Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Proszę Mi Wytłumaczyć Dlaczego Tak Sie Dzieje Z Ogrzewaniem

husa66

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie mam następujący problem.

Posiadam instalacje z 8 grzejników, na 7 mam głowice termostatyczne.

Zauważyłem taki problem.

Jak wszystko stopniowo się nagrzewa to grzejniki pracują równo, ale jak się zamkną głowice, to pompki nie mogą przepchnąć zimnej wody, powrót stygnie a na kotle wzrasta temperatura i grzejniki już nie mogą ruszyć.

Sytuacja znika jak woda się ostudzi w kotle 

Opublikowano
  W dniu 13.11.2016 o 13:53, husa66 napisał(a):

Witajcie mam następujący problem.

Posiadam instalacje z 8 grzejników, na 7 mam głowice termostatyczne.

Zauważyłem taki problem.

Jak wszystko stopniowo się nagrzewa to grzejniki pracują równo, ale jak się zamkną głowice, to pompki nie mogą przepchnąć zimnej wody, powrót stygnie a na kotle wzrasta temperatura i grzejniki już nie mogą ruszyć.

Sytuacja znika jak woda się ostudzi w kotle

to chyba normalne jak zawory zamkną się na grzejnikach, to woda nie ma obiegu, wywal termostaty i problem z głowy.

bo dopiero gdy termostaty ostygna to wtedy wszystko działa znowu.

Opublikowano

tylko jak już powrót ostygnie to nawet jak otworze maksymalnie termostaty to woda stoi. powrót zimny i nie możne tego pchnąć na piec.

Opublikowano
  W dniu 13.11.2016 o 15:10, Andrzej_M_ napisał(a):

Pomyśl wpierw, nim coś na forum napiszesz. 

czego nie rozumiesz?? ze termostat dopiero gdy się schłodzi to się otwiera,a wtym czasie ma rozpalony piec i tylko wzrasta temperatura bo gdzie ma iść woda gdy zawór zamkniety. to ty pomyśl.Sytuacja znika jak woda się ostudzi w kotle to ja tobie wytłumacze o co mu chodzi. temp ustawiona na 50 st, masz rozpalony piec, zawory się zamykaja, piec pracuje nadal, wzrasta temperatura i kiedy ma się schłodzic i jak, gdy non stop temperatura. Wygaszasz piec schładza się wszystko i znowu stopniowo działa, proste, zawory nie sa wieczne.

Opublikowano

A to jak wyjaśnisz?

W dniu 13.11.2016 o 14:41, husa66 napisał(a):

tylko jak już powrót ostygnie to nawet jak otworze maksymalnie termostaty to woda stoi. powrót zimny i nie możne tego pchnąć na piec.

Autora jeszcze dopytam co się dzieje na tym ósmym grzejniku bez termostatu. Też nie grzeje?

Opublikowano

to dlaczego jak wzrasta temperatura i otworze wszystkie termostaty na 5 czyli maksymalny przepływ to to powinna woda isc a tu pompka i tak nie może tego przepchać.

A pompki mam z autoadapt.

Puściłem pompki na 3 bieg maksymalny i pomału to przepchnęły.

Ale wkurza mnie to , powinno chyba być inaczej.

Odnośnie głowic to wszystko mam nowe, one działają dobrze tylko może faktycznie gdzieś pojawi sie powietrze.

A zapomniałem dodać że jedna linie z rozdzielacza mam przygotowana pod grzejnik i założona mam tam tylko mówke, ale ta linia jest na bank zapowietrzona bo powrót zimny.

Czyżby ona mogła powodować taka sytuacje.

Opublikowano

Jak pompa z adaptacją zwalnia do minimum i ma za sobą zawór zwrotny sprężynowy, i dostanie się na nią powietrze, to bardzo trudno jej to powietrze przepchnąć. Piszesz, że wrzucenie stałej prędkości maksymalnej pomaga, ale musisz znaleźć źródło tego powietrza.

Opublikowano

Obejrzałem te głowice i musiałem zrobic patent.

mianowicie gdy głowica jest na 5 to dalej mocno wciska iglice, wiec podłożyłem podkładki miedziane przed nakretki i jest teraz bynajmniej pełne otwarcie na 5.

Druga rzecz jedna jest raczej uszkodzona ma mały skok i pręży nostop na iglice.

A odnośnie tych pompek co i cwu jakie jest najlepsze ustawienie stałe czy te auto?

teraz mam auto.

co pompa dwie diody świecące

cwu jedna dioda świecąca

macie jakieś sugestie

Opublikowano
  W dniu 13.11.2016 o 14:34, pop napisał(a):

, wywal termostaty i problem z głowy.

W dniu 13.11.2016 o 15:10, Andrzej_M_ napisał(a):

Pomyśl wpierw, nim coś na forum napiszesz. 

I jeszce zapomniałeś napisać żeby okna pootwierał.

Twoje porady są bezcenne po prostu - radzisz żeby się pozbył możliwości regulowania temperaturą w pokojach.

Opublikowano

nie po to kupowałem aby je wywalać, narazie pale i jest oki , przymykają się i otwierają .

W tygodniu założę jeszcze jeden grzejnik do tej nitki pustej, możliwe ze tam siedzi trochę powietrza i rypie to sprawę.

Chyba nie będzie z nim problemu, gdyż jest on piętro niżej jak rozdzielacz i wszystkie pozostałe grzejniki?.

Opublikowano

zawory mam zaraz za pompami, mam   sterownik salus bodjże podstawowy do c.o i c.w.u.

Motam się z tym auto dapt.

jak ustawić do cwu stałe 1 czy 1 auto dapt

i jak dac do c.o bo mam 6 poziomów auto dapt

pompy lfp e pco

Opublikowano

Właśnie nie mam takiej opcji dla pompy cwu. Mogę włączyć na stałe pompę co. Może lepsze ustawienia będą jak puszcze pompy na stały bieg 1

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.