac do tematu, patrze i widze powrot 28 stopni dotykam rurki faktycznie zimna, a za jakies 2-4 minuty  temperatura zaczela rosnac w zawrotnym tempie do 59 stopni i taka temperatura zazwyczaj sie tam utrzymuje, piec dziala mi juz od miesiaca i jeszcze nigdy nie widzialem takiego spadku temperatury na powrocie widocznie sa to bardzo krotkie zdarzenia ktore moglem przeoczyc.

Czy ktos z szanownych kolegow pokusi sie o analize tego co sie dzieje? dlaczego zawor 4D przepuscil mi cala wode z powrotu z ukladu 28,7 sotpni? dlaczeg nie mieszalo sie to z ciepla woda skoro na kotle pokazywalo 63,9 stopni to woda na zasilaniu kotla byla goraca. Na uklad grzewczy tez mi nie szla ta ciepla bo temperatura tam wynosila 31 stopni tylko na obwodzie z CWU temp. byla stala niezmienna. bojler byl wygrzany wiec tez nie bylo tam jakeiegos odbioru ciepla, nie slyszlaem zadnego bulgotania ani przelewania myslalem ze to zapowietrzenie ale skad jak ?

post-62909-0-47531900-1479407070_thumb.jpg

post-62909-0-15111100-1479407456_thumb.jpg

Opublikowano

Masz pompę kotłową to wypitol ten zawór 4D na obiegu grzejnikowym zainstaluj zawór 3D. Wszystkie obwody odbiorów ciepła połącz równolegle a znikną Twe problemy.

Opublikowano

Czyli grzejniki wtedy maja zasilanie cala temp. z kotla? (sterowanie wtedy najwyzej termostaty na grzejnikach)

A jezeli jednak chcialbym zachowac zawor 4D tak aby przepuszcal mi np. 30-40 stopni na grzejniki i jednoczesnie trzymac cieply powrot?

czy taka przerobka ukladu przepiecie bojera do glownego krocca ktory idze na zawor 4d pomoze?

p.s. 

wiem juz co sie dzialo w starym ukladzie, przynajmniej mam takie podejzenie

- dwa krocce cieplej tworzyly jakby dwa obiegi w kotle lewa strona kotla i prawa 

- gdy pompka CWU tloczyla wode wiekszosc cieplej wody szla obiegiem na CWU a obieg 01 stal prawie w miejscu (mierzylem temp. za zaworem 4d i dT temp. kociol i powrot z zaworu wynosila 0 raczej malo mozliwe jezeli woda by krazyla troche musialaby zaciagac wody z powrotu z instalacji .

Jakims psim swendem udawalo mi sie do tej pory ze zawor 4D przepuszcza na instalacje 28 stopni ale podejrzewam, ze to jest to co zassie sobie krazaca woda w obiegu 02 (grzejnikowym)

post-62909-0-80265400-1479458042_thumb.jpg

Opublikowano

Prawdę mówiąc to ten zawór 4d to Ci w tym układzie jest niepotrzebny a tylko komplikuje skoro powrót chronisz przez CWU. Zamień ten 4d na 3d termostatyczny 35-60 st(ustawisz sobie temp na grzejniki jaką będziesz chciał) i będziesz miał po problemie lub jeśli masz termostaty na grzejnikach to nie musisz nic kupować tylko po prostu wywalić 4d lub go rozkręcić całkiem na CO co sprawi jakby go wcale nie było

Opublikowano

OK czyli laczace sie powroty z CWU i z zaworu 4D mieszaja wode powrotna i jezeli CWU chodzi non stop to woda wracajaca z CWU ma temp kotla np. 60 i ona miesza sie z woda z instalacji.

Rozumiem ze sila podnoszenia pompki CWU moge wysterowac jak mocno ma mi sie mieszac? 

a zawor 4d na razie zostawie, w sumie moge nim sterowac teraz temp. zasilania grzejnikow i nie martwic sie juz o powrot skoro pompka CWU ciagle pracuje?

Koledzy ! znowu to forum okazalo sie bardziej kompetente niz nie jeden instlator z kilkudziesiecioletnim doswiadczeniem. 

Wlasnie zmienilem czujnik powrotu i dalem go zaraz przy wejsciu do kotla owinalem tasma aluminiowa i pianka i szczelnie zacisnalem. 

Teraz pojawila sie jakas sensowna dT na powrocie przedtem gdzie mierzylem powrot za zaworem 4D dT byla czesto 0 a nawet -0,2 czyli w zlym miejscu mierzylem powrot i nie wiedzialem tak naprawde co sie dzieje w kotle,

Ciekawe jak sterownik teraz zareaguje ? bo przedtem widzial bardzo dlui czas powrot staly jezeli teraz powrot bedzie niedogrzany ciekawe czy zacznie modulowac ?

Ehhh... Dziekuje raz jeszcze za wyjasnienie mi jak dziala moj uklad

post-62909-0-98775700-1479465874_thumb.jpg

Opublikowano

Sterownik za specjalnie nie zareaguje-jeżeli masz ustawione pompa CWU jako ochrona powrotu to wcześniej sterownik po prostu "nie widział" że powrót jest dogrzany z racji źle zamontowanego czujnika i nie wyłączał pompy. Teraz wyłączy pompę po osiągnięciu minimalnej zadanej powrotu. Pompa CWU może być na najniższym biegu

Opublikowano

Tak mam pompke Wilo Piko zuzycie pradu 7 W moc podnoszenia 2 m slupa wody, niech sobie kreci pradu to bierze tyle ile bateria w zegarku :) 

Pompe CWU wlaczylem teraz pod pompe cyrkulacyjna i dalem stale wlaczona wiec nic ja juz nie wylaczy.

Opublikowano

Czesc,

Ale dziwna sytuacja odkad przestalem wogole dotykac pompki CWU (pracuje non stop na cyrkulacji) i na cialge tej samej mocy

z zaworem 4D dzieja sie cuda ktore przecza logice,

rozkrecilem zawor z 3/10 do 5/10 i co?

powrot jak byl tak zostal cieply, zasilanie na grzejniki zaczelo wzrastac z 29 do 34,4 stopni a powrot ciagle taki sam ? wtf ?

Nigdy powtarzam nigdy! nie moglem rozkrecic zaworu mocniej niz 4/10 aby powrot z zaworu nie zaczal miec 28 stopni a teraz ma cialge 62 stopnie? 

na rysunku zaznaczylem czerwonymi kropkami miejsca gdzie mam czujniki temp. 

Masz jakis pomysl co sie dzieje ?

zwor 5/10 daje przeciez 50% cieplej i 50% chlodnej przeslona jest dokladnie w pionie puszczajac wszystkiego po polowie ? a wiec dlaczego ciepla woda 60 stopni sie nie wychladza na powrocie a nawet 62 stopnie ? 

Perpetum mobile ? bede to monitorowal bo cos tu ewidentnie nie dziala jak powinno albo czujniki albo przeplyw albo zawor 4D? cos tam sie zatkalo czy jaki grzyb ?

post-62909-0-25718100-1479577470_thumb.jpg

post-62909-0-15304000-1479577472_thumb.jpg

post-62909-0-15434000-1479577474_thumb.jpg

post-62909-0-57303100-1479577751_thumb.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.